SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Вършец ПДФ Печат Е-мейл

Вършец

Балнеоложките курорти в България имат най-дълга история. Траките, които населяват българските земи издигат в култ изворните води. Курортното дело се заражда на базата на тракийската медицина, утвърдена като природолечебна. Древните гърци също използват широко българските минерални води и ги боготворят, което личи по сечените от тях монети. Край минералните извори се строят плувни басейни; използува се балнеолечението.

През римската епоха (1 - VII в.) балнеологичните курорти са на почит, което е свързано с грижите за укрепването на физическата мощ на легионите. Дават се първите класификации на минералните води. Римляните благоустрояват местностите около лечебните извори. На почит са-божествата, свързани с култа към водата и здравето. Запазени са останки от терми, балнеологични сьоръжения, асклепиони, нимфеуми край изворите в Кюстендил, София, Хисаря, Сапарева баня и др. През средновековието минералните води се използват предимно за хигиенни нужди. Засиленият интерес към балнеолечението през 20 век привлича още в началото му чуждестранни туристи. По-известни балнеоложки курорти са Банкя, Велинград, Вършец, Хисаря, Поморие (с лечебна кал).

Много морски курорти също притежават балнеофизиолечебни бази: Албена, Златни пясъци. Свети Константин, Слънчев бряг.
Билогичното въздействие на българската минерална вода върху човешкия организъм се изразява в стимулиране на клетъчната протоплазма, подобряване тургора, еластичноста на кожата и на стомашно-гастро интестикалния тракт.

Тя абсорбира токсичните вещества, и има атитоксично и антигеронтологично, както и антисклеротично действие. Ето защо водата се използва за лекуване на:

а) стомашно чревни заболявания, язви, хронични емтерити, колити и др.;
б) кожни заболявания - псориазис, сухи екземи, дерматити, начални форми на склеродермия, хронични уртнария и др.;
в) хронични интоксикации с олово, живак, бисмут, манган и фармцевтични препарати;

г) ранна атеросклероза и процеси на преждевременно остаряване;
д) хронични възпалителни и дегенеративни ставни заболявания

При използване за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика минералната вода оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: бъбречно - урологични, стомашно - чревни, жлъчно - чернодробни, обменно - ендокринни, хронични професионални интоксикации и при лица, експонирани на вредни вещества. За питейно балнеолечение и балнеопрофилактика е необходимо спазването на строго определени дозировки (количеството на приетата вода, температура и начин на приемане, продължителност на лечебно - профилактичния курс и др).

При използване за външно балнеолечение (при необходимите температури) водата оказва благоприятно въздействие при заболявания на опорно - двигателния апарат - артроревматични, травматично - ортопедични, професионални заболявания, при неврологични заболявания от въэпалително, травматично и токсично естество и гинекологични заболявания.

Натуралната българска  минерална вода може да се използва по следните предназначения:

а) балнеолечение и балнеопрофилактика (питейно и външно);
б) спортно - профилактични цели (в открити и закрити басейни);
в) натурална минерална вода за трапезни цели, на местоизточника или в бутилиран вид, включително и като газирана.

При използването й няма противопоказания.

Във Вършец, по проект Красива България" са обновени фасадите на двете минерални бани, които повече от десет години бяха затворени. Преди години Вършец е посрещал 120 000 почиващи на сезон. Откриването на обновената баня, която вече разполага с два басейна, къпални и пет вани за лечебни процедури ще привлече повече курортисти. А гостоприемните вършечани обичат да казват, че вместо на море е по-добре да дойдат поне за ден във Вършец.

Курортът е заобиколен е от обширни ливади и овощни градини, а в самия курорт се разстила голям (600 дка) живописен лесопарк с борови насаждения и декоративна растителност. Свързан е с автобусни линии със София (92 км) и с жп линии с околните близки градове Враца, Берковица, Лакатник.

Минералната вода бликат от няколко извора и сондажни източника с температура 36,4С до 38С и с общ дебит 15 л/сек или около 1300000 л в денонощие. Всички води са с ниска минерализация (0,194 г в л), реакция (рН 8,7), с ниска водна твърдост (0,3 немски градуса - т.нар. "меки" води), бистри, безцветни и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържат и известно количество колоидална и метасилициева киселина (35 мг в л) и флуор (0,5 мг в л). При разкопки в края на миналия век са открити останки от римски балнеологични съоръжения и предмети, които свидетелстват за използването на минералните води още в древността.

Лечение и профилактика От дълги години вече в курорта успешно се повлияват преди всичко функционални разстройства на нервната система - неврози и невротични реакции, предимно от неврестенен тип, както и леко изразени психоневрози, вкл. и функционални разстройства на половата сфера. Добри лечебни резултати се получават и при някои масово разпространени сърдечно-съдови заболявания - хипертонична болест, атеросклероза и микрокардиодистрофични процеси - компенсирани форми, стабилизирани състояния след прекаран инфаркт на миокарда, ангионевроза. Благоприятно се повлияват и някои ендокринно-обменни заболявания, като затлъстяване, остатъчни явления след прекарана тиреотоксикоза, компенсирани форми на захарен диабет (преди всичко инсулинонезависими форми), климактерични състояния и подобни нарушения при мъжете.

При условие, че придружават някое от основните заболявания по профила на курорта, с успех тук могат да се лекуват и хронични артроревматични заболявания и болести на периферната нервна система - хронични невралгии и неврити, както и хронични гастрити и колити. Също  и обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, вкл. и в рамките на курортно лечебния курс; астенични състояния, физическа и психическа преумора, състояние на възстановяване след тежко боледуване или оперативни интервенции.

Лечебно-профилактични методи. Балнео-климатичните фактори се използват под формата на външно балнеолечение във вани и басейни, лечебни душ-процедури, хидроминерални въглекисели, кислородни и билкови вани, подводен душов масаж, питейно лечение и профилактика с минерална вода, както и комплексно прилагани други физикални процедури - електро-светлинни, парафинолечение, лечебна гимнастика и кинезитерапия, вкл. теренно-лечебни маршрути и излети, акупунктура, електросън и електро автогенен тренинг, диетично хранене, при нужда лекарско лечение и др.

Вършец има умерено континентален (ниско долинен) климат с подпланинско влияние. Температурата на въздуха е средногодишно 10,2С, при средноянуарска - 2,1С и средна юлска температура 21,4С. Пролетта настъпва устойчиво към 15 март, а по-топлата и слънчева есен продължава устойчиво до към 15 ноември. Летните месеци са топли, но не много горещи, зимата е леко до умерено студена. Валежите са умерени (средногодишно 905 мм), мъгливостта е също умерена (средногодишно 49 дни с мъгла), средногодишната облачност е 62% и продължителността на слънцeгреенето е около 2000 часа годишно. Летните горещини се освежават от слабите, но чести планинско-долинни ветрове, а студените пролетни и есенни периоди се смекчават от падащия от планината топъл и сух вятър - фьон. Това се отразява благоприятно и на относителната влажност на въздуха, която през януари е средно 74%, а през юли - 68%. Всичко това характеризира климатът на курорта като смекчен умерено континентален, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика, особено при заболявания, които трудно понасят прегряващи организма климатични условия.

Курортна база. Сред обширен красив парк са разположени две балнео-физиолечебници и главният питеен павилион в курорта. В близост до тях е Курортната поликлиника със специализирани диагностични и физиотерапевтични кабинети. Редица ведомства и организации разполагат със санаториуми (някои от тях със собствена балнео-физикална база), почивни домове, хотели и пансионати, теренни пътеки и спортно-профилактични терени, терени за климатолечение и профилактика и др. В курорта се ползват и добре уредени частни квартири.

Вършец разполага с различни заведения за развлечения и за приятно прекарване на свободното време, а в околностите му се посещават интересни забележителности, местности за рекреация, Клисурският манастир, Тодорини кукли и др.

 

WWW.POCHIVKA.ORG