Home Литература Суровите повели на родовия свят в Дервишово семе

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Суровите повели на родовия свят в Дервишово семе ПДФ Печат Е-мейл

Раздвоеният свят в “Дервишево семе”
(Интерпретативно съчинение)

При написването на творбата си “Дервишево семе”Николай Хайтов си поставя за цел да изобрази живота на българите след освобождението , техните повели и ценности. Той изобразява един свят на границата между любовта и рода.
Николай Хайтов описва един раздвоен свят. Човекът няма право на избор при женитбата си, няма право да избере жената, за която ще се жени. Той е длъжен да изпълнева своя дълг към рода и общността, като продължи съществуването му. Човекът не се жени по любов , а заради повелите на своя род. Тук присъстват два свята –единия е свързан с присъствието на човека в общността , а другия стова , че няма право на собстве живот.
Дядото и бабата на Рамадан решават да оженят внука си, защото родът повелява,че възрастните трябва да бъдат сигурни, че той ще просъществува още много години напред. Макар че е рамадан е още млад, дядото не иска неговото мнение за решението си. Единственият въпрос , свързан с предстоящата сватба ,е какво облекло иска: “вапцани ли искаш или сури”. Рамадан е длъжен да посее дервишевото семе и да продължи родат. От никакво значение не е дали обича или мрази жената , за кото ще се жени. Младоженците не се са срещали до деня на сватбата. Просто родът повелява така.
При първата си среща те излизат от дадента норма на поведение, като започват да играят на пумпал. Рамадан е все още дете , за да разбере съветите на дядо си. Кръвта е символ на продължението на рода, на посяването на семето. Рамадан не може да разбере значимостта на този момент, когато възрастните ще изпълнят своя дълг към рода.
Ролята не жената да поддържа къщата чиста,да готви и да гледа децата. А мъжът е длъжен да носи прехраната на семейството, да защитава достойнството му и да спомогне за продължаването на рода.
Любовта,която се завързва между Рамадан и Силвина,също излиза от нормите. Те трябва да продължат съществуването му, без да има значение тяхната гледна точка, техните чувства. Макар да няма избор при женитбата си, Рамадан се влюбва, затова отнемането на Силвина му нанася огромна душевна болка. Той скърби за нея и може да направи неща, за които после да съжалява. Той е длъжен да отмъсти за накърняването на личното си достойнство, но продъжаването на съществуването на рода е по-важно, затова дядо му го завързва. Той не се претиснява за скръбта и накърненото достойнство на внука си,а за дервишевото семе,което е най-важно за него. Дядото все още не е изпълнил своя дълг кън рода ,за това е силно притеснен.
Силната болка в сърцето на Рамадан най-добре е описана в изречението “сто пиявици като ,че ли се бяха впили!”. Последната надежда на Рамадан е разбита, когато дядо му се връща с лоша новина. Братята на Силвина са разбрали, че тя е още мома , а това значи,че тя не е извършила повелите на рода си.
Достойнството на дядото е накърнено и с удоволствие ще отмъсти на Руфатовите, но сега на пурво място той постава продължението на рода:”Ще оженя Рамадана,ще чякам внук да дойде и след това ще разплача майчицата на Руфатя”
Още по-голяма става мъката на Рамадан при появата на Силвина в селото. С цялата си душа той иска да я види, но оня звяр я държеше все под ключ. Целият му свят е свързан с нея. Всяка вечер я гледа,защото любовта им е истинска и чиста. Без нея животът му е кошмар:”докато светеше лампата,сърцето ми се топеше като свещ”. Единствено злото в душата на Рамадан го държи на крака. Той мечтае за мига, когато ще може да отмъсти за отнетата му любов и накърненото достойнство на фамилията му. Хиляди пъти си е представял как ще убие Руфат, как ще го накар да съжалява за това което е направил. Но всички тези закани и притеснения го повалят на легло. Дядото остново силно е притеснен ,но не за внук си, а за продължението на рода. Това е най- важното за него и неговият принос към семейството. Поради тази причина той завежда внук си в Триград. Още там го оженва, пак без да иска неговото мнение. Това показва, че рода не зачита човека като личност. Единственото нещо , което Рамадан желаее да отмъсти.
След раждането на внук на дядото на Рамадан той спокойно си отива от земният свят, защото е изпълнил всичките повели на своя род и е предал своя опит и традиции на продължителя на семейството.
Рамадан не може да се влюби повторно. Той наблюдава Силвина всеки ден и сърцето му копнее за среща с нея, но и да отмъсти за отнетата му любов. Той дълго чака за точния момент , когато ще излее цялата си омраза към Руфат. Единственото нещо ,което го спира е погледът на Силвина. Той знае, че ако убие Руфат ще отиде в затвора, но затворническия живот ще го убие и невъзможността да вижда своята вечна любов.
Когато Руфат е повален на легло, Рамадан има възможност да отмъсти. Но той е вече духовно пречистен и помага в носенето на дървата ,не защото иска да помогне на Руфат, а затова че цялата работа ще падне на гърба на Силвина, а той не може да позволи това. Връзката между Силвина и Рамадан е един пример за вечна и красива любов. Единственат пречка е Руфат, който е напълно беззащитен:”и оставяли го ма студено две, три нощи и ще свърши”. Това му се струва много лесно, но като види очите на Силвина се хваща на работ. Има едно раздвоение в душата на Рамада. Той е в безизходица и не знае какво да прави-дали даубие Руфат и да легне със Силвина или да му слугува и да му дарява още надежди за живот. Да изпълни дълга си към рода или да продължи трудния си живот:”на това кръстопътче тъпча и не виждам накъде да хвана”
Човекът е длъжен да изпълнява повелите на рода и да спазва неговите принципи. Той не е възприеман като личност, а като средство,чрез което ще се продължи родът.
=======================================

 

WWW.POCHIVKA.ORG