Home История Реформация и контрареформация на Европа

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Реформация и контрареформация на Европа ПДФ Печат Е-мейл

Реформация и контрареформация на Европа

Същноста на реформациятя е авто европеиско движение за реформа на църквата и неините институции в западна Европапрез 16-17в.

Предпоставки за революцията са:духовни –ренесанса и хуманизацията.Новота култура  на хуманизма в епохата на ренесанса отхвърля мисленето и наслагването на светски мироглед.Всичко в живото на католическа Европа било свързано с религията.Хората вярвали,че всяко тяхно действеи трябва да бъде насочено към спасението на душата.Но тази система на организация но обществото и църквата неиздържала на напора на новото и навлязла в криза.Най-жестоки нападки предизвиквало богатството на църквата ,алчноста и практиката на продажбата на индулгенции.Но през16в реформата на църквата означавало промяня на целия духовен свят на тогавашгите хора.

Политическата предпоставка за реформация през 15-16в е обидинението на Западните държави.Кралете им се стремят да подчинят църквата и да заграбят богатствата и.

Причини за реформациятя е дълбоката криза в църквата през 15-16в.Папа стават случайни корумпирани личности,който разполагат достатъчни богатства за да заемат поста.Цялата църква е в морален упадък.

Реформация в Германия.Тя е родината на реформациятя,която започва с „Тезисете”на професор от богословието Мартин Лутер(1483-1546)който той заковал на 31 октомври 1517г на  вратата на катедралата на Витенберг.Тезисите разтърсили светогледа на европейците и поставили началото но големи социални,икономически и духовни промини.Той се обявява срещу идулгинциите.Представител е на първото течение на немската реформация защтитаван от князете и бюргерите.Германие по това време е със слаба централна власт.Управлява се от император католик.Князете са негови противници и чрез реформациятя се стремятят към по-голома власт.Другото движение на реформацията е народно.Основен представител е Томас мюнцер.В Германия побеждава реформата на Лутер(лутеранство)и за това тя остава политическо разкъсана.На когото е власта негова е вярата.

Реформация във Франция.Тя започва през 1517г когата краля се споразумява с Папата да назначава свещенниците.Във Франция реформатори стават аристократи от южната и част,който се стремят към повече власт за сметка на краля.Те се наричат хугеноти.

От 1562 до 1598 се водят войни между католици и хугеноти.Те завършват с победата на хугенотът Анри 4 Бурбон.Той става фриенски крал и си сменя религията.Издава Нански едикт(указ)според който католичеството остава основна религия,но хугенотите запазват превилеги и те си в южна Франция.След смърта на Анри 4 през 1610г идват на власт Луи 13 и Ришельо те ограничават Нанския едикт.

Реформациятя на Франция завършва през времето на Луи  14 който през 1685г онищожава Нанския едикт.Хугенотите напускат Франция масово.Реформацията печелят католиците.

Реформацията в Англия започва през 1534г когато крал Хенри 8 Тюдор скъсва с Папата защото той ни му разрешава развот със съпругата му .Испанката-католичка Екатерина Аргонска от която няма син или престолонаслидник.

Той подчинява църквата и създава нова-„англиканска” църква.Тя е нещо средно мижду католическата църква и реформираната.Краля назначава свещенниците и се запазват епископите и пишната окраса в храмовете.Официалния език е английски.

Реформациятя в Швейцария.Основен представитев е Жан Калвин с център Жанева.Той създава най-радикалното учение наречено Калвинизъм.Негвата църква е републиканска.Защитава се от буржоазиятя.Наричан е още Жаневския Папа.Привържениците му са силни в Германия,Англия и в Холандия кадето през 16в побеждава първата буржоазна революция.

Контра реформацие.Това е реакциятя на католическата църква срещу разпространяването но реформацията.Тя свиква извънредин събор в град Триден(Италия-1545-1563) на който е решено да се засили власта на Папата и на епископите.Приет е списък на забранените книги,който се изгарят.Реформаторите се обявяват за еретици.Църквата създава ордени.Най-важния от тях е Иезуитския орден.Създаден от Игнаций Лойола през 1534г.Системата от великолепно организирани колежи от който първият е в Падуа през 1542г.Вкрая на 15в било постигнато равновесие пежду Реформацията и Контра реформацията.Но това решение било временна отсрочка,предстоели големи сътресения на Тредесетгодишната война(1618-1648),на която било съдено да начертае завинаги религиозната карта на Западна и Централна Европа.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG