Home Литература Мотивът за омразата в Ромео и Жулиета и Хамлет

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Мотивът за омразата в Ромео и Жулиета и Хамлет ПДФ Печат Е-мейл

Мотивът за отмъщението и омразата в „Хамлет”

и „Ромео и Жулиета” на Уилям Шекспир

Уилям Шекспир твори през епохата на Ренесанса.Той си е извоювал изключително място в световната литература със своите творби.До ден днешен те се превеждат на всички езици.Две от най-култовите му произведения са трагедиите „Хамлет” и „Ромео и Жулиета”.Във всяка една от тях е заложен мотивът за омразата и отмъщението.

Шекспир пише трагедията „Хамлет” през 1601 година.За основа на творбата е използвана по-ранна пиеса. „Хамлет” е типичната трагедия на отмъщението.Самият смисъл на отмъщението и омразата се крият в предисторията на пиесата – кралят умира и на трона сяда неговият брат.Веднага след тези събития се завръща блудният син Хамлет, който страда по изгубения си баща и който очевидно мрази чичо си Клавдий и не одобрява постъпката на майка си Гертруда.За да засили усещането за омраза, авторът включва в пиесата призрака на убития.Той разказва историята на убийството си, разкрива убиеца и призовава за отмъщение сина си.След тази среща омразата на Хамлет към Клавдий се превръща в желание за мъст.Синът насочва омразата към майка си, която според него е невярна на починалия му баща и е избързала с брака си.

За да отмъсти, да запази паметта на баща си чиста, Хамлет трябва да се бори както със себе си, така и с враговете си.Отмъстителят знае историята само от призрака и това не е достатъчно за него.За събирането на повече информация относно събитията, свързани с убийството, Хамлет разиграва ролята на луд.Той се държи зле с любимата си, с майка си, с настоящия крал, с псевдоприятелите си.С това си поведение той прикрива невъзможността си да убие, за да отмъсти.

Разбира се, тези негови действия водят след себе си поредица от непредвидени за него обстоятелства.Всичко започва с това, че майка му се опитва да го вразуми, но с участието на подслушвач – Полоний.Когато Хамлет разбира, че той е скрит и подслушва, го убива с промушване.Така успява да отмъсти на Гертруда за нейното недоверие в него.Това води до полудяването на любимата му – Офелия и нейната смърт, а оттам и до желанието за отмъщение на другия син – Лаерт.От този момент в трагедията успоредно вървят двете желания за мъст – на Лаерт и на Хамлет.

Хамлет, все още незагубил представа за нормалното, среща трупа от актьори.С тях залага капан на убиеца.Те му помагат,като разиграват пиеса пред новия крал , която представя убийството на стария.В този момент на Хамлет му е предложена възможност от съдбата да си отмъсти също с убийство, но той не е дотам смел да отнеме човешки живот.Полоний от своя страна иска да се отърве от „пречката си”, а именно Хамлет.За целта намесва Лаерт, готов на всичко за да отмъсти на Хамлет, за причинената трагедия.

Предизвикани на дуел, Лаерт и Хамлет се бият всеки за каузата си – отмъщението.Но и двамата попадат в капана на хитрия убиец.Първият прободен е Хамлет, пада и Лаерт, прободен от собствената си шпага.Умират не от тежки рани, а от отровата по острието.Умира и майката на Хамлет, изпила отровата, предназначена за самия него.Това може да се приеме като отмъщение на съдбата, недоволна от омразата и желанието за мъст.

В края на пиесата и призрака и Полоний са отмъстени.Взети са животите на четирима.Двамата сина загиват, но умират, знаейки, че са отмъстили и че са „изчистили” имената на бащите си.

В друга своя пиеса Шекспир залага отново на мотивите за омразата и отмъщението.Това е трагедията „Ромео и Жулиета”.Трагедия, разказваща любовта на двама млади, която процъфтява за кратко, заради омразата на семействата им.

В разцвета на феодализма в италиянския град Верона цари вражда между две знатни семейства – Капулети и Монтеки.Те се мразят, но причината за това не е известна.Мотивът за омразата се показва още в началото на пиесата.Между членовете на двете семейства постоянно има кавги и постоянно се водят двубои.Омразата цари въпреки, че са минали много години и се предава от поколение на поколение.

Ромео е синът на Монтеки, а Жулиета е Капулети.На бала на Капулетите Ромео отива с приятелите си маскиран и се влюбва в една от девойките от пръв поглед.След време разбира, че това е Жулиета, дъщерята на най-големия враг на баща му и се опитва да я забрави, като се прикрива зад омраза, но въпреки усилията си не успява и се влюбва силно в нея.Жулиета изпитва същото към него.На фона на омразата цъфва една истинска и силна любов.

Двамата млади, вярвайки че с тази любов могат да спрат омразата на родовете си, решават да се оженят тайно.Всичко става както те искат, но не предвиждат някои обстоятелства.Връщайки се от сватбата си, Ромео среща приятелите си и един от враговете си.Братовчедът на Жулиета, търсейки мъст, за това че Монтеки са развалили удоволствието му на бала, предизвиква на дуел първо приятеля на Ромео.Ромео, опитвайки се да изкорени омразата от сърцето на Тибалт, застава между фехтовчиците и спомага за убийството на приятеля се.За да отмъсти, се дуелира със братовчеда и го умъртвява.

След тази постъпка положението между него и Жулиета бързо се променя, защото той е пратен в изгнание, заради убийството, което е извършил.Жулиета не може да живее без него и търси спасение в билките на отеца.Имитирайки смърт с цел бягство от нежелан ухажор и последване на Ромео, Жулиета е погребана.Всички страдат, а най-много Ромео като неин съпруг.

Решен да бъде с нея поне в задгробния живот той изпива отрова и умира.В същият момент Жулиета се събужда, вижда безжизнения си съпруг и се намушква с нож.по този начин любовта им остава вечна.

Но все още стои въпросът защо и двамата е трябвало да умрат.Не е ли това прищявка на съдбата, която отмъщава на Капулети и Монтеки за годините омраза.Не е било това, за да се помирят двете семейства и да си напомнят, че все още има любов.Това е въпрос, все още неразрешен.

И в двете трагедии на Хамлет се усеща онова чувство на съпричастност към съдбата на героите.Нима в желанието си за мъст и в чувството на омраза някой  от героите е искал да погуби себе си.А може би с тези свои творби Шекспир се опитва да ни покаже, че вярва,че човек зависи от съдбата си.А други вярват, че съдбата си избираме ние.Въпрос на мнение е.

 

WWW.POCHIVKA.ORG