Home Туризъм Анимационна програма за клубен хоте

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Анимационна програма за клубен хоте ПДФ Печат Е-мейл

 

 1. 1.               Въведение

През последните години в туристическата практика все по-често започна да се говори за анимация в туризма. В нашата туристическа литература проблемите на анимацията са сравнително недостатъчно или непълно разработени. Вероятно това е една от причините, поради които в понятието “анимация” много често се влага различно съдържание: за едни това е нещо като цирков спектакъл, уреждан от време на време в туристическите комплекси, за други - забавна вечер с туристите в хотела или ресторанта, за трети - спортно състезание на плажа или на пистата, за четвърти - весела игра или викторина по време на екскурзия или мероприятие и т.н. Ето защо е необходимо най-напред да бъде изяснена същността на понятието анимация.

Етимологическата справка показва, че думата анимация е от латински произход: anima (lat) - дума, живот; animatio (lat) - оживяване, съживяване. Преминала от латинския в редица европейски езици, анимация и нейните производни думи днес се тълкуват в тях с няколко значения, някои от които - макар и с различни нюанси - са твърде близки по своята съвкупност: насърчавам, поощрявам, подтиквам, подбуждам, увличам към нещо, вдъхновявам някого, вдъхвам живот някому и т.н.

Нашата обща лексикография обяснява понятието анимация само във връзка с филмовото производство. В последно време сред специалистите се налага един по-нов термин: entertainment, entertainer (англ.)

Анимацията в туризма може да се определи като дейност, развивана от предоставящо туристически услуги предприятие или организация (хотел, туристически комплекс, туроператор и др.), която има за цел да насърчи туристите към активно и разнообразно прекарване на свободното време чрез участие в специално разработени програми. Тази дейност може да се разглежда следователно като своеобразен вид туристическа услуга, чрез която се задоволяват определени потребности - предимно от социално-психологически характер (общуване с хора, творческа изява и др.), възникващи по време на туристическото пребиваване или пътуване. Причините, пораждащи споменатите по-горе потребности на съвременния човек са твърде много и твърде разнообразни. Значителна част от тях или съвпада или е сходна с потребностите, които стоят в основата на мотивите за предприемане и практикуване на туризъм. Именно туристическата анимация представлява онзи феномен на туризма от последните няколко десетилетия, чрез който тези потребности намират най-сполучливо удовлетворяване (особено в рекреативния туризъм). Това е единствената дейност в структурата и организацията на съвременния туризъм, която решава въпросите, свързани предимно със свободното време на туристите. Именно тук следва да се търсят причините за широкото разпространение на анимацията: чрез нея, отговаряйки на потребностите на търсенето, по специфичен начин се преодолява една празнина в пъстрата палитра на туристическото предлагане. На тази основа анимацията придоби нарастващо значение като важен фактор за привличане на туристи и за повишаване степента на тяхната задоволеност.

В съдържателно отношение анимацията обхваща и редица прояви, които могат да бъдат групирани в няколко основни сфери:

 1. Сфера на физическо натоварване, движение и спорт
 2. Сфера на социални контакти
 3. Сфера на културни интереси
 4. Сфери на изява на творчески интереси и наклонности

Някои от посочените сфери -   особено първите две - имат в редица случаи подчертан доминантен характер в сравнение с останалите. Ето защо, те почти винаги са неотменна съставна част на всяка концепция за анимация. 

 1. 2. Концепция за анимационен продукт

В последно време на туристическия пазар все повече туроператори предлагат клубния отдих. А това несъмнено е породено от самото туристическо търсене. Човек все повече търси социални контакти по време на почивката си и предпочита това да бъде с хора с неговите интереси, говорещи неговия език, произхождащи от неговата социална класа. Точно това предлагат големите немски туроператори Neckermann, TUI, ITS вече и в България. Един такъв обект е и комплекс “Морско око” в курорта Златни пясъци. Ето и няколко характеристики на хотела:

Разположение: непосредствено до плажа. Курортът Зл. Пясъци е на 17 км от летище Варна.

Хотелът: разполага с 156 двойни стаи, 5 апартамента и 18 единични стаи оборудвани с баня, тоалетна, телефон, сателит, хладилник. Според българските стандарти за категоризация хотелът е четиризвезден. В каталога на Neckermann е също с четири звезди.

Изхранването: става в ресторанта на хотела на база полупансион. Освен традиционна българска кухня се предлага също италианска, мексиканска, китайска и ориенталска кухня.

Спорт и здраве: предлагат се тенис на маса, ветроходство, гмуркане, водни ски, яхти, парашут, банан и др.; сауна, масаж, 24 часа лекарско обслужване, спортно-оздравителен център.

Свободно време: вечерни шоу-програми, жива музика, танцови вечери, шоу с гости и много други.

За децата: анимация в киндерклуб за деца от 4 до12 г., анимация за тийнейджъри, детска площадка, детски басейн, меню за деца, бейби ситинг.

Освен това: лоби бар, панорамен бар, пул бар, зала за анимация и тихи игри, магазини, фризьор.

Разположението и материално-техническата база на хотела са подходящи за равитието му на клубен такъв. В такива клубни хотели със силно развита анимация работят екипи от аниматори, които отговарят за спортните, социалните и културно-развлекателните програми. Броят им се определя според капацитета на хотела и по стандарти на Neckermann.

На първо място, аниматорът е този, който трябва да подтикне, насърчи, стимулира туристите към участие в една или друга анимационна проява. Тази част от дейността му обикновено остава извън погледа на страничния наблюдател. Тя се извършва не само по време на самата проява, а и преди нея, през целия период на пребиваване на гостите, в непринудените срещи между аниматора и гостите, в бара, фоайето, ресторанта, на плажа, по време на предишни анимационни прояви.

На второ място, аниматорът е този, който обикновено ръководи подготовката или сам подготвя и провежда анимационната програма. В зависимост от застъпените в нея прояви, той може да бъде спортен организатор, съдия, водещ, конферансие, сценарист, режисьор, а понякога и участник.

Много са причините за създаването на такъв вид клуб-хотели, но като цяло могат да се обобщят две основни: повишаване на удовлетвореността на госта и задържането на госта в района на туристическата единица с цел той да потребява туристическа услуга.

Хотел “Морско око” е един от 55те хотела в каталога на Neckermann, който се продава под формулата “Family Club” (семеен клуб). Изискванията на Neckermann за създаването на такъв клуб са следните:

 1. 1.               Възможност за настаняване в семейни стаи, апартаменти, стаи със свързващи врати
 2. 2.               Близост до плажа, наличие на басейн, басейн за деца
 3. 3.               Изхранване на полупансион с детски бюфет
 4. 4.               Игрална зала, детска площадка
 5. 5.               Добре обзаведен детски клуб
 6. 6.               Достатъчен материал за работа с деца
 7. 7.               Място за информационни табла и програма
 8. 8.               Помещение за рисуване на коприна и тениски
 9. 9.               Помещение за детски шоута, дискотеки
 10. 10.           Музикална и видеоуредба
 11. 11.           Настаняване и изхранване на екипа от аниматори
 12. 12.           Място за складиране на материалите

ПОСТАВЕНА ЦЕЛ:

Оптимално реализиране на очакванията за отдих на туриста и задоволяване на неговите потребности.

За реализирането на поставената цел е нужно да се знае какви са очакванията на госта. В този случай те се разделят на две:

1. Очаквания на децата:

 • повече удоволствие по време на спорта и игрите
 • да са заедно с други деца
 • да играят, рисуват и т.н. под ръководство
 • възможност за повече движение и свобода
 • самостоятелност (детски клуб, детски бюфет, детска дискотека)
 • състезания с други деца и награди

2. Очаквания на родителите:

 • повече задоволеност, настроение по време на почивката
 • да могат да организират сами част от почивката си
 • почивка без стрес и грижи
 • да знаят, че са оставили децата си в добри ръце
 • да участват в анимационните програми
 • просто да релаксират и да си починат

Трябва да се знае също, че децата са по-трудният турист, затова и логото на Neckermann “Family Club” е “Всеки наш гост - доволен гост”.

3.Анимационна програма

Различните анимационии прояви - независимо от коя сфера са - обикновено се конкретизират в т.нар. анимационна програма. Разработването на анимационна програма се предшества от задълбочена и грижлива предварителна подготовка, която има за задача да изясни условията и предпоставките, свързани с реализацията на анимационни прояви:

 1. 1. Стурктура и състав на туристопотока (възраст, социално положение, пол, националана принадлежност, езикова характеристика и т.н.)
 2. 2. Организация на туристическото обслужване (в хотела)
 3. 3. Природо-географски особености на туристическото място
 4. 4. Материално-техническа база за анимация (помещения, сцена, спортни площадки, стереоуредба и др.)
 5. 5. Кадри за анимация
 6. 6. Средства за анимация

След установяването на тези условия и предпоставки се преминава към съставянето на анимационна програма и към детайлно планиране на отделни прояви в нея.

Нашата  анимационна програма включва в себе си прояви от сферата на социалните контакти, спорта и развлеченията, културата, като тяхното съотношение, характер, място и градация в нея, както за всеки ден поотделно, така и за целия период на действие - се определят в най-голяма степен от съответната концепция за анимация.

В нашия хотел е възприет двуседмичен цикъл на планиране и провеждане на анимационната програма.

Несъмнено важна част от анимацията в хотела е и самото популяризиране на анимационната програма. В този смисъл се  възприемат изискванията на Neckermann, т.е. две анимационни табла - едно за възрастни и едно за деца. На тях задължително присъстват снимки на аниматорите, програмата за деня, програмата за вечерта, програмата за следващия ден. Информационните листи се подменят всяка вечер, тъй като се счита за сложно и неугледно предлагането на туриста наведнъж на програмата за целия му престой в хотела.

Времетраене

мероприятие

среща

8:00 - 8:45

джогинг

на рецепцията

10:00 - 10:30

гимнастика

в аним. зала

10:30 - 11:30

турнир по дартс

в аним. зала

11:30 - 12:00

бочия

на плажа

12:00 - 12:30

коктейлни игри

в аним. зала

 

 

 

15:00 - 15:30

водна гимнастика

на басейна

15:30 - 16:30

турнир на деня

предв. записване

16:30 - 17:30

волейбол

на игрището

Забележка: Предложената анимационна програма е примерна. Тя е за възрастни и за един ден.

 Джогингът и гимнастиката се разнообразяват като се избират различни маршрути (за джогинга) и различни упражнения (за гимнастиката)

  Всеки ден се редуват различните видове дартс ( обикновен, дартс 301, дартс 501, дартс - убиец, дартс - преследване)

  Бочията се провежда стандартно

 При коктейлните игри е възможно най-голямо разнообразие, за това една игра се играе само веднъж за 14 дни

A                       Водната гимнастика се провежда стандартно

A                       Турнир на деня може да е тенис на маса, футбол, водна топка, баскетбол, миниголф, водна олимпиада, федербал и др.

A                       Волейболът се провежда стандартно

Програмата за деца включва най-често две прояви преди обяд и две след обяд: рисуване, оцветяване, апликиране, дартс за деца, бочия, миниголф, посещение на лунапарк, разходка по плажа и събиране на миди, рисуване с пясък, моделиране с пластелин, правене на пясъчен замък, монополи, търсене на съкровище, викторина, домино, народна топка, детска олимпиада, тенис на маса, футбол, момчета срещу момичета, гримиране, подготовка за детско шоу, пиратско пътешествие, изработване на маски и др. Освен тези прояви веднъж седмично се провеждат рисуване на коприна и  рисуване на тениски. И двете прояви се заплащат.

Вечерната програма започва в 20:00 часа с детска дискотека. Следва или квиз (викторина) или бинго от 20:30 часа. За по-голямо разнообразие се използват различните разновидности:

"                     Квиз - исторически, с въпроси - капани, за филми, за музика и т.н.

    Бинго - за линия, за две линии, за бинго, последния печели и т.н.

Същинската проява започва в 21:00 часа

 

I седмица

II седмица

понеделник

почивен ден

почивен ден

вторник

Скечове

Детско шоу

сряда

Мистър “Морско око”

Мис “Морско око”

четвъртък

Плейбек шоу

“Мъже срещу жени”

петък

“Идеалната двойка”

Състезание по танци

събота

Мюзикъл “Систър акт”

Мюзикъл “Брилянтин”

неделя

“Нека да се обзаложим”

Кабаре шоу

 Специални събития:

Mountain bike - Велокрос - срещу заплащане

Shoping tour - “Хайде на пазар” - заплаща се превоза

“Да научим български” - урок по български език

“Banana”­ - возене на банан

“Дискотур” - посещение на 4 дискотеки

Боулинг - срещу заплащане

За всички специални събития е необходимо предварително записване при аниматорите.

4. Сценарий

Тъй като при клубната анимация най-често срещаните прояви са представленията, то предлагам сценарий на едно от тях, а именно играта “Мъже срещу жени”. Състезанието се състои от 5 игри. Победителят от всяка игра получава по 1 точка. Състезанието започва в 21:00 часа. Водещият поздравява всички гости в анимационната зала и разказва някакъв виц как мъжете (или жените, в зависимост от пола на водещия) са по-добри във всяко едно отношение. Така той има на своя страна вече половината от публиката. Подканва трима желаещи да излязат и да седнат на посочените места. Когато отборът вече е сформиран, водещият задава въпрос към публиката: “А има ли жени/мъже тук тази вечер?”. След утвърдителните викове на публиката, останалите три места се заемат.Така вече има сформирани два отбора - на мъжете и жените. Водещият представя един по един участниците, като за всеки моли за аплодисментите на публиката. След представянето на последния участник той задава няколко пъти въпросите към публиката “Къде са мъжете?” и “Къде са жените?”, след което обяснява правилата на първата игра. Шестте участника се нареждат в кръг около 5 стола. Пуска се музика, те бягат в кръг. При спирането на музиката, водещият обявява искания от него предмет. Първият път това е цигара. Който пристигне последен няма стол и така изгаря. Водещият събира всички цигари и благодари на гостите за спонсорството. Така приключва първата игра. Маха се един стол и сега гостите трябва да намерят един лев, следващия път трябва да донесат червило, след това обувка 44 размер и последния път - тоалетна хартия. В зависимост от пола на първия донесъл тоалетната хартия се дава една точка на неговия отбор.Тази игра се казва “Екскурзия да Йерусалим”.

Втората игра е “Портокаловата игра”. Мъжкият и женският отбор се отделят в два самостоятелни кръга. Всеки отбор получава по един портокал. Той се поставя между брадата и рамото на първия от отбора, който без ръце трябва да предаде портокала на втория от отбора, той на третия, третия обратно на втория и втория на първия. Цялата игра се засича с хронометър. По-бързия отбор получава 1 точка и това е края на втората игра. Водещият отново се обръща към публиката с въпросите “Къде са мъжете?” и “Къде са Жените?”. Съобщава временния резултат. Водещият разпитва участниците какво има в Египет. Най-верният отговор е мумия - така се казва третата игра. Всеки отбор получава две рула тоалетна хартия. Един от отбор е мумията, а другите двама го увиват. Двата отбора започват едновременно и имат 2 минути. След изтичането на времето водещият призовава публиката за безпристрастност и със своите аплодисменти тя сама решава кой печели точката. В четвъртата игра участниците трябва да приложат своите певчески умения. Нареждат се в линия мъж-жена, мъж-жена, мъж-жена. Всеки трябва да изпее по един ред от някоя песен, като тази песен не трябва да е пята от друг участник. Забави  ли се някой 10 секунди без да пее или повтори  ли някоя песен, изгаря. Пее се, докато остане победител. За петата и последна игра участниците трябва да докажат и добрата си спортна форма. Тя се казва “Щафета с краставица”. Отборите получават по една краставица. Първият  поставя краставицата между брадата и рамото си, бяга с нея до изхода и обратно, предава я на втория, той бяга, предава я на третия, той бяга, предава я на първия, но този път под мишницата, изреждат се всички. Третият път краставицата се слага между краката. Изреждат се всичките трима съотборника. Времето се засича. При предаването не се позволява използването на ръце. Който от двата отбора е бил по-бърз, печели точката.

Сега вече водещият определя подедителя в състезанието. Раздава грамоти и рекламни материали на всички участници. На отбора победител подарява 3 бутилки вино, като обещава съвсем скоро да отиде на тяхната маса. Благодари на всички участници, благодари напубликата. Съобщава програмата за следващата вечер. Най-накрая всички стават и танцуват заедно клуб-танца на хотел “Морско око”. 

 1. 5. Организационен план

Анимацията в клуб-хотел “Морско око” е организирана от екипа на аниматорите. За по-доброто и протичане се назначава шеф-аниматор, чиито задачи са съставянето на програма, следенето на нейното изпълнение, както и пряко участие в анимацията. Той е както координатор, така и разпределител на задачите в тима. Един отговаря за касата - заприходява всички доходи от продажбите, води отчетите. Един отговаря за реквизит, осветление и музика. Един отговаря за костюмите. Всеки от аниматорите пише всеки месец отчет за дейността си, за проблемите, оплакванията и т.н. Проблемите, възникнали през деня се обсъждат всеки ден в 12:30 ч.

Организационен план на анимационна проява “Мъже срещу жени”

 

 1. 1.               Първо се определят игрите и възможностите за прилагането им
 2. 2.               Определя се ролята на всеки един аниматор - водещ, отговорник реквизит и костюми, отговорник музика и осветление

ВОДЕЩИЯТ:

B                говори и обяснява ясно и отчетливо

B                по време на самото шоу скрива притеснение и страх

B                влага хумор в изказа си

B                проявява се като посредник: участници водещ публика

ОТГОВОРНИКЪТ ПО МУЗИКАТА И ОСВЕТЛЕНИЕТО:

B                “Екскурзия до Йерусалим” - бърза музика

B                “Портокалова игра” - бърза музика

B                “Мумия” - музика с ориенталски ритми

B                “Щафета с краставица” - бърза и динамична музика

Той трябва да внимава музиката да не бъде нито много тиха, нито много силна; когато водещият говори да няма музика; да играе със светлините и да ги съобразява с ритъма на музиката и играта.

ОТГОВОРНИКЪТ ПО РЕКВИЗИТА СЕ НУЖДАЕ ОТ:

B                за “Екскурзия до Йерусалим” - 5 стола, след изгарянето на всеки участник прибира по един стол

B                за “Портокалова игра” - 2 портокала, подава ги на водещия и след това ги прибира

B                за “Мумия” - 4 рула тоалетна хартия

B                за “Щафета с краставици” - 2 краставици, хронометър за следене на времето, резервни краставици при повреда или счупване

След протичане на проявата се прави анализ: силни - слаби страни, как се възприема от публиката, кои игри не пасват, малко ли са наградите и стимулите, времетраене. Възможна е смяна на ролите докато се намери оптималния вариант (водещ, отговорник музика, отговорник реквизит). 

 1. 6.     Финансов план

Финансирането на анимацията в “Морско око” става от Neckermann. Хотелът поема разходите по настаняване на аниматорите, изхранването им, осигуряването на помещенията за анимация, складове.

А. Разходи, направени от Neckermann

АРТИКУЛ

бр.

Ед.ц. лева

общо

АРТИКУЛ

бр.

Ед.ц. лева

общо

костюми

100

5

500

бои коприна

100

8

800

тениски

30

10

300

рамки

20

20

400

потници

30

8

240

детски игри

20

20

400

шорти

12

5

60

игри възр.

20

20

400

анцузи

10

25

250

моливи

50

9

450

шапки

8

2

16

грамоти

10х

0,02

200

топки

20

13

260

рекл.шапки

5х.

0,5

2500

мрежи

4

25

100

плакати

50

1

50

хилки

10

2

20

знамена

50

1

50

стрели

100

0,5

50

значки

100

2

200

топки бочия

5

10

50

балони

10х

0,01

100

дъска дартс

5

20

100

детски бои

10

2

30

карти

20

2

40

грим

10

2

20

билети бинго

10х.

0,02

200

листи

50п

2

20

четки бои

100

0,5

50

заплати 4ан.

24

500

12 х.

бои тениски

100

8

800

 

 

 

 

РАЗХОДИ:                                                                                                                          20 736 лв.

ПРИХОДИ ПРОДАЖБИ - касети, тениски, кърпи, CD: 14 500 лв.
РАЗХОДИ СЛЕД ПРИСПАДАНЕ НА ПРИХОДИ:                  6 236 лв.

Забележка: разходите, направени по време на сезона от аниматорите също се поемат от Neckermann.

Б. Разходи за сметка на хотел “Морско око”

 • нощувки аниматори :                               600 х 4 лв. = 2 400 лв.
 • изхранване:                         600 закуски х 2,10 лв = 1 260 лв.

600 обяда х 5,20 лв = 3 120 лв.

600 вечери х 7,18 лв. = 4 308 лв.

 • ремонт детски клуб:                                                                  1 000 лв.
 • 20 детски стола х 8 лв.:                                                       160 лв.
 • нова детска площадка:                                              5 000 лв.
 • ток, вода анимационна зала - май-октомври:  1 278 лв.

РАЗХОДИ НА ХОТЕЛ “МОРСКО ОКО”:   18 526 лв.

РАЗХОДИ НА NECKERMANN:                             6 236 лв.

ОБЩО РАЗХОДИ:                                                                   24 762 лв.

Забележка: разходите на Neckermann по анимацията се покриват от 4,5% надбавка върху паушалната цена на човек за почивката му 

 1. 7. Заключение

Професионално погледнато аниматорът в известна степен е смесица от социален работник, педагог, терапевт, специалист по свободното време, а също така и приятел, другар и колега, всичко това в една личност. Той има задачата да предразполага хората, да поддържа стотици контакт-канали и връзки, да вдъхва вяра в гостите, да ги забавлява, самият той да бъде креативен. Той трябва да бъде наясно, че анимацията изключва всякакъв вид принуда за участие - било то активно, пасивно или смесено, а напротив - трябва да използва принципа на доброволността, който сам по себе си не изключва възможността за въздействие върху туриста. Аниматорът трябва да бъде в добри отношения не само с гостите и с колегите си в тима, но и с колегите, извършващи другите видове туристически услуги - услугите по пребиваването, изхранването, спорта. Една анимационна програма, а дори и проява трудно може да се осъществи, ако липсва пълен синхрон между тези дейности.

Освен необходимостта от синхрон между анимационната дейност и останалите елементи на туристическото предлагане, тук следва да се изтъкне още едно съществено обстоятелство: анимацията обогатява туристическото предлагане и така допринася значително за повишаване качеството на туристическия продукт.

 

WWW.POCHIVKA.ORG