Home Туризъм Халкидики не само слънце и кристални води, но и целогодишен туризъм

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Халкидики не само слънце и кристални води, но и целогодишен туризъм ПДФ Печат Е-мейл

Халкидики – не само слънце и кристални води, но и целогодишен туризъм

Митове и легенди

Халкидики получава името си от градът държава Халкис, някога представлявал голяма сила на остров Ебоеа (днес Еввиа), който го колонизирал през VIII-VII век пр.н.е. Дори и по-рано се е вярвало, че това скалисто и диво място е дом на гигантите, първобитни врагове на боговете, и много от техните битки са си провели по тези местса. Всъщност, Атос, Свещенната планина, е кръстена на името на гиганта Атос, който в своята ярост я хвърля по боговете. Това е станало по времето на същите битски, при които един друг гигант създава планината Осса в Пелион. Докато Ситония произхожда от Ситон, името на Касандра е историческо, отразяващо влиянието на цар Касандър, известин Македонски владетел, предшественик на Александър Велики.

Най-ранните писмени сведения за Халкидики са в творбите на Херодот, при описанието на Персийските войни. Допълнително, тридесет и двата най-мощни града на полуострова се обединяват в края на V в. пр.н.е. под водачеството на Олинтос, оформяйки Халкидическата лига. През 352 пр.н.е. те се присъединяват към Атиняните в безуспешен опита да спрат амбициите на Филип ІІ Македонски за завладяване на цяла Гърция. Похода на Филип в Халкидики разрушава всички градове, членове на Лигата и обявява целия район за Македонско царство. Неговия син Александър продължава неговите мечти за разширение, достигайки за кратко време до бреговете на река Инд

След падането на Македония, района става неразделна част от Римската империя, и в последствие от византийската империя. Въпреки това, през средните векове той постоянно е бил подложен на нападения от славяни и германи. Хуните достигат до там, че изцяло опоктушават Халкидики през VІ век. През ІХ век първите монашески общности се основават в планината Атос, и скоро по-голямата част от Халкидики и под техен контрол. По това време районът фактически се присъединява към Византия. От ХІІ до ХV век той е бил под Византийско и Венецианско владичество до 1430 г., когато е бил завладян от Турците.

Южната ни съседка в последните години отделя много средства за реклама и участие на борси и изложения, и софийската "ВАКАНЦИЯ и СПА ЕКСПО" не е изключение. Гърция участва в борсата с официален щанд на Министерство на туризма, на която се представят няколко от най-известните туристически дестинации в страната, както и с още множество отделни щандове на курорти, хотели, комплекси и префектури. Те заемат и най-голяма площ на изложението (след ДАТ и обединените от нея общини).

"Българите за нас са важни туристи, които ние желаем да привлечем в Хлакидики. През изминалата година по данни на граничните служби регионът е бил посетен от 200 – 250 хиляди български туристи, но нашата цел е този брой да достигне 500 хиляди", каза Павлос Кабурис, зам.-управител на префектура Халкидики на специална пресконференция. За това и тази година префектурата се представя на щанд от 50 кв.м, а не от 10, както е било досега.

"Предимството на Хлакидики е, че се намира на 300 км от българската граница и предлага не само идеални условия за летни почивки, но и още безброй възможности – културен, поклоннически, алтернативен, кулинарен, спортен, конгресен и т.н. видове туризъм. Освен това Халкидики е много близо до вас – не само като разстояние, но имам прдвид и общите обичаи и традиции, които имаме", допълни Алексис Асланидис от Хотелиерската асоциация на Халкидики.
Халкидики безспорно предлага един завършен туристически продукт в областта на
Летния туризъм – семейни почивки, индивидуални почивки, романтични или космополитни ваканции за хора с различни финансови възможности и изисквания предлагат 500-те хотела на полуострова. Неслучайно Халкидики постоянно печели отличия в областта на летния туризъм. Няма нужда да споменаваме прекрасните безкрайни плажове и кристалната вода.
Полуостровът се посещава годишно от над милион туристи и разполага с 800 км плажна ивица и над 50 хиляди легла в хотелски комплекси. Отделно къмпингите на полуострова са много добре развити и предлагат общо 10 хиляди легла, а могат да поберат стотици хиляди къмпингуващи с каравани или палатки. Приходите от туризъм в префектура Халкидики са приблизително 1.5 млрд евро.

Префектурата обаче е идеално място и за целогодишен туризъм и то в най-богатите му проявления. Тук се развиват всички форми на алтернативния туризъм.
Поклоннически туризъм
Въпреки, че славата на Халкидики като място за поклонничество е свързана с Атон (Света гора), регионът разполага и с други значими религиозни светини, пръснати по целия полуостров, които от векове привличат поклонници.
За голямо съжаление, посещенията на дами в Атон са абсолютно забранени. Единствената възможност за жените е обиколка на ръкава с корабче, което минава на 500 метра от брега. "Вие жените всичко сте ни отнели, оставете ни поне това удоволствие", коментира с усмивка Павлос Кабурис възможността това да се промени. Все пак той призна, че в момента тече реставрация на манастир, който, след като бъде възстановен, ще бъде и единственият позволен за посещения от жени.
Културно-исторически туризъм
В Халкидики се намира Стагира, родното място на Аристотел, както и Древен Олинт, най-мощният град на полуострова през Античността. Останките от двата града днес представляват исторически паметници, към които има огромен интерес.От друга страна, пещерата Петралона съхранява милиони години праистория.
Като естествено продължение на всичко това се явяват и множеството
Празници, фестивали, обичаи и традиции
В Халкидики ежегодно се провеждат празници на ракията (ципуро), виното, гъбите, житото, а корените им се губят в далечното минало. В планинските региони са разпрстранени агротуристическите кооперации, а в етнографските комплекси са запазени образци на народните занаяти и изкуства. По Заговезни се провежда и традиционният карнавал в Полигирос, който привлича холяди посетители.
Селски туризъм. Обиколки, екскурзии, отсядане в традиционните къщи на македонския край са част от възможностите за туризъм в планината Холомон. Селският туризъм в планинската част на Халкидики се развива особено бързо. Днес в региона на Полигирос, Арнея и Панагия работят 50 къщи с около 150 легла.
Кулинария
В Халкидики човек може да опита местната кулинарна традиция във всички ресторанти в планината и в равнинната част, а любителите на виното могат да се сдобият с впечатляния на организираните прояви на винопроизводителите от целия регион.
Спорт
Голямото спортно събитие през лятото е преплуването на Торонейския залив. Освен него през цялата година се провеждат мероприятия – ветроходна регата, лекоатлетически състезания, турнири по голф, баскетбол и др., спортен риболов и т.н.
Велосипеден и пешеходен туризъм
В Халкидики има 17 велосипедни маршрута, които дават възможност на туристите, идващи предимно от Западна Европа, да упражняват своите умения и да се наслаждават на природата. През месец май тази година Халкидики ще е и домакин на Световното първенство по велосипедизъм, което ще продължи 10 дни и ще бъде отразено от най-големите ТВ мрежи в света. За пешеходен туризъм пък се поддържат 20 специални маршрута.
Конгреси
Хотелската инфраструктура в Халкидики разполага с отлични условия и за провеждане на конгреси от всякакъв мащаб и тематика, тъй като предлага всякакви по капацитет зали и почти всички видове туристически дйности.
Освен всичко казано до тук, можем да допълним, че повечето хотелски комплекси разполагат с модерни СПА центрове, които функционират и през зимния сезон. Балнеоложкият център в градчето Агия Параскеви също работи целогодишно. На почитателите на хазарта пък е на разположение казиното в хотелския комплекс "Порто Карас", отново целогодишно.
Ако си мислите обаче, че Халкидики е толкова завършен продукт, че няма какво да се направи повече, грешите. Усилията на администрацията на префектурата сега са насочени към
Подобряване на пътната инфраструктура
След няколко месеца ще приключи изграждането на магистралата "Егнатия", която ще свързва Халкидики с Централна Европа чрез пристанищния град Игуменица на Йонийско море. Същевременно ще бъдат пуснати и пътни артерии, свързващи Сверна Гърция с Балканските страни и по- специално със столиците на България и Румъния.
Дружеството "Туристическо обслужване" пък (част от Министерството на туристическото развитие на Гърция), което обединява хотеския  комплекс "Ксения", къмпинг "Палюри", залива Гларокавос и региона край него, къмпинг "Посиди" и района Ай-Янис в Никити, наистина полага огромни усилия за поддържането на тези обекти с цел да се създадат перспективи за сериозни инвестиции. Тласък за развитието на тези обекти дава и изграждането на новия околовръстен път, свързващ Солун с Неа Муданя, който ще подобри пътната въръзка на Халкидики със Северна Гърция.

Солун и Халкидики само за 158 лв

С възможност за посещение на Атонските манастири

1 ден: Отпьтуване от София в 07.00ч за п-в Халкидики, през граничен пункт Кулата. Пристигане в Солун . Туристическа обиколка: Бялата кула, паметника на Александър Македонски, Панаирния град, Арката на Галерий, Старата част на града. Посещение на църквата Свети Димитър, където се пазят мощите на Солунския Чудотворец. Свободно време за разходка по търговската улица „Егнатия”, площада на Аристотел и колоритния пазар.Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден: Закуска. По желание еднодневна екскурзия до Урануполи и обиколка с корабче на Атонските манастири. Връщане в хотела . Нощувка.

3 ден: Закуска.По желание ще посетим най- известният курорт на Халкидики- Порто Карас, известен както със петзвездните си хотели, така и с производството на собствено вино. След това- възможност за шопинг тур в търговските комплекси в околностите на Солун. Отпътуване за България.Пристигане в София около 21.00 часа.

 

WWW.POCHIVKA.ORG