Home Психология Проблеми в семейството

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Проблеми в семейството ПДФ Печат Е-мейл

Във всяко семейство, колкото и идеално да изглежда има проблеми,които много влияят не само на родителите, но и на децата. Много от родителите мислят,че решението на проблемите се постига чрез крясъци. Точно това поведение афектира децата да копират поведението на родителите си и много често те го изразяват в училище.
Почти винаги учителят е човекът, който забелязва промяна в поведението на децата. Отговорността на един учител е много голяма,тъй като той има за задача да отговаря за голям брой деца. На първата среща с децата той се запознава с всяко по отделно като наблюдава реакциите и начина на поведение на всяко дете. Точно тогава той се стреми освен имената на децата да запомни начина, по който всяко дете е показало желанието и настроението, с което е на това място, в този момент и отношението към този човек.
Въз основа на събраните първи впечатления на госпожата от децата, в продължение на времето, което прекарват заедно. През учебната година тя се стреми да запомни поведението и способностите на всяко дете. Госпожата е тази, която знае кое дете може да се справи с определена задача и кое дете ще се затрудни и затова на по- активните и по- добре справящите се деца дава за домашна задачи от малко по високо ниво. А тези деца, които срещат затруднение в даден момент отделя малко повече време за обяснения и примери.

Моята учителка в началните класове беше най- добрата за мен. Тя беше отговорна, интересна, строга, но справедлива към класа ни. Много силно впечатление ми направи как от толкова много деца забеляза точно едно (Христо), че има проблем със зрението. Поиска среща с родителите и наистина се оказа така. След една седмица Христо започна да идва на училище с очила. Как родителите на момчето не са видели, че детето им има проблем със зрението а учителката беше тази, която разбра това.

Учителят трябва да прилага игротерапевтични техники на учениците, защото той е човекът, който прекарва повече време с децата и ги наблюдава внимателно за да разбере дали всяко от тях е разбрало преподаденият материал. Когато забележи някаква промяна в поведението на детето учителят трябва да проведе незабавно среща с родителите на детето. На срещата тя трябва да обясни защо иска личен разговор с тях, но така да подбира и предава наблюденията си, за да не предизвика конфликт между родителите, дори и между родителите и самата нея. Трябва да им обясни, че вижда някаква промяна в поведението на конкретното дете, и че тази промяна ще му попречи за по- нататъшното му развитите.

преди да започне да терапевтира детето, родителите трябва да са наясно с това, че наистина има регистрирана промяна в поведението му, и че това много често се дължи на проблеми в семейството. В този случай задачата на учителя е чрез игра да накара детето да само да разкаже за проблем, който не може да разреши само. Най- подходящата техника която може да се приложи е техниката “Рисуване на съобщество”.

Първата задача, която трябва да даде учителката е да нарисуват момент, в който са били най- разтроени, най- ядосани, защо са били така, какво са правили, с кого са били, на кого са ядосани. Чрез тази рисунка те ще изразят и нарисуват проблем, който е останал в тях дълго време, и който ги притеснява много.

Втората задача: “ Нарисувайте рисунка “Аз и моето семейство в най- щастливия ми ден” като им разясни точно какво може да се включи в рисунката: майката,таткото може и други близки роднини,домашен любимец, мястото, което посещават често и др. 

Чрез изобразяването на тази картина учителят придобива точна представа за това кога детето се чувства щастливо. Чрез тази задачата то ще изрази един момент, в който е било най- щастливо и иска този момент да се повтори.
По това какво е изразено на рисунката можем да разберем много за детето, за това как прекарва свободното си време, с кого обича да се разхожда, къде и какво е любимото му занимание. По този начин детето ще си припомни само моментите, когато е било щастливо най-много и без да разбере ще сподели с учителя това чрез рисунката си. По този начин учителят може да терапевтира не само едно конкретно дете а всички деца в клас.

Понякога може да има нужда от личен разговор на учителя с ученика в случаи, когато учителят забележи неподходящо поведение на ученика в класната стая.
1. Учителят вика ученика настрани и обсъждат действията му.
2. Срещата ни с ученика много скоро след инцидента е от голямо значение. Трябва да осигурим уединено място.
3. Трябва да помолим ученика да разкаже какво се е случило ( с уважителен и загрижен тон на гласа)

4. Трябва да изслушаме (наистина!)  младия човек, да чуем неговата гледна точка.
5. Незабавно и уважително да коригираме несъответствията, разликите или лъжи, така че да сме сигурни, че ще работим върху едно и също възприемане на проблемната ситуация и начини за коригирането й.

6. Да говорим за учтивост и морал и да накараме ученика да ни каже кое за него е добро и зло, кое е правилно и кое не в дадената ситуация.

7. Трябва да обсъдим поведението на ученик и да го накараме да разбере, че неговото поведение в класната стая и в училище е неприемливо и не може да бъде толерирано.

8. Дайте възможност на ученика сам да предложи начини на поведение в повторна ситуация и обсъдете кои от тях ще са най- подходящ за него.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Трябва да очакваме връщане към старото поведение и затова трябва да проведем втора среща и разговор с ученика и да отчетем промяната в реакциите му. Промяната може да настъпи след повече от две срещи, но НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ УЧЕНИКА. Трябва да признаем всяко подобрение или усилие.

 

WWW.POCHIVKA.ORG