Home Туризъм Здравен туризъм

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Здравен туризъм ПДФ Печат Е-мейл

ХАРАКТЕРИСТИКА НА СЪВРЕМЕНЕН ВИД ТУРИЗЪМ

БАЛНЕО –ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ПАВЕЛ Б„Балнеологията е лечение на заболявания чрез водни бани. Включва гореща или студена вода , масажи чрез задвижване на водата, отпускане и стимулиране. Много минерални води са богати на селен, радий, кварц, сяра, които могат да бъдат абсорбирани от кожата.

Терминът „балнеотерапия” е базиран на всичко, което е свързано със СПА лечения, включително пиене на вода  и използването на горещи вани и натурални парни бани , както и богато разнообразие от кал и пясък използвани за топли апликации.” *

Балноетуризмът е традиционен елемент от облика на България, като туристическа страна. Малко са страните в Европа, които могат да се конкурират с българското изобилие и многообразие на термоминерални води с различен физикохимичен състав и калолечебни суровини. Географското положение на страната създава отлични биоклиматични условия и неповторими  природни съчетания за комплексно въздействие върху човешкия организъм.

Засиленият интерес към балнеолечението привлича чуждестранни туристи тук още в началото на ХХ век. Страната ни разполага с редица красиви , богато озеленени и екологично съхранени курорти с ценни минерални води. Ежегодно те се посещават от хиляди пациенти, както и от хора, които търсят пълноценен отдих  през ваканционните периоди на годината.

Здравните центрове са разположени в някои от най-живописните места на България.

Своята известност курортът Павел Баня дължи на минералните води, които са били използвани за лечение още от древността.

Община Павел Баня притежава термоминерални води с национално значение, които са в град Павел Баня. На тази основа той е класифициран като балнеоложки център с национално значение.

От седемте естествени сондажни хидротермални източника бликат минерални води с аналогична физико-химична характеристика – с температура от 50 до 61 градуса и общ дебит 950л/минута. Водите се характеризират като слабо минерализирани, хипотермални, радонови, силициеви и флуорни. Курортът е профилиран за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на гръбначния мозък и др.

Преобладаващи участници в този вид туризъм са българи , но все по масови стават посещенията от страна на сърби, турци, гърци , а в последните години италианци и дори  израелци.

В България медицинските услуги са значително по-евтини, а страната има потенциал да приеме пациенти от други страни. Климатът, минералните извори, красивата природа и културните забележителности позволяват съчетаване на традиционната почивка с лечение на определени заболявания или рехабилитация.

Средната възраст на туристите е около 45-55 години с продължителност на престоя от  7  до 14 дни, също така и двудневни посещения в края на работната седмица с цел почивка и релаксиране.

Разграничават се два подвида на здравния туризъм и това са балнеотуризмът и спа туризма. От своя страна балнео процедурите биват с лечебен и профилактичен характер. Докато спа туризма е модерният еквивалент на балнео-лечебния туризъм и при него не е от съществено значение лечебният ефект от минерализираните води на природата.

Балнеохотелът е базиран на използването на лечебните свойства на минералната вода. „В балнеокурортите не само се лекуват хора , но и се дарява здраве на здравия.” Това превръща балнеохотелите в места за балнеолечение, балнеопрофилактики и релакс. В балнеохотелите има много съоръжения и уреди , което осигурява прилагането на разнообразни лечебно –профилактични и релаксиращи програми.

Хубавото при балнеотуризма е че той не е зависим от сезонността. Лечебните свойства на водата в региона могат да бъдат потребявани без ограничение от метеорологичните условия. Всички санаториуми и балнеохотели в Павел баня разполагат с вътрешни /закрити/ басейни , лечебни или профилактични отделения, фитнес, помещения за масажи, за рехабилитационни процедури, съоръжения и други, което значително улеснява туристите и не се налага да напускат хотела за да ползват процедури другаде.

Посещенията и престоят в санаториуми е задължително да бъде предварително планиран в доста по-ранен период, тъй като е на лице целогодишната заетост на базата. Причините за това са, че в тях се отпускат средства по НОИ за лечение и рехабилитация, които покриват част от разходите и дават възможност на не до там платежоспособните туристи да се възползват от балнеолечението. Разходите за 12-14 дневен престой по програма на НОИ възлизат на 380-450лв с включени основни процедури, според вида на заболяването.

Що се отнася до балнеохотелите, които напоследък рязко увеличават своя брой там е по лесно да се осигури престоя, но разбира се на по-висока цена. Предлагат се и пакетни цени в зависимост от лечението или профилактичните процедури. Осигурен е постоянен медицински контрол в повечето от тези балнеохотели.

Разбира се има и много частни квартири, семейни хотели, които осигуряват условия за временен престой, но липсва атмосферата на същинската идея за балнеолечение и балнеопрофилактика. От своя страна това води до непълно задоволяване на потребностите на обособения вид туристи.

Самото резервиране на престоя може да се осъществи чрез туристическите агенции, по телефона,  на място,  както и по модерния вече начин – интернет.

През 1956 г. е открит първият балнеосанаториум на Министерството на народното здраве за кратко време се изпълва с нуждаещи се граждани от цялата страна и от тогава, та и до сега той никога не е бил със свободни легла. Славата на ефективната балнеотерапия, постигната в резултат на правилното съчетание на изключителните лечебни качества на геотермалната вода и висококвалифицираната медицинска дейност, се разнася из цялата страна и извън нея.

През своето дълголетно съществуване Националният рехабилитационен център в Павел баня се утвърди като водещо здравно заведение в страната по проблемите на рехабилитацията и профилактиката на вертеброгенните заболявания.

Санаториумът предлага модерна неврофизиологична лаборатория с възможност за електромиография на евокирани потенциали, аудиометрия, доплер-сонография, подводна екстензия по метода на Гечев, подводен масаж, душова катедра, парафинолечение, лечебна физкултура (ЛФК), механотерапия, трудотерапия, електро и светлолечение и мануална терапия. Но основният лечебен фактор е минералната вода.

Друг известен център е комплекс МилениуМ е специализиран за лечение и профилактика.В медицинския център на комлексът се извършват над 30 вида лечебни и релаксиращи процедури, разполага с:

лечебни кабинети; кабинети за ЛФК; физкултурен салон; парафино-лечение; подводен струен масаж; подводна екстензия; сух масаж; електролечение; два басейна за подводна гимнастика;

В един от най-новите балнеохотели в Павел баня – хотел ОАЗИС **** е разработена система за водоснабдяване с минерална вода директно в стаите. Тази иновация е изключително привлекателна за обособения вид туристи, защото е възможно и ползването на лечебните свойства на водата в собствената вана.

С развиването на туризма в региона и увеличаването на по-платежоспособните туристи се залага все повече на удобствата в балнеохотелите. Това неизбежно води до преплитане на понятията балнео и спа туризъм.

Силно развитият балнеоложки туризъм и добрите условия за развитие на културен, екологичен и селски туризъм е друга силна страна на региона.

По повод на това през 2005г. е проведан Първия Празник на розата и минералната вода. Идеята е породена и от факта, че за пръв път Националният Празник на розата е проведен през 1967г именно в Павел баня.

През февруари в Павел Баня се провеждат традиционни кукерски игри.

А в близост до Павел Баня се намира река Тунджа. Тя влива водите си в язовир Копринка. Бреговете на реката и язовира са прекрасни места за отмора, пикник и разходка сред природата.

Някои забележителности на територията на община Павел баня са:

* с . Габарево - Джанановата къща ; Каменна църква “ Св. Георги Победоносец” ;    Радучевата къща

* с. Турия - Родна къща - музей на “Чудомир”

* с. Скобелово - дестилерия “Дамасцена”- може да се наблюдава производството на етерични масла; Щраусовото ранчо "Четири сезона"

* Национален парк “Централен балкан”

Всички те предоставят уникална възможност за  комбиниране на балнеотуризма с други видове туризъм , това означава по- разнообразно и вълнуващо прекарване на престоя в Павел баня. От самите санаториуми и балнеохотели може да се получи информация за организираните екскурзии до близките селища и културни обекти с историческо значение.

Курортът ПАВЕЛ БАНЯ, намиращ се в китната Розова долина, обградена с планини и зелени гори, е приблизително географският център на България. Това го прави леснодостъпен от всички краища на страната.

Територията на общината се пресича от две важни комуникационни оси на националната транспортна инфраструктура. В посока запад-изток първокласен път І-6 /София-Бургас/ и в посока север-юг второкласен път ІІ-56 /Русе-Пловдив/, осигуряващ един от най-краткия път между Северна България и границите с РГърция и РТурция. През общината преминава и главна жп линия № 3 /София – Казанлък – Карнобат – Варна/.

Гр. Павел баня отстои на 192км от столицата София, 80км от Пловдив, 60км от Стара Загора и 25км от Казанлък, които съставляват по-големите комуникационни центрове.

Средногодишната температура на въздуха е около 10,8 градуса при средна температура през януари около минус 1 градус, а през юли около 22 градуса.

От казаното дотук можем да съдим, че балнеологията в България е специфичен отрасъл с голямо бъдеще, който тепърва ще открива своите хоризонти на развитие. Проблемите са много, но и решенията не са малко, а в страната вече има предостатъчно условия за взимането на адекватни мерки по отношение на този отрасъл. Очакванията ни са, че с помощта на държавните органи и частни предприемачи, той ще достигне необходимото

конкурентно ниво, за да заеме своето място в икономиката
на България и да влее свежи капитали в нея.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG