Home История Васил Априлов - будителят

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Васил Априлов - будителят ПДФ Печат Е-мейл

Васил Априлов-будителят

Човекът, който не се страхува да издигне своя глас. Този,който смята, че начинът, по който стават нещата в нашата държава, е несправедлив и нечестен. Призоваващият към онова,което всички виждат,че е наложително да се случи,но само малцина го казват.Той е будителят.

Да вземем като пример Васил Априлов. Изтъкнат обществен и просветен деец, щедър меценат на българската култура и образование. Един от инициаторите за създаването на Габровското взаимно училище – първото новобългарско светско училище. Будител на своя народ ,будител на своето време!

Днес никой конкретно не може да се определи с тази дума,която е била свята за хора като Априлов. Будители са “малките хорица”,които с последни надежди се опитват да бъдат чути,а толкова малко са успелите,че призивът и “бунтът” са безрезултатни.Човекът от народа,той е будителят.Този,който се бори срещу неправдата,насилието и заобикалящия го “фалшив” свят.Той иска да призове и всички онези,които също са несъгласни с това,което се случва около тях,но просто са решили,че примирението е по-добрият избор, по-удобният начин на живот.Или не,може би всички те искат да кажат мнението си на глас,но се чувстват потиснати от безсилието,което притежават.А онези,които имат прекрасната възможност да направят нещо, да “събудят” хората от дълбокия сън,който са заспали,онези,които имат силата и мощта да го сторят,те не правят нищо.Затворили са се в себе си и живеят прекрасния си живот,по прекрасния начин, без дори да ги интересува какво става навън.

Васил Априлов-будителят, духовният водач!Неговият статут е изключително тежък, защото будителят е човек, който се занимава с нематериални неща в един материален свят. В свят, изграден от вещи, насочен към придобиване и оборот, той се занимава с неща като духовност,  образование, художествена култура - все дейности, които се разминават и влизат в дълбоко противоречие с материалната ориентация.  Ето защо аз смятам, че народният будител е и до голяма степен една трагична фигура.

Произхожда от заможно търговско семейство в Габрово. Отначало учи в килийното училище в родния си град, а на 11-годишна възраст, когато баща му умира, заминава за Москва, където продължава образованието си. По-късно завършва немска гимназия в Брашов и през 1807г. се записва да следва медицина във Виена, но не завършва поради заболяване.

Васил Априлов има съществен принос и в оформянето на друга тенденция в българското образование през Възраждането. Той е привърженик на руското културно влияние сред българите и за целта участва в превръщането на Одеса в един от центровете за подготовка на българската интелигенция. Приема руско поданство и около 1811 г. започва самостоятелна търговска и предприемаческа дейност в Одеса, от която забогатява.

Макар че самият Васил Априлов не е с филологическо или историческо образование, неговата хуманитарна подготовка и енциклопедична образованост го насочват към поддържането на връзки с украински и руски слависти.

Свидетелство за тази му дейност е запазената кореспонденция, богатата му лична библиотека и четирите му публикувани книги: "Българските книжици или на кое словенско племе собствено принадлежи кириловската азбука?" ; "Денница новоболгарскаго образования; "Болгарская грамота" ; "Мисли за сегашното българско учение" .

През целия си живот Васил Априлов мечтае да види издаването на българска история. В личния си живот остава болен и самотен. Умира в Галац през 1847 г.

Когато будителите са рискували и са вършели своето дело, вероятно някои техни съвременници са ги смятали за луди. Не е лесно да просвещаваш и “събуждаш” хората, когато всички обстоятелства са против теб. Но народните будители са разбуждали народа с дух и решимост по един или друг начин. И затова днес ги почитаме!

Ако значителна част от будителите през Възраждането живееха сега,  днешното общество не би било на това равнище. Нашите възрожденци, независимо от техните различия, са имали желанието и са чертаели проекта България да бъде една държава повече или по-малко на духа, а не само и единствено на материалните ценности.

 

 

 

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG