Home Туризъм Анимационна програма за хора от третата възраст за периода от 15.09 до 22.09.2006г

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Анимационна програма за хора от третата възраст за периода от 15.09 до 22.09.2006г ПДФ Печат Е-мейл

Анимационна програма за хора от третата възраст

за периода от 15.09 до 22.09.2006г.

Анимацията е един сравнително млад процес от туристическия продукт, водещ своето съществуване от 70-те години на нашия век. Смята се, че и преди това е имало отделни прояви, но те все още не са били добре организирани. Анимацията е наистина дейност, която е насочена към организиране, управление и реализиране на процеса по задоволяване на определени човешки потребности. Но той е специфичен, защото е възможен само в определени условия - в  сферата на туризма. Неговото съдържание, както и резултатите, са немислими в “измерението” на всекидневието. Различни са и средствата за тяхното постигане – специфични форми за организиране на свободното време, подходяща материална база своеобразна атмосфера, свобода, разкрепостяване на поведението и т.н..Анимацията неможе да бъде услуга, тъй като тя се съдържа в туристическите услуги и е неотменна част от съвременния туристически продукт.

Голяма част от съвременните хора страдат от обездвижване, но не всички се заемат с отрицателното му въздействие, дори и по време на отпуска. Малко хора могат да посочат точно какви развлечения и игри биха искали да намерят в туристическото място. Голяма част от туристите посочват, че биха искали да установят контакт помежду си и с местни хора, но рядко са инициатори на подобни начинания и сами трудно преодоляват бариерите на общуване. В чужда страна и без необходимия опит и достатъчно информация човек трудно би задоволил културните си интереси и попълнил липсващите му знания. Без създаването на специални условия и съответната организация туристите не биха могли да реализират своите потребности от творчески занимания. Именно тук като свързващо звено между потребности и подходящо поведение за тяхното задоволяване, се явява анимацията. Намерила израз в съответните концепции и програми, в материалните предпоставки за провеждането й, в управленските структури за организирането и безпрепядственото реализиране, в уменията и знанията на аниматорите, тя дава идея и подтик за реализиране на специфичните цели на туристическото пътуване.

Анимацията помага на туристите да преоделеят несигурността и страха от новата обстановка, от езиковите затруднения, от липсата на инициатива или от неумението да се установят контакти. Достатъчно е туристите да вземат участие в анимацията, която им предлага туристическото място, за да се окажат те в “център на събитията”, за да станат съпричастни в живота на хотела, заведението за развлечение или спортната площадка. Една правилно изградена анимационна програма, съобразена с конкретните потребности, интереси и желания на туристите допринася изключително много за формиране висока степен на доволство от туристическия продукт. Тя постига ефект на “надминаване на очакванията”, защото предлага условия за изява на склоности, за решаване на отложени проблеми, за преодоляване на бариери и комплекси.

Анимацията обоготява съдържанието на туристическия продукт, придава му повече качества. Това повишава неговата полезност, прави го по-ценен за неговите консуматори – туристите. Освен че става по-привлекателен за традиционните клиенти, такъв продукт с успех се лансира и в други пазарни ниши, тъй като анимацията го прави атрактивен и актуален. Следователно в днешно време туристическия продукт е немислим без анимацията.

Според проучванията през месеците април, май, септември и октомври възрастовата група, която посещава черноморието ни са хора от третата възраст. Първо място по брой посещаемост заемат немските туристи. Интересен факт е социалния статус – 18% принадлежат към издигнатия среден слой, а малко повече от половината, т.е. 55% са от ниските социални слоеве. За да направя актуална анимация, трябва да се съобразя не само с желанията, но и с мотивите на туристите, които са предпочели ваканция в България. Най-голям процент от туристите са предприели пътуване с опознавателна цел. Те пътуват за да опознаят една нова страна, нейните хора, както и културните и историческите й забележителности. На второ място е мотивът за релаксация и отдих, което предполага пасивна почивка. Третият по сила мотив се отнася до потребността от общуване, т.е. туристите желаят да осъществят нови контакти и запознанства. Една много малка част от туристите пътуват за да се видят с близки и роднини, за да спортуват по време на ваканция или за творческа анимация.

ОФЕРТА

Хотел “Добруджа” е разположен в централната част на к.к Албена на 300 м. от плажната ивица и в самото начало на алеята на занаятите. Хотелът представлява 16 етажна сграда, асансьорите са 6, две трети от стаите са с морски изгед. За гостите на хотела плажът е безплатен, а ползването на шезлонг, чадър, шалте е срещу заплащане.

Хотелът разполага с три басейна - закрит - 25 х 12.5 м, открит и детски. Средната температура на водата е 31 градуса, дори през зимния сезон.

Хотелът разполага със стаи за непушачи, 2 стаи за инвалиди на 1 етаж. Има възможност за сейф, хладилник, сешоар в стаята срещу допълнително заплащане. Има подземен гараж, паркинг, рент-а-кар.

Хотелът разполага с просторен ресторант, който се намира във фоайето. Залата на ресторанта е за непушачи, климатизирана, предлага интернационална кухня на шведска маса. Брой места: 440

Ресторант "Синьо небе" - намира се на 17 етаж, предлага изискани специалитети, френска кухня. Има просторна открита тераса, която работи през летния сезон.

Кафе-сладкарница с изглед към морето, панорамна гледка към цяла Албена. Предлага богато разнообразие от коктейли, алкохолни и безалкохолни напитки, изискани сладкарски изделия. Намира се на 15 етаж.

В хотел "Добруджа" се намира балнеологичен център "Медика", обновен и оборудван с модерни съоръжения за рекреация. Центърът предлага различни wellness програми, програми за красота, козметични процедури.

Екологично чист курорт, свеж въздух, кристално чиста морска и минерална вода, лечебни билки, разнообразни натурални продукти и перфектно организирани медицински и балнеологичен център, в които работят висококвалифицирани специалисти. Наш добър съюзник са и природните фактори: Специфичен морски климат - чист въздух, богат на соли, озон, бром, калций и йод с оптимална влажност на въздуха: 63-65%. Минерална Вода – хипотермална с температура 30оС, слабо минерализирана, хидрокарбонатна с магнезий и калций, окисни серни съединения – 2.2 мг/л. и свободен сероводород с рН 7.39.

Медицински и хемодиализен център - кабинет за неотложна помощ, специализирани кабинети, хемодиализа, акупунктура. на плажа - разходка с лодка, водно колело, банан, джет.

Разстояние от хотела до:

  • плажа - 300 м.
  • автогара - 700 м.
  • летище Варна - 40 км.

Цена на пътуването: 650 евро

В цената е включено:

  • самолетен билет
  • сане, закуска, обяд и вечеря, включително и извън хотела
  • балнеоложките процедури
  • туристическа застраховка
  • транспорт от и до летището

*Екскурзиите са по желание и се заплащат отделно – съответно допълнително 20 лв. За екскурзия.

ЦЕНАТА Е ИЗЧИСЛЕНА ЗА ГРУПА ОТ 12  ДО 15 ЧОВЕКА!

Съобразявайки се с всички изброени до тук проучвания и факти, местонахождението, офертата и балнеоложките ресурси на хотел “Добруджа” , националността на туристите и тяхната възраст, предлагам следната едноседмична анимационна програма:

Анимационна програма

Настаняване в хотел “Добруджа” категория - ****

Ден първи:

До 12.45 часа – настаняване и свободно време /микробус осигурен от хотела посреща групата на летището/.

12.45 – 14.00 часа – обяд.

14.00 – 16.00 часа – следобедна почивка.

16.00 – 18.00 часа – балнеоложки процедури със специалисти.

19.00 – 20.30 часа – вечеря в ресторанта на хотела и свободно време.

Ден втори :

07.00 часа – разходка по плажа и дишане на йодни изпарения + гимнастика /по желание/;

08.00 – 09.00 часа – закуска /шведска маса/;

09.00 – 09.30 часа – свободно време;

09.30 – 12.00 часа – Екскурзия до гр.Варна, където ще се посети Археологическия музей /експонира най-старото злато в света – VІ – V хил. пр.Хр., най-големите сбирки в България на антична теракота – V – ІІІ в. пр.Хр., антични склуптори с релефи – V в. пр.Хр., най-голямата сбирка от антични глинени лампи и др., от мраморни раннохристиянски капители, от бронзови украси за колани – VІІ – ХІV в., златни и сребърни накити и колани от ХІІІ – ХІV в. и др./ - връщане в 12.30 часа;

12.45 – 14.00 часа – обяд в ресторанта на хотела;

14.00 – 16.00 часа – следобедна почивка;

16.00 – 17.30 часа – балнеоложки процедури със специалисти.

17.30 – 18.00 часа – свободно време.

18.00 – 20.00 часа – на открито – до басейна или закрито в зала се организират турнири по бридж, шах, лото, игра с думи с нгради осигурени от “Загорка”/тениски, шапки, къси панталонки/.

20.00 – 21.30 часа – вечеря в ресторанта на хотела;

21.30 – 22.30 часа – театрално представление;

Ден трети:

07.00 часа – разходка по плажа и дишане на йодни изпарения + гимнастика /по желание/;

08.00 – 09.00 часа – закуска /шведска маса/;

09.00 – 09.30 часа – свободно време;

09.30 – 10.30 часа – балнеоложки процедури със специалисти.

10.45 – 14.00 часа – разходка с корабче до гр.Балчик където могат да се видят Дворецът на румънската кралица Мария – 1924 г., Ботаническата градина и Историческия музей; Обяд на корабчето.

14.00 – 16.00 часа – следобедна почивка;

16. часа – тръгване за гр.Добрич с микробус;

16.40 часа – пристигане. Разглеждане на старинни изби и дегустация на  вина. Обиколка на града.

19.30 часа – връщане от гр.Добрич и свободно време;

20.00 – 21.30 часа – вечеря в ресторанта на хотела;

21.45 часа –  дискотека с конкурс за двойка най-добри танциори с награда – шампанско /от заведението/;

Ден четвърти:

07.00 часа – разходка по плажа и дишане на йодни изпарения + гимнастика /по желание/;

08.00 – 09.00 часа – закуска /шведска маса/;

09.00 – 09.30 часа – свободно време;

09.30 –11.00 часа – балнеоложки процедури със специалисти.

11.00 – 12.45 часа – свободно време;

12.45 – 14.00 часа – обяд в ресторанта на хотела.

14.00 – 16.00 часа – следобедна почивка;

16.00 – 17.30 часа – организиране на викторина с интересни български сувенирни награди;

17.30 – 19.00 часа – провеждане на забавни игри. По желание езда, тенис на корт , летене с балон, разходка с файтон.

19.00 – 20.00 часа – свободно време и приготовление за маскен бал / костюмите са осигурени от туристическата агенция – “Нуртуристик”;

20.00 часа – начало с водещ - аниматора;

Ден пети:

07.00 часа – еднодневна екскурзия до село Рогачево, предлагащо условия за селски туризъм. Разглеждане на стари запазени в годините селски къщи. Закуската ще е традиционна българска – домашно приготвени мекици, пред тях ще бъде издоено прясното мляко от кравите, като и те ще имат възможност да го направят. Опознаване на българския бит и култура, архитектура, селскостопанско производство, етнография, фолклор, занаяти. Обядът ще бъде приготвен по традиционни български рецепти – боб в гърне, кавърма, домашен хляб печен на дървени въглища, домашно сирене, кашкавал, овче кисело млякои др.

18.00 – часа – прибиране и почивка;

19.00 – 20.30 часа – вечеря;

20.30 часа – игра на Бинго;

Шести ден:

07.00 часа – разходка по плажа и дишане на йодни изпарения + гимнастика /по желание/;

08.00 – 09.00 часа – закуска /шведска маса/;

09.00 – 09.30 часа – свободно време;

09.30 – 12.00 часа – разходка до нос Калиакра – историко – археологически и природен резерват – с останки от средновековна крепост, прибойни пещери, скални ниши – обежища на много видове птици, степна растителност. Единствената защитена територия в България, която включва морска акватория.

12.30 – 14.00 часа – обяд в хотела;

14.00 – 16.00 часа – следобедна почивка;

16.00 – 17.00 часа – балнеоложки процедури със специалисти.

17.15 – 19.00 часа – забава край басейна с конкурс за най-хубав коктейл, за най-бързо налята наливна бира и др.

19.30 – 23.30 часа – посещение за гала вечеря втрадиционното българско заведение “Пикник Бивака”, където по стар български обичай, туристите ще бъдат посрещнати с хляб и сол. Интериора на ресторанта, както и посудата са в сстар български стил. Сервитьорките са в български носии. По време на вечерята има програма, която включва изпълнение на народни песни и танци, нестинарски танци.

Ден седми :

12.00 часа – заминаване /микробус на хотела откарва туристите до летището/.

Програмата много зависи от времето. Някои от предложенията могат да бъдат заменени. Това ще се преценява от аниматора на място и до някъде от самите туристи.

 

WWW.POCHIVKA.ORG