Home Психология Психология на личността Емоциите

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Психология на личността Емоциите ПДФ Печат Е-мейл

Думата "емоция" буквално означава "енергия в движение” оттук ясно следва, че който няма емоции или ги потиска - няма енергия, няма движения. Животът ни би бил абсурден и невъзможен без нашите чувства, страсти и настроения. Емоциите – както положителните, така и отрицателните – мотивират, съзнателно или несъзнателно, голяма част от нашите избори и действия. Ако бяхме лишени от емоционални реакции и преживявания, нищо нямаше да ни харесва, въудошивява или изкушава. Щяхме да си лежим, вероятно сами, безмълвни и равнодушни. Чувствата обитават и най-тайните области на душата, те й придават спокойствие и цялостност или дисхармония и напрегнатост. Самите емоции са трудно контролируеми, но все пак, те са зависими от нашите мисли, които се поддават на волеви контрол (мрачните мисли ни потапят в мрачни емоции).

В най-общ план можем да разграничим емоционалните си преживявания на позитивни и негативни. Според теорията на У.Джеймс и К.Ланге емоциите са субективен и ненаблюдаем резултат от наблюдаемите и измерими физиологични процеси в организма (дишане, сърдечен ритъм, артериално налягане и т.н.) В основата на теорията лежи твърдението, че чувтсвото е не само следствие, но и възприемане на тези телесни процеси, с други думи човек плаче, защото изпитва  тъга, а е тъжен, защото плаче. Независимо от това кое какво причинява, тясната връзка между емоциите и физиологичните промени е безспорен факт. Така например, ако организмът ни е отпуснат или отпочинал, ще ни е много по – трудно да се разгневимили въудушевим, отколкото в края на нарегнат ден.

Възприятията, представит и мислите, за разлика от емоциите, отразяват и копират нещата, кото ни заобикалят. Емоциите не са копия на външните обекти, а са субективни, психични реакции, предизвикани от тях. Когато емоциите проговорят ние можем да ги чуем и да им се подчиним, обикновенно не успяваме да осъзнаем тяхната власт. Емоциите оцветят света на междуличностното общуване, те свързват хората по-лесно, отколкото думите.

Те влияят върху качеството, фокуса и стила на мисловния ни процес - когато сме ядосани или изгубим надежда, разсъждаваме много по-различно, отколкото ако сме спокойни и самоуверени.
Съществуват първични и вторични емоции. Първите предават това, което чувстваме в самото начало, а вторите - състоянието, до което водят първоначалните чувства.

Хубаво е да изпитваш и показваш емоции,но е недупостимо те да са водещи. Ако си се справил с тях в себе си - наясно си какво изпитваш, от къде идва това чувство - /това са мотивите ти/, тогава ти владееш чувствата си, а не те теб. Кое е водещо - разума или чувствата, решава всеки един от нас, във всяка една ситуация. Емоциите чувствата, каква е ролята им в живота ви. Нима не са чувствата и емоциите  ни емоциите това което ни отличава от машините.Тоест ние сме емоционални същества водине и от своите усещания не само от своите разумни доводи. Интелигентният човек прикрива свойте емоции и се въздържа от реакции, поради което си отива рано и от сърдечни проблеми.

Чувства  би било интересно да знаем  на кой от нас чувствата носят само положителни емоции? Не сте ли забелязали как се редуват положителни и отрицателни емоции? И какво ни носят тези чувства? Успокояващата мисъл, че не сме роботи ? Или си мислим, че тези, които са подвласни само на разума си живеят по - зле от нас? Нищо подобно! Те се справят с реалността много по - добре, по - правилно и по - бързо от нас, а и не мисля че се смятат за нещастни, както ние  бихме се изразили. Спопред някои хора най - големия ни проблем  са точно емоциите / респ. , чувствата/. Според тях са най - големия енергиен вампир, и  той е в човека, а не вън от него. Така че по - добра възможност да развитие имат тези хора, които успеят да отстранят чувствата.

би било хубаво емоциите да са само положителни , но дали не определяме нещо като положително точно защото имаме база за сравнение и с отрицателното?

Емоциите са много добро средство за общуването днес в един динамичен свят, със заливаща ни отвсякъде информация.

 

WWW.POCHIVKA.ORG