Home Психология Човекът и кучето

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Човекът и кучето ПДФ Печат Е-мейл

Четириногият домашен любимец е познат на хората от много векове насам. Признат и обичан , заради своята преданост и любвеобилност , той е част от много семейства и в днешно време. Кучето е  предпочитан , верен и незаменим другар  от деца , родители и възрастни хора. Грижите , които се полагат за това мило същество не са малко , но то се отплаща всеки миг на стопаните си с многобройни жестове , които изпълват  един дом с много живот и положителни емоции. Животът му , незнайно как е предопределен да служи на човека в  най- различни аспекти от ежедневието му. Едно куче може да спаси човешки живот и в буквалния и в преносния смисъл , изпълвайки душата на един тъжен или самотен  човек с много радостни и незабравими моменти. Изборът дали да си вземеш домашен любимец или не не е толкова труден , защото за всеки тип човек си има подходящ любимец. Ако знаеш какво искаш и от какво имаш нужда , изборът става по-лесен. Различните породи кучета изпълняват различни нужди на стопаните си. Често се случва да има съвпадение между черти от характера на човек с тези от нрава на неговото куче. Тогава можем да кажем, че и двете страни са “доволни”от съжителството си.

Но следва въпросът какви мотиви има човекът да реши да приюти в дома си това животно? Самотен ли се чувства и хората около него не са ли му достатъчни? Има ли дефицити в живота си, желаейки нов  член на дома му? Няма ли достатъчно грижи и задължения , искайки да поеме още такива? Или зад всичко това се крие едно дълбоко желание на всеки човек за още и още хубави моменти в битието си .

Когато човек е наясно с всички отговорности,които трябва да поеме , за да отглежда добре и здраво своето куче, значи има сериозна мотивация за това си начинание.

Желанието на човек да споделя дома си с едно куче е възможно да произтича от самотата на този човек. Но не от физическата самота , а от една вътрешна , душевна самота , която конкретният човек най-вероятно не осъзнава , но се стреми да я премахне от душата си. Компанията на кучето е добро “лекартво” срещу човешката самота.

В големите градове самотата е най-сериозна и задълбочена. Причините за това са много.  Всеки е вглъбен в себе си , в своите проблеми , в своята работа , в своите нужди , не го е грижа за околните , освен ако неговите нужди не са удовлетворени, а това почти е невъзможно. Често сме чували за нападения над млади момичета на улицата през деня в големия град и как всички минувачи преминавт на отсрещния тротоар , и гледат или отминават безучастно и безмълвно. И може би едно куче би се притекло на помощ в този момент , но днес това е действителността за съжаление. Съществуват още много фактори, които са задълбочили чувството на самота у хората в големия град , макар и някой граждани да не го осъзнават.

Хората , които са самотни и физически и душевно , натъжени, подтиснати и умислени от ежедневните си грижи , прибирайки се в празния си дом , просто имат нужда от присъствие до себе си. Мотивацията им да си вземат домашен любимец е много силна. Желаейки да преодолеят тази самота, тази тишина и празнота, ги води именно към избора да се грижат за някого , да бъдат чакани и обичани от този “някой”. Кучето е най-подходящия избор за самотния човек. То е най-умното същество от всички домашни любимци и интелигентният човек в повечето случаи би се спрял именно на него. С него можеш  да играеш и да се забавляваш от сърце. Осъзнавайки всичко това , човекът имащ нужда от приятел , няма как да не се спре на него.

Всекидневните грижи на един работещ или не човек не са малко. Добавяйки и ежедневните грижи за домашния любимец стават още повече. Съществува един фактът , че в големите градове хората имат много кучета и същевременно  с това са по -натоварени и психически и физически , в сравнение с хората в по – малките градове. Може да се заключи , че колкото и грижи да изисква едно куче , то в още по – голяма степен помага на човек да отмаря след напрежението в работата например. За натовареният и напрегнат човек това би било сериозна причина да си вземе домашен любимец , тей като той има потребност от спокойствие . А за доста хора , милвайки или просто гледайки едно животно може да има релаксиращ ефект.

Всеки човек , самотен или не , има потребност да бъде обичан и да обича, да се грижи за някого. Макар и безмълвно , едно куче умее да показва любовта и радостта , които изпитва към стопанина си. Точно от това има нужда и един човек. Късметлии са тези , които са го осъзнали и споделят ежедневието си с домашния любимец – кучето , защото животът им значително се променя в положителна насока.

Да се грижиш за някого всеки ден е трудно , но същевременно приятно. По този начин се чувстваш до известна степен пълноценен и полезен. Човек усеща, че това  същество има нужда от него , за да оцелее. Този мотив изпълва душата на стопанина всеки път , когато нахрани своят любимец.

В живота си всеки извършва някакви значими дела , в които влага много труд и цялото си сърце. Надявайки се да бъде оценен и признат , заради това си начинание, той често бива отхвърлен и недооценен. Тогава човек разбира, че само семейството му  и няколко близки приятели са истински до него, възхищават му се и се гордеят с него. Тъжно е да осъзнаеш , че има толкова много завист в останалите хора , някой от които си считал също за приятели.

Как да пренебрегнеш възможността да имаш до себе си верен и мил приятел в лицето на едно куче , когато ти имаш нужда от него? Когато знаеш, че ще получиш благодарност за това, което правиш за него. Когато ще видиш в очите му някакво признание и почит . Всеки човек има нужда от това , за да продължи напред , да бъде стимулиран и оценен. Още един добър приятел никога не е излишен.

Имайки домашен любимец , много хора започват да те свързват и отъждествяват с него. Често околните считат , че ако кучето ти е добро и сладко , ти също си като него. В очите на другите ставаш по - приветлив , по - желан. Хората вече знаят , че ти не си лош човек , че можеш да се грижиш прекрасно за едно същество. Вероятно за един самотен човек това е  добра предпоставка за осъществяване на нови контакти. Често всичко това става причина за намирането на нови приятели и познати , които имат общи интереси и сходни приятни грижи. Създава се един нов кръг от познати. Така човек , освен своето куче е възможно да намери и още приятели. Каква по - добра мотивация  за някой , имащ нужда от компания човек.

Когато някой се наведе и погали твоето куче или направи комплимент за него, това те изпълва с хубави емоции , изпитвайки  гордост. Хубавите моменти в живота са изключително важни , за да бъде този живот щастлив и пълноценен. Едно куче допълва идеално живота на едно семейство или на един сам човек. Този който е осъзнал , че колкото повече положителни емоции има в деня му , толкова по - добре ще се чувства е направил добрия избор да си вземе куче. Основната мотивация на един стопанин на куче са именно тези прекрасни моменти , които човек преживява благодарение на своя домашен любимец.

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG