Home География Ирландия

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Ирландия ПДФ Печат Е-мейл

ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ

Ирландия има площ 70,28хил.кв.км. и заема голяма част от остров

Ирландия. На север граничи с Великобритания-412км. и има брегова линия -3172км.Източните брегове са ниски, слабо нарязани, а западните- нарязани от дълбоки заливи. Най-високата точка е връх Карантуйл -1041м. Климатът е умернен и океански. Реките са пълноводни има много езера и блата.

Ирландия е наричан още “зеленият остров”. Отличава се предимно с хълмист релеф, типичен океански климат, обширни вечнозелени естествени пасища, които са изключително приятно място за любителите на рекреационния туризъм.

Океанският бряг на Ирландия е пълен с обаяние. “Няма по грандиозен бряг от този на Ирландия откъм неговите стръмни скални откоси, надвиснали над това диво море.”(А. Сиегфриит).

НАСЕЛЕНИЕ

Населението на страната е 3 800хил. д., като над 98% от него са ирландци.Християните са повече от 99%. Извън страната живеят около 4млн. ирландци.

Столица на страната е град Дъблин-1 010хил. ж..Други по големи градове са Корк, Лимерик, Голуей, Слайго и др.

От 1919г. е независима страна, когато се освобождава от Кралство Англия.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО

Ирландия е парламентарна република, начело с президент избиран за 7 години. Изпълнителната власт са осъществява от правителство, начело с министър-претседател. Разделена е на 26 графства.

СТОПАНСТВО

Ирландия е развита индустриално-аграрна страна. Разполага с находища на торф, олово, цинк, сребро и др. Развити са електрониката, машиностроенето, химическата и др. промишлености. 70% от продукцията на животновъдството се изнася. Растениевъдството също е добре развито. Главни морски пристанища са Дъблин, Корк, Голуей и др. ООП на глава от населението е 21 470$.

Членка е на Европейския съюз, което е изключително важно за стопанството й. Паричната единица е евро.

ТУРИЗЪМ

Годишно страната се посещава от 6млн. туристи.

Туристите посетили Ирландия казват, ако човек веднъж е бил там той никога няма да забрави страната. Ирландия е страната на фейте и великолепната природа. Безкрайни красиви поля, живописна брегова линия са само част от неизмеримата красота на страната. Посетителите и я наричат и остров “на съкровищата”. Ирландците се славят като едни от най-дружелюбните и общителните хора не само в Европа, но и в света.

За туристите от страните от Европейския съюз и повечето западноевропейски страни не са необходими визи (основният поток от туристи в страната е именно от държавите в този регион). Родените във Великобритания и Северна Ирландия могат да влизат в страната дори без паспорти. За туристите рискът от туристически атентати и различни видове болести е почти нулев.

Времето е най-топло между Юли и Август и часовете, в които е ден преобладават. В този период туристическите потоци са най-големи, цените на туристическите услуги- най-високи, а стаите в луксозните хотелите и в тези със средно качесво-наети. По време на зимните месеци туристите са много по-малко, а цените- по-ниски. В този период повечето турисически атракции са затворени, времето е лошо , а дните- по-къси. Посетителите на Ирландия през Юни и Септември са повече отколкото тези през зиманта. Част от туристическите атракции работят, времето е сравнително добро, цените са ниски,  всички хотели работят и не са претъпкани, както е през летните месеци.

Въпреки северното й разположение климатът на Ирландия е много различен от този на други страни раположени на същите географски ширини. Влияние оказва най-топлото морко течение на земята- Гълфстриим(интересно е да се отбележи, че то пренася 25пъти повече вода отколкото всички реки на земното кълбо взети заедно). Благодарение на него средногодишната температура на въздуха в страната е с 15wC по-висока от нормалната температура за тези географски ширини. В редки случай дори температурата достига до 30wC. Неприятен факт за туристите е, че в страната много често вали дъжд. Освен това най-обилните дъждове обикновенно  падат в местата, където природата е най-живописна, Като например около Керри, където вали повече от 270 дни в годината. През това време туристите посещават “пъбовете”(кръчмите).

Ирландските пейзажи и преобладаващата част от флората, на която се наслаждават туристите днес са почти изцяло резултат на антропогенна дейност. Едва един % от местните дъбови гори, които изцяло са покривали териториите на страната в миналото, са запазени до днес. На тяхно място са зесадени главно борови гори. И въпреки това природата на Ирландия е съомяла да запази неоспоримата си красота. Най-често срещаните бозайници са лисици и язовци, последните много рядко се срещат в държави с такива географските ширини.

Около традиционните национлни празници туристическите потоци също нарастват. През Февруари такъв ден е Дъблинският интернационален филмов фестивал. На 17 Май е националният празник денят на Свети Патрик, през Юни в Листоуел е националният празник на писателите, като по същото време е празникът на Джаза&Блуса. През Август има специани дни на така нареченото “неограничено пиене”. По време на Коледните празници туристическите потоци също нарастват. По площадите се събират хиляди хора от страната и чужбина и се наслаждават на изпълненията на известни ирландски певци, музиканти, танцьори, спортисти и др.

Разхоките сред живописната природа на страната са една от любимите атракции за туристите. В сраната има много алеи паркове и др. зелени площи, който са прекрасно място за релаксация. Най-живописни са “Kerry way”, “Beara way” , “Ulster way” , “Wicklow way” и др. Любителите на природните красоти могат да им се наслаждават както по крайбрежието, така и във вътрешността на страната.

Друг чудесен начин да се откъснат от всекидневното напрежение и проблеми е колоезденето сред невероятно красивата природа на Ирландия. Има и добри условия за любителите на планинското колоездене. Специални алеи за колоездене има в цялата страна, а в хълмистите части има чудесни условия за любителите на планинското колоездене, за което най-добри са условита в планината Гейбриъл(407м.), на полуостров Беара, “Хънггри Хил”, близо до Уестпорт  и др.

Ирландия е известна и с риболова. Всяка година хиляди туристи посещават страната именно заради този отрасъл. Ловят се разнообразни видове речни и морси видове риба. За сьонгата и пастървата е необходимо специално разрешение. Бреговата линия от 5630км. е и чудесно условие за развитието на водни спортове. Един от най-популярните е сърфинга. Най-добри са  условия за практикуването му има около град Слаиго, около полуостровите Кесългрегори и Мизен Хед и др. Западният бряг предлага едни от най-добрите условия в Европа за любителите на гмуркането. Хиляди европейски туристи всяка година посещават страната само, за да се насладят на подвоните и красоти. Най-красив е подводният свят около заливите Бантри и Дунманус в провинцията Корк и  в провинцията Уексфорд. Ветроходството също е приоритетен отрасъл с дълги традиции. Ирландия разполага с над 130 яхти. Най-добри са условията на север и юг от Дъблин, около Корк и полуостров Дингъл, в езерата Лох Гил, Лох Дерг и др.

Голямо е културното богатство на страната. Музикалната група U2 се е превърнала в икона в световната музика, спечелила е множество музикални награди. Днес на въпроса какво е първото нещо, което се сещат когато чуят за Ирландия повечето хора назовават именно името на групата. Много туристи посещават страната само, за да посетят концерт на U2 или на другата най-добра “реклама” на Ирландия- световноизвестната група “Lords of the dance”. Островната страна е дала на света и много известни писатели -Бърнард Шоу, Оскар Уайлд, Емили Бронте, Джеимс Джоис, Самуел Бекет са само част от имената, които прославят страната и до днес. Ирландия е известна и със светоно-известните си филмови режисьори.

Ирландската фолк музика е нещо, на което никой турист не бива да пропуска да се наслади при посещение на страната. Това е като човек да отиде в азиятския град Тайпе(столицата на Тайван) и да не види най-високата сграда на света-508метров небостъргач.

Повечето традиционни ирландцки песни са в акомпанимент на цигулка, калаена свирка, ирландска гайда и барабани от козя кожа. В почти всеки град има кръчма, в която се свири традиционна ирландска музика.

Ирландските традиционни ястия също са изключително вкусни. Обикновенно основната съставка в тях е месото-най-често говеждото, агнешкото и свинското месо. Традиционните ирландски хлебчета и кифлички също са изключително вкусни.

Любими на туристите са и ястията с бекон и зеле. Ирландското уиски също е едно от най-добрите в Европа. Неписан закон е в ирландка кръчма никога да не се поръчва Шотландско уиски.

ДЪБЛИН

Град Дъблин е столица на републиката, градът с най-голямото население, най-големият по площ и най-космополитният в страната. Дъблин предизвиква интерес за туристите с красива архитектура, богата литературна култура и гостоприемни хора. Разположен е на река Лифли и от север и юг е ограден от планини. Повечето забележителностти са разположени южно от Лифли, която за разлика от повечето градски реки в страната е буйна и в нея има много риба. На юг от реката са разположени  много солидни и същевременно красиви в архитектурно отношение сгради. Една от тях е сградата на Съда, построена от известния архитект Джеимс Гандън през 1922г.

Една от най-големите забележителностти в южната част е “Тринити”, построен от кралица Елизабет 1 през 1592г. (интересно е да се отбележи, че първият университет в света е “Сорбона” в Париж, открит през 1257). Тук се пази старинен ръкопис, датиращ от 800г., Това е една от най-старите книги в света. Шедьоварът се съхранява в една от библиотеките на университета. Друга впечатляваща сграда е Националната банка на Ирландия, която първоначално е построена, за да бъде парламент. Други забележителностти в тази част на града са катедралата на Свети Патрик и катедралата на Християнската църква.

Много красив е и дъблинският замък. Той представлява повече дворец отколкото укрепление и е построен от крал Джон през 1204г. Оттогава обаче е запазена само една кула. Една от най-старите части на града е лабиринтът от улици в областта Темпъл Бар, където  днес има много ресторанти, пъбове и др. В Дъблин има много музеи, най-големият и най-забележителният от които е Националният Музей, в който се пазят реликви от много епохи, а най-старите датират от Бронзовата епоха. В Националната художествена галерия се съхраняват много ценни картини на италиански художници. Тук е разположен и дъблинския граждански музей и др. Точно в центъра на столицата има широка повече от осем хектара тревно пространство, което представлява красив парк.

Дъблин предлага на туристите широк диапазон от хотели, въпреки че за препоръчване е да се резервират стаи предварително, защото хотелите често са препълнени, особено между Юли и Август. Много хотели са концентрирани по улица О’Конел, северно от река Лифли, докато в южната част са разположени по-малко, но по-скъпи и по-чисти хотели. Около северният бряг на реката има много ресторанти, както за по-бедни, така и за богати. Около улица Темпъл бар има най-много ресторанти.

КОРК

Корк е вторият по-големина и население град в страната (180хил. жит.). Тук забележителностите са разнообразни и интересни, така че времето на туристите минава бързо. Градът има активен нощен живот. Центърът на града е разположен много красиво между два канала на река Лии. На север от реката е разположена много интересната историческа област Шандън. На юг от реката са разположени и Катедралата Свети Финбар и Коркският исторически музей, затвор от 19век, много църкви, бирени фабрики, параклиси и др.

Корк се гордее с културното си наследство. Много известни са една от най-големите и старите опери в Ирландия, галерията на изкуствата Крауфорт, замъкът Бларни, от където дори и най-претенциозните туристи излизат удовлтворени.

Корк е и чудесно място за любителите на ветроходството и гмуркането. Подводният свят около града е много красив.

Градът се намира на 5часа път с автобус от столицата Дъблин.

УАТЪРФОРТ

Уатърфорт е много красив архитектурно град, със средновекона обстановка-с градски стени, тесни улици и Нормандска кула(кулата Реджиналд). Но именно с тази си атмосфера предизвиква интерес у туристите. Повечето от улиците са от 18век. Тук се намира заседателна зала построена през 1788г. , в която има изключително красив старинен полилей. Друга забележителност са многото красиви малки църкви, най-красивата от които е катедралата Холи Тринити. Заедно с Дъблин Уатърфорт е най-важният и най-натовареният пристанищен град в Ирландия. Разположен  е на река Суир, която се влива в морето чрез естуар, достатъчно дълбок, за да могат големи кораби да достигат до пристанищните кейове. Градът е разположен в североизточната част на страната и до него е изградена добра автобусна и влакова инфраструктура.

ГОЛУЕЙ

Голуей също е красив град с тесни улици, множество пъбове и прекрасна природа. Той е най-населеният(60хил.д.) и най-оживеният град по Западното крайбрежие и е административен център на Графство Голуей. Намира се по поречието не река Корриб. Много популярен е университета на града както и църквата на Свети Николас, която има много интересен пирамидален връх. Построена е през 1320г. и е най-голямата църква в Ирландия от времето на Средновековието. Тя има забележителни гробници. Каменният замък Линч също е една от забележителностите на града. Неговите останки всъщност са последните запазени крепостни стени около града. В града се провеждат много културни фестивали, които са важна част за развитието на туризма в областта- Джазовият фестивал през Април, Великденският фестивал на литературата, Фестивалът на изкуствата през Юли и др. Градът има и активен нощен живот.

 

WWW.POCHIVKA.ORG