Home Литература "И истината ще ви направи свободни."

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
"И истината ще ви направи свободни." ПДФ Печат Е-мейл

"И истината ще ви направи свободни."

Случвало ли ви се е някога да се чудите каква е истината за живота около вас?Замисляли ли сте се някога какво е истината и защо понякога тя бива изместена от лъжата? Истината е нужна на света.Тя е една от съществените и естествени потребности на човешкия дух.Векове наред хората са се опитвали да разберат истината за заобикалящия ги свят, прави ли са изследвания, за да достигнат до вярното твърдение. А били ли сте някога лъгани и лъгали ли сте и вие от своя страна?Усещането не е никак приятно, нали? Представи си следната ситуация - ти си съвсем малък.Играеш си и счупваш една от вазите на майка си - любимата й. И какво ще стане, когато тя те попита за случилото се? - Нека позная - ще й кажеш, че нищо не знаеш... че не си бил ти, само за да се предпазиш от гнева й.... Минават години.... чувството те измъчва все повече отвътре... Накрая решаваш да си признаеш. Чувстваш се спокоен, нали?Вече душата ти е свободна от угризения... Какво прекрасно усещане, не мислиш ли?

А сега се замисли отново. Какъв би бил света без лъжи... Какви биха били хората, когато си казват само истината. Когато се усмелят да се изправят един пред друг с чиста душа, без маска и грим... Щастливи... без угризения, свободни. Защото няма свобода без истина. Не си свободен ако не знаеш истината за себе си и околната реалност. Ако умът ти е пълен с неистини, а сърцето ти е уплетено в предразсъдъци, няма истина, няма духовна свобода. “И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.” – казва Господ Иисус Христос. А нима не си съгласен с това? Какво търси съдията в закона и в съдебното дело? – Истината...Не случайно всеки обвиняем в съда се заклева да казва истината, само истината и нищо друго освен нея. Ако той е виновен, но си признае престъплението, може да бъде свободен.

Истината започва там където свършва лъжата. И макар и тя понякога да боли, може да си сигурен, че лъжата никога не лекува. Поскоро лъжата причинява всичко друго, но не и добро. Жалък е всеки човек, който се докосва до каквато и да е лъжа. Който живее в лъжа, той е страхливец, не може да се изправи пред другите без маска и грим, не може дори пред себе си да се изправи. Само когато човек опознае себе си, той може да пусне лъжата вън от живота си. Само тогава може да застане пред себе си и пред другите в своята същност. Но когато живота на човек е пълен с неистини и когато цялото му съществуване е една лъжа, той забравя кой всъщност е ... затова и никой друг не може да премине границата към душата му, за да го опознае.

Истината е лек за душата. Когато казваш истината, ти всъщност откриваш част от душата си, парченце от теб самия. Хубаво е да допускаме хората да ни опознаят... хубаво е да ги допускаме близо до себе си, а това не може да стане чрез лъжи. Такова едно разкриване ти дава свобода, свобода на душата, свобода на съзнанието, свобода на теб самия... Душа докосва душа, чиста и неопетнена.

Животът на човек прилича на полета на една муха, затворена между две близко разположени едно до друго чисти стъкла. Докато мухата не съзнава наличието на стъклото, тя се блъска постоянно, ту в едното, ту в другото и не може да разбере какво я ограничава. Когато осъзнае истината обаче, тя става по-свободна и може да избира безопасна траектория за полета си. Никой не може да ограничи свободата, а когато в сърцето на човек няма лъжа той е свободен най-вече от угризения на съвестта. Но ако ние живеем в лъжа, просто загубваме там някъде себе си.... Блъскаме се сякаш между две стъкла и не можем да продължим напред.

Истината е един от основните добродетели, които човек трябва да притежава, за да е свободен. Този, който говори истината постига три неща: доверие на околните, любов и уважение. Не искаш ли и ти да притежаваш тези неща?Не искаш ли и ти да си свободен? Опитай, никак не е трудно....

 

WWW.POCHIVKA.ORG