Home История Съединението прави силата, силата прави независимостта

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Съединението прави силата, силата прави независимостта ПДФ Печат Е-мейл

В първия момент, в който чуеш фраза от типа сговорна дружина планина повдига или съединението прави силата, изниква асоциацията поредната изтъркана до безкрай мисъл. След като се поразмисли човек се оказва, че тези изрази и примерите за тях са неразделна част от народната ни мисъл. Първата история, която чува всеки българин, за хан Кубрат е тази за съвета му отправен към неговите синове. Визирам тази за снопа пръчки нечуплив и непобедим в своята цялост, но бъде ли разделен се превръща в лесно разрушима цел. Извода е следния явно тези мисли не са просто нещо преминаващо покрай нас, а е съждение ,което всеки трябва да осмисли и проумее.

Особеното тук е в целостта на посочената тема тя е именно съединението прави силата, силата прави независимостта, т.е. преди да се даде отговор на поставения проблем трябва да уточним и понятието независим. Да си независим означава да можеш да съществуваш и без помощта на околните. Да направиш околните ти ненужни. Това е причината да не може да се говори за абсолютно независим човек в нашето съвремие. Това насочва мисълта към независимостта на държавата.

Могат да бъдат откроени няколко примера в световната история за независимост произтекла от силата. Един от тях, може би най-разпознаваемия и лесен за осмисляне, е Робинзон Крузо. Повечето от читателите на тази книга по време на прочита се питат как е успял и си представят тях в това положение и си казват- аз не бих успял. Резултат от силата на персонажа, а и на неговия прототип, е оцеляването. Сам на безлюден остров, независимо от заобикалящият те свят ти трябва да живееш. Това е примера за абсолютна независимост, но не отговаря на поставения проблем, защото Робинзон е независим, но при него няма съединение в следствие на което се постига силата. Силата е необходимост за оцеляване, а не причина за постигане на независимост. Пример за постигане на абсолютна независимост на цяла държава е Полша. Решението да бъдат затворени границите за внос я прави по принуда независима страна. Това повишава разбира се производството, защото ако не произведеш няма да потребяваш. Превръща държавата в нещо съществено и днес водеща икономическа сила от бившия източен блок. Нейната независимост обаче не е следствие, нито от сила, нито от съюзяване, а политическо решение за откъсване от света.

Примери от историята има разбира се и за съюзи и обединения довели до постигане на голяма сила и власт. Най-актуалния такъв е Европейския съюз, а един от най-старите е съюзът на Съединените американски щати. Тези два съюза показват по скоро, че обединението води до просперитет на членките, а не до безгранична сила и мощ. Най-мащабния съюз в историята може би е антихитлеристката коалиция. Това е наистина немислим по значение съюз трите от четирите велики сили са в съюз срещу четвъртата. САЩ, Англия и СССР са немислима военна мощ. Този съюз е създаден от за дадена кауза и след нейното изпълнение се разпада. Показах няколко примера за съюзи водещи до сила, но не и до независимост, в пълния смисъл на думата, дадох пример и за сила водеща до независимост, но тази сила не е следствие от съединение. Тук вече е момента да се даде отговор има ли пример в световната практика отговарящ на темата и, ако да, кой е той.

Има два примера, за които темата поставена в заглавието отговаря напълно. И двата, които аз ще визирам са останали само в историята. Първият от тях е Югославия съюз от няколко републики, който успява да остане независим по времена студената война. Съюзник на СССР, но не и член на СИВ. Силна държава в резултат на обединение. Самочувствието оставено от този  факт на наследника на Югославия- Сърбия, позволява днес тя пак да е една от най-независимите държави в света тя съществува без да бъде член на НАТО или ЕС, като до този момент дори не се води политика в тази насока.

Вторият пример, който ще разгледам е и по-значим от първия такъв. Става дума за СССР, това е най-голямата в историята страна по площ, най-голямата в историята военна мощ, най-независимата от останалия свят страна за всички времена. Това са твърдения които са абсолютно неопровержими те са факт и това е всичко. СССР е съюз от 15 републики, обединени около една обща идея, които успяват да постигнат истинска независимост. Съединението им не само води до невъобразима до тогава сила, но и тази сила наистина е средство за постигне на почти абсолютна независимост. Тази страна постига нещо невъобразимо и нереално тя се противопоставя на всички останали велики сили. Това действие звучи като самоубийство, но не тази вражда продължава 60 години. Това е примера който е едновременно и съюз, и сила, и независим.

Ще завърша с разсъждения за нашата родина. Ние не сме съюз, но има доказателства и в нашата история за разединение довело до пагубни последици. При началото на най-мрачната епоха от родната история, турското робство, България е била разпокъсана на 3 различни царства. След освобождението България не само е на няколко части, но и е васално княжество на Османската империя. След съединението на  Княжество България и Източна Румелия, България бързо постига независимост от Османската империя и придобива статута на царство. Не е независимостта, която визирах до сега, но е една малка победа, и да нашето съединение не е повод за създаване на една голяма сила, но определено е по-голяма от тази преди съединението.

От казаното до тук става ясно, че несъмнено съединението води до постигане на сила, като примери за това са много и всеки по-внушителен от предишния. Всеки съюз води до голяма военна мощ, като най-внушителните от тях отбелязах. Не малко бяха примерите и за това, че силата е път към независимост, както на човека така и на цяла една държава. Надявам се след като това бъде прочетено и осмислено надписа на народното събрание да има повече значение и смисъл.

 

WWW.POCHIVKA.ORG