Home Литература Алеко Константинов - Биография и известни творби

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Алеко Константинов - Биография и известни творби ПДФ Печат Е-мейл

Алеко Константинов

Алеко Константинов - Щастливеца е български писател, общественик и основател на организираното туристическо движение в България.Алеко Иваницов Константинов е роден на 01.01.1863 г. в Свищов. Учи в родния си град и в Априловската гимназия (Габрово). Завършва средно образование в гр. Николаев, Русия (1881) и право в Новоросийския университет в Одеса (1885). Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно уволняван по политически причини. Подготвя се за научна и преподавателска кариера в Софийския университет. Посещава международните изложения в Париж , Прага , Чикаго. Училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на дружество "Славянска беседа", на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия, на Дружеството за насърчаване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет. Инициатор и радетел на организирания туризъм у нас. Член на Демократическата партия на П. Каравелов, в чийто печатни издания сътрудничи. Убит е от наемници по политически причини на 11 май 1897 край с. Радилово. Съществуват две версии за смъртта му - едната е че убит по грешка, другата е че именно Алеко Константинов е бил целта на наемниците.Най-известните му произведения са: сборникът от разкази "Бай Ганьо", пътеписа "До Чикаго и назад" и колоритните му фейлетони - "Страст", "Честита Нова година" и цикъла "Разни хора, разни идеали".

До Чикаго и назад

Пъpвият пътeпис нa A. Кoнстaнтинoв - "Дo Чикaгo и нaзaд", излизa зa пъpви път нa стpaницитe нa списaниe "Бългapски пpeглeд" (1893-1894). Описaниeтo нa eднo изключитeлнo зa бългapинa oт кpaя нa ХIХ вeк пътeшeствиe oстaвa в нaшaтa литepaтуpa кaтo "дoкумeнт" с култуpoлoгичнa стoйнoст.
Свeтoвнoтo излoжeниe в Чикaгo e пoвoд зa oбoбщeния, нaдхвъpлящи paмкитe нa пътeписa кaтo жaнp. Изключитeлният усeт нa Aлeкo към култуpнитe paзличия, тaлaнтът му дa нaблюдaвa и скициpa, дa paзпoзнaвa oбщoтo зaд дeтaйлa пpeвpъщaт тeкстa в мaщaбeн paзкaз зa чуждoтo и зa poднoтo в кoнкpeтнитe хипoстaзи нa aмepикaнскoтo и нa бългapскoтo. Пpи тoвa двeтe peaлии сe взaимopaзкpивaт, oсвeтявaт сe eднa дpугa.

Бай Ганьо

Ганьо Сомов, Ганьо Балкански или Бай Ганьо е литературен герой на Алеко Константинов и главно действащо лице в неговата поредица сатирични фейлетони.Първата част, „Бай Ганьо тръгна по Европа“, е обединена около обща нишка на повествованието - пътуването на героя из различни градове на Европа и сравнението между европейските и българските (повлияни от Ориента) нрави. Втората част използва вече изградения герой за осмиване на злободневни теми от политическия живот на България в края на XIX век.Поради голямата и неувяхваща известност на литературния герой, името „Бай Ганьо“ става нарицателно за българин със слабо или силно изразени отрицателни черти в народното творчество на XX век. Във втората половина на XX век се появява и производен нему герой, инженер Ганев (инженер Балкански).

Страст и Честита нова година

Нови за традициите на жанра са фейлетоните "Страст" и "Честита Нова година", където обект на ирония е авторът, дистанцирал се от себе си, доказал своята духовна независимост, утвърдил се като личност.

В краткия обем на своя непретенциозен текст “Страст” Алеко формулира и заявява своето житейско и творческо верую - във времето, когато се развихрят най-низките човешки страсти, свързани със стремежа към власт и охолство, нравствено извисената личност е обладана от не по-малко силната, но несравнимо по-безобидна страст на пушача. Неговото влечение, иронизирано и изобличено, е щастливо избавление от пагубните страсти на времето; неговата самооценка е утвърждаване на духовното в един материализиран и опорочен свят, в който властват непреодолимите разрушителни страсти на бездуховните и себеични управници. И въпреки самоиронията и насмешката текстът всъщност утвърждава своята представа за щастието- делникът да се осмисли като откровено осъществяване на човешкото, като съпротива срещу псевдозначимото, като път към постигане на себеуважение.

Разни хора,разни идеали

“Разни хора, разни идеали” е цикъл от четири фейлетона, в които е показано всичко, което може да покаже един истински майстор на хумора и сатирата. Фактът, че Алеко Константинов пише фейлетоните в края на своя живот, е показателен, че те са плод на дълготрайни наблюдения, житейски опит и творческа зрялост. Под общото заглавие цикълът представя най-широко обобщение на обществения живот и политическите нрави у нас след Освобождението. Алеко успешно е успял да отрази в безсмъртното си произведение повечето от отрицателните черти на българския манталитет по онова време. Фейлетоните от поредицата “Разни хора, разни идеали” ни представят една галерия от “мъртви души”, от хора, интересуващи се само от материалното – къща, парици, женица... Героите, представители на различни социални категории, са разни кариеристи държавни служители, безскрупулни политици, алчни за лесно забогатяване лъжепатриоти. Така важните за интелигента Алеко духовен свят, идеали и убеждения са изличени напълно от живота и философията на тези псевдоинтелигенти.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG