Home Химия Физиологично действие на алкохоли и феноли

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Физиологично действие на алкохоли и феноли ПДФ Печат Е-мейл

 Низшите алкохли имат наркотично и наред с него, значитлено токсично действие. Едновалентните наситени алкохоли се отличават с характерно физиологично действие и представляват интерес в това отношение.В домашни условия те се получават чрез ферментация на захаросъдържащи плодове и озахарени нишестени материали.Получените по този начин напитки са готови за директна консумация. При ферментацията обаче, освен етанол се получават и малки количества низши и средни алканоли, които са значително по-токсични от етанола. Концентрираните напитки съдържат от 40% до %50 алкохол и се получават само чрез дестилация.Съдържанието на алкохола се измерва в градуси, които показват неговата концентрация в проценти.

С нарастванто  на въглеродната верига нараства както наркотичното така и токсичното действие на алкохолите от които етанола е с най- ниска токсичност, поради което само той е в основата на алкохолните напитки.

Алкохолът съзнателно  се употребява като питие още от древни времена поради ефекта на опиянение, който изпитва човек, когато е погълнал значително количество.Процесът на усвояването му от тялото може да се ускори ако се приемат безалкохолни напитки и/или концентрати.

Алкохолът

действа като отрова за тъканите на целия организъм и последиците от продължителната му употреба могат да бъдат опасни какато за организма така и за личността на човека. Действието от употребата на алкохолни напитки са в зависимост от неговата концентрация в кръвта ( Повече от 3gl води до загуба на съзнание, при 5gl, ако не се вземат мерки, смъртта настъпва след 1-2 часа).Резултата от хроничното му приемане е най-често цироза.При употребата на алканоли също се наблюдава отслабване на имунната система, на сърцето, повишава се риска от ракови заболявания и др. С действието си върху мозъка, той доставя чувство на еуфория при по-ниски дози и чувство на опиянение,при по-вискои.

Опиянението е признак за интоксикацията на нервната система и при поемането на още по-големи дози се наблюдава загуба на координация и по-късно на съзнание.

Три са основните начини, чрез които алкохол може да попадне в човешкия организъм : чрез вдишване на пари,  вътрешен прием или през кожата. При разливането на алканоли в затворено помещение или при работата с алканолни разтвори, алкохолът попада в тялото чрез вдишване. Алкохола се поддава лесно на резорбция в белия дроб чрез директен контакт с кръвта. Една много малка част от него се изпарява, но черния дроб е този, който основно го елиминира. Едно ограничено количество се изгаря и носи енергия, използвана от организма. Излишъкът се унищожава в ущърб на клетките от системите за сигурност, наречени пътища за заместване.При вътрешното приемане(през устата) на алкохол, той бива абсорбиран частично от стомашната стена и от тази на червата ( за по- малко от 30 мин. при етилов а-л на празен стомах). Преминава в кръвта и чрез нея се разнася из целия организъм като се концентрира предимно в органите, богати на вода.

Етанол

Етанолът има наркотично и най-слабо токсично действие в сравнение с останлите алкохоли  поради това, че се окислява бързо от организма на оцетна киселина и по-късно на въглероден диоксид и вода..Погълнат вътрешно етанолът засяга лигавиците на устата и тъканите на стомаха.Предизвиква гастрити, язви и активира стари язви.

Преминава бързо в кръвта и се разнася из цялото тяло.Поразява нервната система , предизвиква слепота и настъпват психически разтройства, но най-силно се засяга черния дроб, защото именно той преработва и обезврежда етанола, а етанола се изгаря в само в остъствие на кислород и то с ограничена скорост.Реакцията се осъществява,така че етиловия алкохол се използва максимално, ако не превишава като количество скоростта на реакцията. В противен случай, той остава в излишък, залива всяка клетка изгаряйки аминокиселините и нуклеиновите бази. Особено чувствителни към етанола и въобще всякакъв алкохол са половите клетки.Употребата на алкохол при зачеване и по време на бременност довежда до раждането на деца със специфичен фетален алкохолен синдром, раждане на мъртви дезца или уродства. Приет в малки количества и на части алкохола в човешкия организъм се подлага на окислителни реакции, които могат най общо да бъдат разглеждани като екзотермични хим рекации: един грам алкохол, окислен напълно освобождава 70 калории. Този енергиен принос обаче засяга изключително респираторните явления на ниво клетка.

Метанол

Метиловият алкохол е с най-малко наркотично действие, но за сметка на това е най-тоскичния сред алканолите поради това ,че се окислява до силно токсичните формалдехид и мравчена киселина, като това окисление протича бавно.Той се натрупва в организма, особено в нервната тъкан и глвния мозък .Причинява иритативни увреждания на лигавиците – те са зачервени с повишена секреция.Засяга силно очния нерв, което може да доведе до временна или пълна слепота.Може да настъпе смърт от спиране на дишането. Отравянето започва с коремни болки, повръщане, главоболие, световъртеж. При тежки форми се наблюдават гърчове и кома. Дишането е неправилно, появяват се шок и цианоза. Характерни са симптомите от страна на очите. В началото има мидриаза и намален зеничен рефлекс. Смъртната доза е от 30мл чист метанол поет вътрешно.

Лечението започва с незабавна стомашна промивка с вода и медицински въглен, след което се дават очистителни средства. Провежда се инфузионна терапия с глюкозни и алкални водно-солеви разтвори. Като антидотно лечение се счита прилагането на етилов алкохол: при леки форми - перорално (една чаша коняк), а при тежки форми – венозно. Етиловият алкохол ангажира алкохолдехидрогеназата и пречи на метаболизирането на метиловия алкохол във формалдехид.

Начините за изхърляне на алкохола от човешкия организъм са два  :

Естествено елиминиране – като алкохол без промяна. Една част от кръвния алкохол се разпространява в издишания въздух, докато основната е в покой. По този път се елиминира незначително количество алкохол 0.5% до 1%. При прилагане на физическо усилие предвид на ускореното дишане тази част може да достигне 5 или дории 10%. Бъбреците също се справят с част от алкохола пренасян от кръвта, като го отделят в урината. Изпотяването също спада към нези процеси.

Елиминиране чрез химични трансформации :

Нормален ензимен път при ограничено количество алкохол – алкохол

дехидрогеназата, която се съдържа в черния дроб в точноопределено количество довежда алкохола чрез окисление до ацеталдехид. Тази реакция се извършва с определна скорост и надвишаването и довежда до включване на други пътища за елиминиране. Физическото натоварване не ускорява елиминирането на алкохола: черния дроб прави каквото може според съдържанието в него на алкохол дехидрогеназата.

Помощен ензимен път за излишъците от алкохол – при излишък на алкохол в организма влиза в действие една помощна система чрез намесата на ксантин-оксидазо-каталаза. Този механизъм обаче консумира някои вещества, които са от жизненоважно значение за клетките.

Фенолът

има антисептично и дезинфекционно действие.Карболовата киселниа се е използвала като дезинфекционно средство, но също така фенолът има силно токсично действие.Веднъж попаднал върху кожата образува бяло петно на мъртви клетки.Разяжда кожата, но има болкообезболяващо действие и не се усеща болка при разяждането. Поради това ногово свойство, той е изоставен и заменен с метилфеноли, които имат по добри дезинфекционни качества.

Полифенолите на гроздето и виното притежават свойства, изразяващи се в бактерицидно и антивирусно действие. Бактерицидното действие се упражнява главно от антоцианите и циановите фенолни киселини. Антивирусното действие се осъществява от кондензираните тенини, поради афинитета към протеините. Освен това всички групи фенолни съединения които се срещат и във виното притежават Р-витаминно действие. Най-силно то се проявява при процианидите и катехините в по-малка степен.

Те играят защитна роля по отношение на кръвоносната система, ослеснявайки намесата на действието на витамин С в биосинтеза на колаген в стените на кръвоносните съдове. Поради това на катехините и процианидините им казват още витамин С2.

Източници:

Pomagalo.com

sofiamca.orг

Учебник по Химия 9ти клас

Резюме

Низшите алкохли имат наркотично и наред с него, значитлено токсично действие. Едновалентните наситени алкохоли се отличават с характерно физиологично действие и представляват интерес в това отношение.В домашни условия те се получават чрез ферментация на захаросъдържащи плодове и озахарени нишестени материали. При ферментацията обаче, освен етанол се получават и малки количества низши и средни алканоли, които са значително по-токсични от етанола.  С нарастванто  на въглеродната верига нараства както наркотичното така и токсичното действие на aлканолите. Концентрираните напитки се получават само чрез дестилация и от 40% до %50.Алкохолът действа като отрова за тъканите на целия организъм и последиците от продължителната му употреба могат да бъдат опасни какато за организма така и за личността на човека. Етанолът има наркотично и най-слабо токсично действие в сравнение с останлите алкохоли  поради това, че се окислява бързо от организма на оцетна киселина и по-късно на въглероден диоксид и вода. Метиловият алкохол е с най-малко наркотично действие, но за сметка на това е най-тоскичния сред алканолите поради това ,че се окислява до силно токсичните формалдехид и мравчена киселина, като това окисление протича бавно. Отравянето започва с коремни болки, повръщане, главоболие, световъртеж. При тежки форми се наблюдават гърчове и кома. Смъртната доза е от 30мл чист метанол поет вътрешно. Фенолът

има антисептично, дезинфекционно,  но и  силно токсично действие. Полифенолите на гроздето и виното притежават свойства, изразяващи се в бактерицидно и антивирусно действие.

Бактерицидното действие се упражнява главно от антоцианите и циановите фенолни киселини. Антивирусното действие се осъществява от кондензираните тенини, поради афинитета към протеините.

 

WWW.POCHIVKA.ORG