Home Икономика PR на културния туризъм. Бургас и морето

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
PR на културния туризъм. Бургас и морето ПДФ Печат Е-мейл

PR на културния туризъм

Бургас и морето

Избери своя light мотив в град Бургас

1.      Какво е събитието

Настоящата програма е съвместно събитие на компанията Кока – кола и  община Бургас и е насочена към разработване на програма за връзки с обществеността на Кока  - кола и община Бургас, с цел популяризиране на напитката и популяризиране на възможностите за туризъм в общината.

Кампанията  е под наслов:

Избери своя light мотив в град Бургас

и се провежда в Летния театър на града.

Целите на кампанията са две: популяризиране на промоциите на компанията Кока  кола и популяризиране на туристическите ресурси на града.

Промоцията на компанията се отнася за територията на Република България. В нея участва продуктът Coca Cola Light в разфасовки на бутилки от 250мл., 500мл., 1,25л. и 2.0л. Обещаните награди са: 1400 сребърни колиета, 800 сребърни гривни, 2800 сребърни пръстена и 25 ваучера на стойност 700 лв. за пазаруване в магазините на Motivi, Palmers, Benetton, Sisley, Max and Co.

Всички бутилки на продукта “Coca -Cola Light” в четирите му разфасовки, имат промоционални етикети, които съдържат кратка информация за Официалните правила на промоцията и промоционални капачки с текст “Провери кода! Пази капачката!”, на вътрешната страна на които е отпечатан уникален осемсимволен код в комбинация от цифри и букви.

Според компанията, съществуват два механизма за разпределение на наградите. Първият от тях предвижда възможност за спечелване на награда сребърен пръстен, сребърна гривна или сребърно колие, с един печеливш код. Вторият механизъм за разпределение на награди предвижда възможност за спечелване на награда - ваучер за пазаруване в магазини, в които се предлагат стоки с марките Motivi, Palmers, Benetton, Sisley, Max and Co чрез събиране и регистриране на десет валидни кода.

Рекламната кампания на играта се организира и провежда от “Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България” АД. Средствата и формите на реклама са: телевизионни клипове в две медии, печатна реклама в два ежедневника и шест списания, реклама в Интернет – www.coca-cola.bg. В търговските обекти, предлагащи продукти с промоционален етикет, се разпространяват рекламни материали: постери, ценови етикети, висящи етикети, меню за маса, вложка за меню.

Кампанията на Кока кола е и насочена срещу появили се слухове, че напитката е вредна.

Кампанията от страна на община Бургас е за насърчаване на туризма в общината чрез популяризиране на ресурсите на общината.

Съвместното мероприятия се провежда под формата на концерт, като  се презентират двата основни продукта – Кока – кола и ресурсите на общината.

2.      Комуникации

Събитието е предшествано от богата комуникационна програма. Компанията Кока – кола  комуникира чрез следните действия:

- издаване на проспект. В проспекта са описани подробно основните продукти и тяхното предназначение на фирмата. Наблегнато е  на изследвания, които показват, че продуктите на кока – кола не са опасни за здравето на потребителя; В  проспекта са споменати датата, мястото и часа на събитието.

- издаване на брошури. Предприятието издава  брошури, които по същество   представят  в синтезиран вид информацията от общия проект;

- листовки.  Предприятието издаде листовки, с малък формат, които се разпространяват в различните му обекти и съдържат / повтарят/ информацията от каретата в съответните медии. Листовките са  черно –бели.

- рекламни календари. Отпечатвани са календари и плакати, цветни, които разчитат преди всичко на ежедневния контакт с адресата. Те  са бъдат подарявани на клиенти и прилагани към оферти на предприятието, като в тях, също така е описана датата, часа и мястото на събитието.

Общината разпространява информация по отношение на събитието чрез постери, в които съобщава:

-                  Датата, мястото и часа на събитието;

-                  Целта на събитието;

-                  Изпълнителите на концерта;

-                  Самата организация / кратък сценарий/ на концерта и пр.

Постерите са разлепени на възлови места в  град Бургас


3.      Организация и логистика

Мястото на събитието, както вече бе споменато е Летен театър  -Бургас.

Събитието е охранявано от общинска полиция, като входа е безплатен.  Не се допускат лица под 18 години без придружители.  Не се допускат лица с алкохол или не добър външен вид.

Събитието е обезпечено от страна на общината, която осигурява:

-                  звуковото оформление;

-                  охраната;

-                  местата за паркиране;

-                  обезпечаване на обществения ред  и пр.

4.      Представянето на идеите, стоките, продуктите, услугите, самото представяне на идеите

Публиката на организацията, определена като целева за настоящата кампания може да се види на следващата фигура:

Приоритетността на публиката е ситуационна характеристика – тя се извежда за конкретна активност в дадена програма. Приоритетността се имплицира от целите на дейността и планираните резултати, т.е. по аналитичен път.           Като приоритетни, в настоящата кампания се определят клиентите на Кока - кола, както и туристите в общината.

Това, с което започва самото  събитие е акцента върху вредността на продуктите на Кока – кола.

Събитието започва с изказване на водещия:

„...Кока Кола е мишена на слухове, които порицават напитката, заради големите количества киселина (нейното pH e 1,5, което е наполовина между оцет и стомашна киселина) или пък заради „заплашващия живота” ефект от газираната вода съдържащ се в нея.          Категорични доказателства, че напитката не е по-опасна, от която и да е друга безалкохолна напитка са представяни неведнъж на съдебни дела от 1920г. до наши дни. При нормални условия, нейната киселинност не причинява пряка вреда. Експеримент проведен през 2005 година доказва, че pHто при оставяне на 15ml Кока Кола в устата на пациент за 1 минута е от порядъка 5,5-5,6. Нито една от тези стойности не е критична, за да повреди зъбния емайл. Открито е, че диетичната кола е още по-малко киселинна.

Многобройните слухове по адрес на Кока Кола са накарали Urban Legends Reference Pages да посветят цяла секция от техният сайт на „Колафолклора”.....”

Следва представяне на общината, като център, в който може да се развие мащабна туристическа дейност, свързана не само с морския туризъм, но и с конгресния туризъм, бизнес туризма и пр.

Представянето е както следва: „ По площ Бургаска област е една от най-големите в България – около 7 750 кв.км и има около 430 000 жители. В нейните рамки са 13 общини, като по-големите сред тях са Бургас, Созопол, Приморско, Несебър, Малко Търново, Поморие, Айтос и Карнобат. Това, което отличава Бургаска област, е нейното разположение по Черноморското крайбрежие. Географското разположение на Бургаския регион е благоприятно за развиване на морски отдих и туризъм. Главният туристически сезон е лятото.       Бургаска област е административен център на Югоизточен район за планиране. Характерна особеност за регионалната икономика, което ярко я отличава от другите региони в страната е добре развита инфраструктура, включваща международното летище, няколко пристанищни комплекси и възлов ЖП район. Това дава основата за развитието на транспортните и складови услуги, както и от части на търговията, концентрация на нефтопреработващата индустрия, силно застъпена преработваща промишленост, която осигурява не само по-висока заетост в сравнение със средната за страната, но и дава възможност за изграждането и дейността на съпътстващи производства и услуги, извършвани предимно в малки и средни предприятия. В структурата на износа фигурира предимно продукцията на химическата и нефтопреработвателната промишленост, на растениевъдството, дърводобивната и дървопреработвателната, рибната, шивашката, кабелната промишлености, както и производството на вина и спиртни напитки. В стойностно изражение най-големи обеми реализира износът на горива и нефтопродукти.        На територията на Бургаска област се намират едни от най-известните български морски курорти като Слънчев бряг, Приморско, Ахтопол, Св. Влас и др. Те предлагат лукс, комфорт и отлични условия за водни спортове.  Град Несебър е едно от най-предпочитаните морски селища за почивка. Той съчетава прекрасни възможности за морски туризъм и богато културно-историческо наследство. Старият град, където ще се потопите в атмосферата на древния свят, е обявен за паметник на културата със световно значение под защитата на ЮНЕСКО. С подобно историческо очарование е обгърнат и друг стар курортен град – Созопол........”

Както е видно, детайлно се представят двата основни продукта на кампанията: Кока – кола и ресурсите на общината.

5.      Нашето лично мнение, предложение, идеи, критика – повишаване

ефективността на събитието

По своя формат, описаното събитие е рекламно. Този тип събития предлагат истински комуникационен микс, насочен основно към средствата за масова комуникация в лицето на техните представители. За разлика от традиционните пресконференции при тях на преден план излизат не толкова фактите, колкото начинът на тяхното представяне, сценарият и мястото на провеждане . Мултимедийни, аудио-визуални и други високотехнологични средства гарантират големия ефект от срещата с медиите. За по-доброто разбиране на рекламните пресконференции е добре да се осмислят две особено важни средства за техния успех: рекламното шоу и промосайтът

Рекламното шоу включва пищно сценично зрелище с участието на известни актьори, телевизионни водещи и спортисти и има за цел чрез разпространяването на сведения и новини за някого или за нещо, да го направи популярно и известно.

Рекламно шоу е осъществено, като за целта са поканени артисти от града.

Промосайтът е инструмент за лансиране в интернет на имидж, продукт или услуга, за да се въздейства на определена публика. Той се създава по време на PR акция или кампания и съдържа цялата информация за нея (срокове, място, условия, онлайн конференция и др.).

Такъв обаче не е създаден, което е основна слабост на събитието.

Като  друга основна  слабост на събитието  може да се посочи липсата на нарочно поканени журналисти.       Главното предимство при организиране на специално събитие  е директната интерактивна комуникация между медиите и представителите на компанията и благоприятната възможност за взаимно опознаване, контактуване и разбирателство. Самото събитие  събира двете страни – членовете на организацията и журналистите, и ги включва в общ процес, в който те имат балансирано присъствие и равнопоставеност. Дори в известна степен представителите на медиите са привилегировани като гости и като особено важни партньори, от които зависи добронамереното и обективно разпространяване на информацията.

В настоящето събитие, специални журналисти не са поканени, което се отчита като съществен пропуск на събитието.

Особеностите на специалното събитие  произтичат от спецификата на целите и задачите, стоящи пред организацията или пред съответната PR агенция. Основен критерий за това диференциране са средствата и начините за успешно реализиране на контактите с представителите на медиите. За организаторите и домакините на събитието- Компанията Кока Кола и община Бургас   е твърде важно още в началния подготвителен етап да решат на каква форма ще се спрат и дали ще отдадат предпочитание на „изчистения жанр”, или пък ще използват смесената, или комбинираната, форма на въздействие върху печатните и електронните медии.

Следователно, може да се обобщи: препоръката е към изготвяне на промосайт, както и към покана на журналисти. В този смисъл, особено важно е да се подходи едновременно функционално и гъвкаво при съставянето на списъците с журналистите, редакторите, репортерите, а в някои случаи – главните редактори, продуцентите и даже шефовете на медии, които ще бъдат поканени.

Функционално означава да бъдат взети предвид т.нар. „ресорни” журналисти, или казано по друг начин – онези, които следят плътно дейността на общината и организацията  Кока кола и са най-компетентни относно техните дейност, динамика и проблеми. Гъвкаво пък означава, че към темата на събитието  могат да проявят интерес и други колеги от медиите, които макар да не разработват толкова често и отблизо тази тематика и проблематика, пак ще бъдат полезни в стратегически смисъл за целите на връзките с обществеността и добронамереното информиране на общественото мнение. Подобно мултиплициране на комуникационния ефект би било само от полза за поставените управленски цели на пъблик рилейшънс на изследваното събитие.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG