Home Туризъм Анимацията

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Анимацията ПДФ Печат Е-мейл

Анимацията възниква около 70те години, когато хората от туристическата индустрия разбират, че нощувка, храна, транспорт е вече изчерпано за туристическия клиент и трябват други развлечения, почивки, ваканции, които в днешно време вече са основни услуги. Има туристически организации осъзнаващи необходимостта от тях и бързо създават туристически селища на екзотични места, предлагащи допълнителни дейности – спорт и други развлечения.

Анимацията е дейност, която по същност се свързва с туристическите, услуги и е ключ към успеха за всяка една туристическа фирма.

Анимацията включва голяма част от видовете услуги в туризма като започнем от момента на пристигане на гостите – посрещането им на летището, пред хотела, до тяхното изпращане.

Анимацията е специално организирана дейност изискваща професионализъм. Тя трябва да е дело на целия екип на туристическия център, да спомага за преодоляване на бариерите в общуването и по-бързо и адекватно приспособяване към околната среда.

Анимационният продукт е с жизнен цикъл – от момента в който го замислим, след това търсим средства начини за неговото прилагане. Той не може да се повтори следващия сезон. В момента, в който той вече не е толкова търсен, паралелно с него се замисля нещо друго. За да имаме икономическа изгода трябва да сме открили потребността на туристическия клиент от даден вид услуга или дейност и първи да я предложим на пазара.

Анимацията трябва да се приема като целенасочена дейност на туристическата фирма. Тя не е любителска изява на отделна личност, а е добре планирана, организирана и управлявана дейност. За нея са характерни всички общи закономерности валидни за производството, предлагането и продажбите на услугите в туризма.

За да се организира една добра анимационна дейност, за нейния успех си има някои изисквания – за добре подготвени човешки ресурси – конкретни подготвени личности, но тя трябва да е дело на целия екип; за финансови ресурси; за осигуряване на материални ресурси – включващи сградите, местата където ще бъде организирана тази дейност, специални уреди, съоръжения. Те трябва да са в тон с промените. Те са ценни за хората, които искат да осъществят един ценен анимационен продукт; изисквания за природни ресурси – за определен вид анимации се използват и съответните природни ресурси.

Потребността от анимация съществува реално, тъй като е породена от актуалните дефицити на жизнената среда, които не са намерили конкретен израз в ежедневното съзнание на потенциалните туристи. Туристите не биха могли сами, без необходими организационни и материални предпоставки, да реализират своите намерения. Ефективната анимация допринася много за повишаване на емоциите и стимулира психическото стабилизиране на личността.

Анимацията предлагана в хотел се организира от ръководството на самия хотел или на хотелиерската организация. Хотелската анимация има комплексен характер и обхваща всички анимационни сфери, но тук тя действа в по-тесни и ограничени мащаби, тъй като хотела замества дома на туриста по време на престоя, преживява по-голяма част от времето си в хотела.

При организиране на хотелска анимация, значение има съставянето на програмата за нейното осъществяване. За целта е необходимо да има изработен модел на основата на дълготрайни проучвания интересите и потребностите на туриста.

За успешно изпълнение на програмата е необходимо рекламиране, което би стимулирало неосъзнатите потребности на туриста. За да постигне целта си рекламата трябва да бъде приета без принуда, да е с привличащо съдържание, да събужда любопитството, да предизвиква въодушевление, напрежение и т.н. Хотелската  анимация създава възможности за удължаване на туристическия сезон. Една богата, развлекателна програма запълва и осмисля по-добре свободното време на туристите в пред и след сезона. Насищането й с културни прояви, възможности за творчески занимания и изяви могат да я превърнат в цел на пътуване без оглед на основния сезон, типичен за туристическото място.

Разработена е програма за детска анимация. Тя е предназначена за български деца придружаващи родителите си, почиващи в хотел край морския бряг, който е предпоставка за засилено предлагане на детски програми, включващи много забава и игри на морския бряг. Детската анимационна програма се предлага с цел уплътняване на тяхното време, като им се предлагат различни състезателни игри, конкурси, разиграване на детски приказки под формата на куклен театър. Всяко едно предложение за мероприятие е за доброто чувство на децата, за добре прекарано време на тяхната почивка, като би могло забавлението да е и за техните родители.

Представена е ежедневна детска анимационна програма с продължителност 7 дни. Записани са мероприятията за всеки един от дните като се посочват: дата, наименование на мероприятието, мястото където ще се проведе, начален и краен час, препоръчителна възраст за участие на децата.

Възрастта е съобразена с трудността или съответно елементарното изпълнение, интереса от страна на участниците за съответната възраст.

Включването в определено мероприятие става на предния ден преди неговото провеждане

Ден

Мероприятие

Час

Място

Възраст

2.06.2001

Състезание на плажа “Бързина и забава”

от1000 ч.

до1200ч.

Централен плаж

от 6 год.

до 10 год.

3.06.2001

Организиране на куклен театър с участие на децата

от1500 ч.

до1700ч.

Детска зала в хотела

от 4 год.

до 6 год.

4.06.2001

Посещение на зоологическата градина

от800 ч.

до1000ч.

Зоологическата градина

За всички деца

5.06.2001

Детско шоу “Най-добър след най-добрите”

от1600 ч.

до1800ч.

Детската зала в  хотела

от 4 год.

до 7 год.

6.06.2001

Организиране на детско модно ревю с всички деца

от1400 ч.

до1600ч.

Плажа на 2ра буна

Всички възрасти

7.06.2001

Как да си направим кукли, сами в къщи

От 900 ч.

до1200ч.

 

от 3 год.

до 7 год.

8.06.2001

Състезания с хвърчила

от1000 ч.

до1130ч.

Централен плаж

от 5 год.

до 10 год.

Сценарий за детско шоу

“Най-добър сред най-добрите”

/Участниците са седнали по диваните на сцената. Всеки един от тях има закачена табелка с името върху дрехата. Звучи тиха бавна музика. Излиза водещия./

Реплика на водещия:

Добър ден, скъпи гости. Добре дошли на нашето детско шоу “Най-добър сред най-добрите”. Днес, тук в тази зала ще се съревновават петнадесет деца на възраст между 4 и 7 години. Те ще ни покажат своята остроумност, умение да се забавляват и тяхната сръчност и фантазия. Децата са дошли тук на почивка със своите родители от всички краища на България. Сега ние ще се погрижим за вашето добро настроение.

Състезанието ще се проведе в два кръга с много смях и забава. В първи кръг, към всяко едно от децата ще бъдат зададени въпроси подходящи за тяхната възраст, на които те ще отговарят свободно. Всеки вече отговорил участник получава по един шоколад за да се подсили за втори кръг.

Малко по-късно ще ви кажа в какво се състои втората част.

Наградите са осигурени от нашата фирма – спонсор за детско облекло “Астра” – за първо и второ място.

Първата награда за най-добрия е летен костюм – съответно за момче или момиче. Втората награда е фотоапарат.

А сега да започнем с първия участник, а той е …/излиза първото дете/. Въпросите към децата /Не е задължително да се задават всички към едно дете/.

Реплика: - Здравей.

На колко си години?

От къде идваш?

С кого си тук?

Къде са седнали мама/татко?

Кого обичаш повече? Защо?

Кой те слуша повече от двамата?

А ти слушаш ли ги? Не правиш ли бели в къщи?

Какво най-много обичаш да ти готви мама?

С какво й помагаш в къщи?

Кой е любимият ти детски филм?

Какво работят мама и татко?

Какъв/а искаш да станеш като пораснеш?

/След като отговори участника, получава шоколад от водещия, който има за целта торба през рамото си, и отвежда детето до мястото му за сядане.

След отговора на последния участник:/

(Водещия): Това беше последния участник. Докато си почиват и се подсилват, децата от детска школа за манекени “Стела” ще представят лятната колекция на фирма “Астра”.

/Пуска се музика: “ Paradise” на Фил Колинс, мелодии на Ричард Клайдерман. Ревюто започва./

(Водещия):  - Малките манекени ще ви представят детски облекла – официални и ежедневни: за тържества, за плажа, за разходка, игри.

/ Ревюто продължава не повече от 15 минути. Заключителни думи за ревюто на водещия./

Аплодисменти за бъдещите професионалисти и за …./ изчаква се дизайнерката на фирма “Астра”/ ….един от най-добрите дизайнери на детско облекло – Емануила Стоева.

/ След излизането на манекените и дизайнерката извън сцената:/

(Водещия): - Ето ни и във втори кръг. Всяко от децата си е избрало костюм на любим герой от детски филм. Те ще трябва да изработят сами маската за лице – да я оцвети, да залепи паети по нея. Изобщо да пуснат в действие своята фантазия и сръчност и да ни покажат любимия си герой видян през техните очи.

Участниците вече са заели местата си, раздадени са им материали. Ние сме им изрязали маските според всеки герой и сме ги раздали по съответствие. Децата имат на разположение 15 минути.

Можете да започнете.

/През това време водещия казва отново името на всеки участник и откъде идва. Подсказва на участниците. Когато са готови:/

(Водещия): “Сега сложете маските си и ни кажете кой е вашия герой.”

/Минава покрай всяко дете с микрофона. Заключителни думи:/

“Ето това бяха нашите участници. Те се справиха много добре, като ни показаха чувството си за хумор, фантазия, сръчност. А сега ще се определи първо и второ място с помощта на нашето жури:

1.главен дизайнер на фирма “Астра”……(името)

2.Отговорник анимационни програми ….(името)

3.Управител на детската школа за манекени…(име)

/През това време се определят победителите, записват се имената им от журито и се подават на водещия/

(Водещия): “Първо място за най-добрия сред добрите са дава на …….(името). Получава летен костюм от фирма “Астра”. Второ място се дава на …, който получава фотоапарат. Всички останали участници получават играчки и лакомства, като им благодарим за участието, за тяхната всеотдайност към нашето шоу.

Благодарим на всички.

/ Пуска се музика от детския филм “Ну погоди”./

Организационен план за провеждане на мероприятието – Детско шоу – “Най-добър сред най-добрите”

Детските програми в хотела се подпомагат от фирми за детско облекло “Астра”. Фирата спонсорира всички детски шоута.

1. Наемане на детската зала за два часа с осигуряване на звук, светлина, музика.

2. Осигуряване на декори за сцената, украса за залата (балони, карикатури за стените, рисунки на герои от приказките, голяма кукла на Баба Яга върху метла, висяща над сцената).

От хотела се осигурява мебелировката за сцената – за комфортното чувство на децата – диван, фотьойли.

3. Осигуряване на датски костюми на герои от приказките, материали за изработка на маските.

  1. Осигуряване на наградите:

-          първа и втора награда – от фирма “Астра”

-          останалите награди се финансират от родителите.

-          Пожелание на участниците може да се подсигури камера, като заплащането се включва допълнително в цената за участие.

  1. Подсигуряват се безжични микрофони, костюм за водещия.

Финансов план за детско шоу

лв.

 

бр. уч-ци

ед. цена

тотал

Наем на костюми

Картон за маските

флумастри

пайети

лепило

ластик за маските

Награди:

Пухена играчка

Лакомства

Шоколадче

Суха паста

Шоколадова вафла

Дъвки

Фъстъци

Балон

Голям шоколад

15

-

-

-

-

-

 

15

 

15

15

15

30

15

15

3.00

-

-

-

-

-

 

3.00

 

0.50

0.18

0.15

0.10

0.45

0.15

0.90

45.00

7.00

10.00

3.00

2.00

4.00

 

45.00

 

7.50

2.70

2.25

3.00

6.75

2.25

13.50Общо 152.95лв.

Участват 15 деца

Цената на участник: 10.20 лв.

Детската анимация е една от най-търсените видове анимации, поради необходимостта да се осигури на децата придружаващи родителите си, подходящи занимания и развлечения.

Предлагането на детска анимация е необходимост, тъй като повечето туристи идват на почивка с цялото си семейство – заедно с децата си и техния стремеж към приятно прекарване на отпуската и удовлетворяване на детските желания. За да имат спомени от едно щастливо лято, а не да скучаят на плажа заедно с родителите си, децата могат да запечатат в съзнанието си красиви мигове прекарани в организирани забавления, заедно с други деца, които дори не познават.

За това се изисква професионалното отношение на аниматорите да бъде на много високо ниво, да вземат под внимание предпочитанията на децата към различни занимания. Целесъобразно е да се разработят специални анимационни програми за по-големи деца като се съчетаят развлекателните с познавателните функции.

 

WWW.POCHIVKA.ORG