Home Психология Употреба на алкохол сред студентите

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Употреба на алкохол сред студентите ПДФ Печат Е-мейл

Алкохолът е най-древното и все още най-разпространено вещество, което в зависимост от случая причинява релаксация , възбуда или ярост.

Алкохолът се употребява като питие. Той се всмуква в стомаха 20% и тънките черва 80%, като основна част от него се метаболизира чрез черния дроб.Този процес е по-бърз при употреба на концентрирани и газирани напитки.

Действието и ефектите от употреба на алкохола са в зависимост от неговата концентрация в кръвта .При концентрация  0.5-1гл лека възбуда ,при 1-1.5гл повечето хора стават шумни и буйни ,а по-късно сънливи ,повече от 1.5гл обикновено предизвиква гадене и повръщане.Повече от 3гл винаги води загуба на съзнание,а при 5гл може да настъпи и смърт .

При опиянение човек често проявява безкритичност, неадекватни реакции, самонадценяване, смущения във възприятията, ограничаване на зрителното поле.Често се наблюдава падане на задръжките. Въэможно е да се прояви склонност към насилие или депресия.

Алкохолът действа като тъканна отрова за целия организъм. Ефектите от продължителната употреба засягат предимно черния дроб и нервната система. Увреждането на черния дроб отслабва имунитета, което прави организма по-уязвим към различни инфекции. Често се наблюдава дегенерация на сърдечния мускул. Алкохолът повишава риска от ракови заболявания. Алкохолиците често страдат от липса на спомен за минали събития, загуба на способността за запомняне на нова информация и дезориентация . Системната употреба на алкохол от бременни жени води до раждането на деца със специфичен фетален алкохолен синдром.

Всяака година в Европа алкохолът причинява смърта на 115000 души.

С цел изследване употребата на алкохол сред студентите ,бе направено анкетно проучване през 2007/2008г. със студентите от ИПФ-СЛИВЕН.

Изследването обхваща 25 студента (момичета и момчета) от първи курс в четери специалности:АИУТ, Е, Т, МТТ.

Получени бяха  следните резултати:

1.   На въпроса : Спомняте ли си кога за пръв път употребихте алкохол?

(36%) от мъжете не си спомнят , (36%) са започна ли да употребяват алкохол между 12-15 години,едва (16%)не употребяват алкохол.

При жените (4%) не си спомнят  кога за пръв път са употребили алкохол,(8%) са започнали да употребяват алкохол между 15-18 години.

  1. Знаете ли до колко грама е полезен алкохола ?

Отговорите са следните: мъжете са отговорили (76%) от (50- 100 гр.) а(12%) са посочели от (100-200 гр.) Жените са посочели от (50-100 гр.) (12%)

3.  На въпроса запознати ли сте с вредите който допринася голямото количество алкохол? (84%) от мъжете твърдят ,че са запознати и (12%) от жените също.Само (4%)  от мъжете не са запознати.

4.   На въпроса :Колко често употребявате алкохол?

Мъжете са отговори ли (8%) всеки ден, веднъж седмично (44%) , веднъж месечно(12%) и(24%)от анкетираните не употребяват алкохол.

Жените който употребяват алкохол веднъж седмично са (4 %),а веднъж месечно (8%).

  1. На въпроса: След употреба на алкохол посещавате ли учебните часове?

Отговорите който са посочели мъжете са: (13%) задължително посещават часовете, (43%) понякога ги посещават ,а (31%) не посещават учебните часове.(4%)от жените понякога посещават часовете и (8%) не посещават часовете.

  1. На въпроса : Променяте ли си поведението след употреба на алкохол:

(20%) от мъжете не могат да се владеят, (56%) се владеят , а (12%) стават агресивни ,от жените (12%) се владеят след употребата на алкохол.

7.  На въпроса : Поради какви причини употребявате алкохол?

Анкетираните са отговори ли : По време на празници,събирания с приятели в голяма компания,за настроение за да се отпуснем от притеснението.

8. На въпроса: Как се чувствате след употреба на алкохол?

Анкетираните са отговори ли: По голям процент се чувстват отпадна ли и зле, а само малка част от всички се чувстват добре .

  1. На въпроса : При покана за употреба на алкохол Вие?

Мъжете (20%) отказват,(44%) от анкетираните приемат,а (24%) изпитват колебание в зависимост от хората ,които ги канят и обстановката.

При жените (8%) приемат и (4%) се колебаят.

  1. На въпроса: Когато видите злоупотребил с алкохол Вие се чувствате?

Анкетираните са отговори ли:Нормално се чувстват (30%),отвратени от гледката са (40%) а, (30%) не обръщат никакво внимание.

На въпроса :Бихте ли помогна ли на човек злоупотребил с алкохола, когато е в безпомощно състояние?

Мъжете биха помогна ли (24%),а (64%) понякога в зависимост от човека .

Жените са отговори ли (4%) винаги и (8%) понякога.

Въз основа на анализа се оформят следните изводи:

(40%)не си спомнят кога за пръв път са употребили алкохол.(16%) от мъжете  само не употребяват алкохол и (36%) са започнали да употребяват алкохол между(12-16) години. При жените( 4%) не си спомнят,а (8%) си спомнят кога за пръв път са опитали алкохол между (15-18) години. На въпроса знаете ли до колко грама е полезен алкохола (88%) знаят  от (50-100) грама .( 48%)от анкетираните употребяват веднъж седмично алкохол само (8%) употребяват всеки ден.(96%) са запознати с вредите ,който допринася голямото количество алкохол. При покана за употреба на алкохол (52%)приемат поканата.След употреба (68%) се владеят само (12%) стават агресивни.(47%)понякога посещават учебните часове , (13%) задължително посещават часовете.На въпроса как се чувствате след употреба на алкохол? Голям процент са отговорили отпаднал и зле.Най-честите поводи поради, който употребяват алкохол са:събирания с приятели,по време на празници .Когато видите злоупотребил с алкохол човек Вие се чувствате? Анкетираните са отговорили (40%)са отвратени от гледката и (30%) нормално се чувстват.(72%) понякога биха помогнали на човек в безпомощно състояние само (28%) винаги биха помогнали.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG