Home История На какво се дължи икономическото развитие на Япония след ВСВ

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
На какво се дължи икономическото развитие на Япония след ВСВ ПДФ Печат Е-мейл

На какво се дължи икономическото развитие в Япония?

След края на най-ожесточения военнополитически конфликт в света – Втората световна война, Япония се намира в тежка икономическа криза. Японската нация се изправя пред предизвикателството да възстанови промишлеността и да достигне довоенните показатели. Благодарение на добре обмислени инвестиционни планове, модернизация на използваните технологии и стриктното следване на производствените традиции, през 70-те години монархията успява да настигне в индустриален аспект страни като САШ, ФРГ, Франция и др. Този феномен известен като японско „ икономическо чудо ”  е главната причина днес тази страна да е  определящ фактор в света на технологиите.

Втората световна война отнема живота на близо 3 млн. японци, а промишлеността е почти напълно унищожена от непрестанните въздушни атаки от американска страна. Обществото трудно се съвзема от шока, изживян след атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. В създадената обстановка японските управляващи имат за цел да стабилизират икономиката.Решаваща сила за  изпълнението на тази задача е американската окупация, която продължава от 1945г. до 1951г. Япония е демилитаризирана, а задълженията на войската са поети от дивизиите на САЩ. Това е една от основите за укрепване на икономиката, защото най-големи са разходите за поддръжка и обновление на военния апарат. За разлика от двете световни сили от средата на 20 в., САЩ и СССР, които влагат милиарди в милитаристични и космически   проекти, Япония насочва своите сили и средства в друга посока – развитие на промишлените отрасли и благоденствието на народа. Липсата на армия осигурява и повече работници за държавата, което според мен спомага за бързото възстановяване и за  ускоряването на подема в икономиката.

Друг положителен аспект на окупацията на САЩ  е субсидирането. Виждайки опустошителния ефект на атомните бомби, американските политици осъзнават своята вина за причиняването на тази национална трагедия за японската монархия. Като завоалирана компенсация за претърпените загуби, американската държава подпомага възстановяването на Япония със сума в размер на 1,8 млрд. долара. Субсидията дава първоначален тласък на страната по пътя на укрепването.

През 1949г. е приет план за „ стабилизация и самостоятелност ” , чийто акцент е прилагането на практика на няколко основни  реформи. Първата от тях е данъчната реформа, с която  управляващите японската държава политици имат за цел да ограничат огромните размери, които инфлацията след Втората световна война е придобила. Друга част от програмата е замразяването на цени и заплати за период от няколко години. Според мен това нововъведение има важно социално значение – то дава сигурност на народа, че трудът му ще бъде оценен подобаващо. Япония следва примера на повечето страни, възобновяващи своите икономики след края на войната, като национализира ключови отрасли на промишлеността. С помощта на държавата секторите се стабилизират, а след години и развиват.

През 60-те и 70-те на 20в. светът става свидетел на „ икономическото чудо” на Япония. Една от основните причини за увеличаването на БВП на монархията 3 пъти за период от 10 години е модернизацията. Научно-техническия прогрес  се внедрява в главните отрасли на тежката промишленост като машиностроене, електроника, корабостроене и др. Японските предприемачи следват една и съща технологична верига, която само за няколко години доказва своята ефективност. Закупува се лиценз за най-съвременните технологии, които по –късно се прилагат при производствения процес. Първокласната изработка на стоките ги прави търсени и предпочитани в целия свят. Държавата  принася за процъфтяването на частния сектор като стимулира износа и осигурява подходящи пазари за японската продукция. Този добре усвоен начин на търгуване е ефикасен до днес и е превърнал Япония в синоним на качество.

Друга причина за бързото развитие на страната в икономическо отношение са внимателното планиране и инвестирането.Правилната организация спестява не само ценно време, но и излишни разходи, които могат да бъдат вложени в модернизация на използваната апаратура и техники на работа.

През 1973г. светът е обхванат от  нефтена криза – цената на суровия нефт се повишава 4 пъти. Последиците от кризата показват зависимостта на страните, особено на тези от Европа, от „ черното злато”. Недостигът на суровината засяга и японската държава. За справяне със създалата се кризисна ситуация се налага да се ограничи броя на производствата, за които е нужен поскъпналия  нефт. Според мен адекватните действия, предприети по времето на нефтената криза, позволяват на страната да запази водещата си позиция сред развитите държави. Навременната стабилизация  в период на криза е  от първостепенно значение за всяка страна, защото след укрепването на икономиката се възобновяват процесите на подем в земеделието и промишлеността.

Много важен фактор за осъществяване  на  „ икономическото чудо”, който не бива да бъде подценяван, е самосъзнанието на народа. Японците имат високи морални ценности и вековни традиции, които те стриктно спазват и в които вярват. Един от най-важните етапи в техния живот е получаването на  професионално образование и се трудят неуморно, за да го постигнат. Затова монархията разполага с висококвалифицирана работна ръка, а точно тя е определяща за всяка индустрия. Нравствените качества, с които  свързваме този народ, като трудолюбивост, прецизност, почит към обичаите и уважение както към хората, така и към институциите в страната, също са значими. Японският народ има стимул да работи, защото усилията му се заплащат високо – това е една своеобразна „ симбиоза ”  между държава и гражданин, която през десетилетията е затвърдила своята ефективност.  Традициите при етапите на производство също играят роля при извеждането на  страната  на челни позиции по ръст на БВП. Според мен бързия просперитет на японската икономика се дължи най- вече на народа на монархията. Без активното участие на работниците дори при наличие на  най-модерните  технологии, производството не би могло да достигне същите показатели.

Въпреки че след Втората световна война държавата е изцяло опустошена, нейните  управляващи съумяват да направят правилния избор за пътя на развитие на икономиката. Днес Япония е една от страните, разполагащи с най-много власт при вземането на важни значения за бъдещето на света. Своята определяща роля тя дължи на „ икономическото чудо”, което претърпява през втората половина на 20в. Този разцвет не би бил възможен без постоянно внедряване на НТП на ключови сектори на промишлеността и без задвижващата сила на целия механизъм- работната ръка!

 

WWW.POCHIVKA.ORG