Home История Хан Крум(1)

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Хан Крум(1) ПДФ Печат Е-мейл

Хан Крум

( 802 - 914 )

Според едно късно свидетелство от X в. Крум произхождал от онези българи, които след разпадането на Велика България се заселили в Панония.Там неговият род дълго робувал на аварите. По-късно се заселил южно от река Дунав и през 802г. Крум станал български хан .

Той се смята за родоначалник на една нова династия, към която принадлежат едни от най-забелижителните владетели на Първото българско царство.

Подробности за личния живот на хан Крум не са известни.

Знае се , че след опожаряването на Плиска , той се погрижил за разкрасяването на столицата с една внушителна колонада. Върху колоните хан Крум заповядал да се изпишат надписи на гръцки език, които извесявали забележителните събития.

Част от тях имат следното съдържание: " Сражение при Версиникия ", " Сражение при Тича " , " Сражение при Сяр " и др.- това са паметни битки.

Върху други колони стоят надписите : " Крепост Месемврия  ", " Крепост Созопол " , и др - това са имената на превзети градове през 812 и 813 год.

Тези колони са били в центъра на Плиска и вероятно са представлявали алея на българската военна слава.

Българската държава дължи на Крум много неща: осъществяването на една голяма политическа идея - приобщаването на славяните към върховете на управлението; присъединяването на славянските племена към българсктата държава; първите български закони и още много други неща.

Именно на Крум българската държава дължи високите цели на своята политическа и народностна доктрина.

Хан Крум умира на 13 април 814 г.Обстоятелствата около смъртата му са покрити с мистериозност, което е причината за появата на различни хипотези.

Според един анонимен византийски извор Крум бил заклан от невидима ръка , като през устата, ушите и ноздрите му бликали потоци кръв. Някои тълкуват това като доказателство, че хан Крум е починал от разрив на сърцето, въпреки че данните  сочат насилствена смърт.

Други известия твърдят, че Крум зле е свършил живота си.Подробности дава славянския превод на Менологията на император Василий I, където се разказва, че след многобройните жестокости срещу румеите, Крум " ослепял заради греховете си , бил намразен от своите хора и удушен от тях с въжета ".

Някои  смятат, че става дума за " сакрално убийство ", извършено под влияние на внушението, че след ослепяването си Крум загубил своята божествена сила, а с това и благоволението на боговете.

Смисалът на " сакралното убийство " се търси във възможността " свръхестествената сила на досегашния владетел да премине по възможност непокътната в неговия наследник ".

Според един арабски извор, прабългарите имали древен обичай, според който ако някой от съплеминиците им надживеел останалите по качества и способности, той трябвало да бъде пратен на небето, за да помага в божиите дела. Обичая препоръчвал този човек да бъде удушен с въжета, докато от устата, ноздрите и ушите му потече кръв. Случаят с хан Крум изглежда, приблизително същия. Това доказва, че той е бил жертва на " Сакрално цареубийство " .

 

WWW.POCHIVKA.ORG