Home История Махатма Ганди 1

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Махатма Ганди 1 ПДФ Печат Е-мейл

Мохандас Карамчанд Ганди е известен още като Махатма Ганди. Той е индийски адвокат, политик и борец за човешката свобода. Водач е на индийското движение за независимост от  1947г. Заради тази си дейност е наречен „Баща на нацията”.

Името Махатма в превод означава „велика душа”. Поета Рабиндранат Тагор поздравява Ганди с именно това име за завръщането си от Африка през 1915г. Една от известните книги на Махатма Ганди е „Моят път към истината” В нея той казва, че не е достоен за тази титла.

Ганди е световно известен заради своята концепция за сатяграха. Това са ненасилствени протести, имащи за цел да постигнат политически задачи. Всичко това се  основава на идеята за ахимса. Давайки добър пример, Ганди вдъхновява много политически лидери. Много учени са се изказвали за него. Един от тях е Алберт Айнщайин, който казва: „На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Аз смятам, че Айнщайн е искал да каже че по онова време е имало много народни дейци и хора, стремящи се да помогнат на нацията със своите дела.

Живот и дейност

Ранни години

Махатма Ганди е роден през 1869г. в  Порбандар, Гуджарат. Той е най-малкото от пет деца. Принадлежи на заможни семейство на търговци. Баща му е министър-председател. И двамата родители са индуисти и се покланят на  Вишну. Семеиството било толерантно към хора от друга вяра и всички били вегетарианци.

Още от малък Ганди иска да следва право във Великобритания. След като семейството му приема неговото решение, той трябва да положи клетва да не докосва месо и алкохол. Въпреки това му е забранено пътуване, но Ганди се противопоставя на тази забрана.

През 1888г. Ганди започва следването си в Лондон. Той изучава индуизма, исляма и християнството. Най-голяма важност за него придобива джайнизма. Той силно вярва, че на насилието не трябва да се отговаря с насилие. Махатма възприема идеята на Лев Толстой, че религия и нравственост са едно и също нещо. Той нарича себе си „скромен последовател на Толстой”. Мотото на Ганди е „На лошото да се отвръща с добро.” Според мен с това той цели да премахне войната като средство на защита и да заличи насилието като начин за справяне с житейските проблеми и трудности. Дори и народът е казал:”Дръж приятелите си близо, а враговете- още по-близо.”Той поддържа идеята че най-добрият начин да неутрализираш противника е да го опознаеш и да откриеш слабото му място, но не чрез насилие.

Брак и семейство

Още през 1883г. Ганди е оженен от своите родители за Кастурбай Наканджи. И двамата са на тринайсет години. Имат четирима сина. Първият- Харилал, се ражда през 1888г. През 1906г. Ганди прекъсва сексуалните отношения с жена си. Когато Ганди е в затвора, Кастурбай поема неговата политическа борба. Двамата са женени 62 години.

Ганди в Южна Африка

През 1893 г. получава чиновническа служба в клона на индийска фирма в Натал, Южна Африка. По време на англо-бурската война през 1899 г. Ганди подтиква индийците да подкрепят англичаните във войната, като участват в санитарните части. Ганди служи като санитар, което разглежда като свой граждански дълг . Той е на мнение, че който търси своите права, би трябвало да изпълнява своите задължения. По този начин се надява да съдейства за повече права на индийците в Южна Африка. Първоначално Ганди е планувал да остане една година там, но се завръща в Индия чак през 1915 г.

Поради факта, че е цветнокож, Ганди е изхвърлен от влак, въпреки че има билет за първа класа. Повлиян от това преживяване, той започва своето политическо движение в Южна Африка. През 1894 г . той основава Наталски индийски конгрес. На 13 ноември 1913 г. повежда  протестен марш към Трансваал . Благодарение на него през 1914 г. се приема Закона за подпомагане на индийците.

Борба за независимост на Индия

През 1915г. Ганди се завръща в Индия. Той се бори срещу индустриализацията. Дистанцирайки се от западния начин на мислене и живот, Махатма Ганди започва да носи традиционно индийско облекло. Той води вегетариански начин на живот, използва природна медитация и хигиена. Ганди агитира индийците да бойкотират английската текстилна промишленост. Той призовава всички да тъкат собствени платове. През 1930 г. Ганди инициира кампания за гражданско неподчинение и организира Поход на солта , като протест срещу британския монопол на солта. Този марш се превръща в най-зрелищната кампания на Ганди по време на борбата за независимост.

През 1942 г. Ганди призовава за незабавната независимост на Индия и поради това е арестуван в Пуна. След две години е освободен по здравословни причини. Както в Южна Африка, така и в Индия, Ганди е арестуван многократно от британската колониална власт, като прекарва общо осем години в затвора.

На 3 Юни 1947г. британският министър-председател Клемънт Атли провъзгласява Индия за независима. Разделя я на две части: преобладаващо индиуистка Индия и преобладаващо мюсюлмански Пакистан. Ганди е против този плана за делене. В последствие обаче се застъпва за справедливо разпределение на държавата. Чрез четиридневен „пост  до смърт” той помага за преустановяване на напомнящите на гражданска война кръвопролития, които се водят между индуси и мюсюлмани.

Индуисткият националист Натурам Годсе обвинява обвинява Ганди за направените на Пакистан отстъпки. На 30 януари 1948 г. 79 годишния Ганди е застрелян именно от Годсе. Атентатът е планиран десет дни по-рано от група от седем съмишленици.

Цитати

  • Око за око и светът ще ослепее

Тук е показано, че старият закон „око за око, зъб за зъб” не решава проблемите а само ги влушава.

  • Насилието е оръжието на слабите

Според мен чрез тази мисъл, той успешно представя своята теория „Не на насилието!”, защото именно слабите търсят решение във войната.

  • Бъди самият промяната, която желаеш
  • Няма път към мира - мирът е пътят

Аз мисля, че тук Ганди иска да подтикне хората да вървят по пътя на мира, защото така те ще продължат да бъдат силни. Идеята е, че чрез мирни действия може да се постигне много.

  • Русия в лицето на Толстой ми даде учителя, който ми предостави теоретичната основа на моето ненасилие

10-те принципа на Ганди как да променим света

1. Промяна

“Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.”

“Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново – това е мит на атомната ера, – колкото в това, да можем да изградим отново себе си.”

2. Контрол

“Никой не може да ме нарани (обиди) без моето разрешение.”

Смятам че тук  Ганди внушава, че ако позволиш на някой да те сломи духом, той ще успее. Самият Махатма Ганди вярва, че всичко зависи от силата на човешкия дух.

3. Прошка

“Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.”

“Принципът “Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

4. Действие

“Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

Тук съм съгласна с неговата идея, че опитът струва много повече от празните приказки и съвети, защото човек се учи от грешките, а няма как да допусне такива ако стои мирно и тихо и бездейства.

5. Сегашният момент

“Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

Моето мнение е, че всеки един от нас трябва да може да контролира сам своето настояще, защото мислейки за миналото и тревожейки се за бъдещето сегашният момент минава без да го забележим.

6. Всеки е човешко същество

“Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”

“Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.”

7. Постоянство

“Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.”

8. Доброта

“Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”

“Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”

“Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”

9. Щастие

“Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”

“Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.”

10. Развитие

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG