Home Литература Маска и същтност в комедията Тартюф

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Маска и същтност в комедията Тартюф ПДФ Печат Е-мейл

Маска и същтност в комедията „Тартюф”

(ЛИС)

Комедията "Тартюф" на Молиер е шедьовър, който е запечатал не само умовете на своето съвремие, а нещо повече-същностните черти на човешката природа.   В произведението

е засегнат проблемът за  взаимна обвързаност между лицемерието и човешкото заслепение.

В комедията "Тартюф" на Молиер е представен светът на измамата, коварството и любовта. Един неблагочестив набожник, прикрит зад маската на добродетелен човек,а всъщност коварен и лицемерен по душа, се стреми да разруши семейната хармония в дома на богата парижка буржоа., Той успява да се промъкне трайно в семейството на Оргон и до такава степен завладява ума u  съзнанието му с лъжливата маска на благоприличие и самочувствието на божи представител., че изцяло преобръща неговия вътрешен свят и начин на мислене. Набожният лицемер умело и безкомпромисно преследва целите си – благоденствие, пари, власт, имоти, като постепенно отнема здравия разум на един буден и иначе разсъдлив човек – заслепения Оргон. Със прикрито нахалство, лакомия и безочие, опитния Тартюф е прикрит зад маската на добродетелност. Той избира пътя на двуличието и  лицемерието, за да прикрие истинските си намерения и стремежи. Героят е от тези личности, за които двуличието не е маска, а тяхна същност.по този начин успява да спечели доберието на Оргон и на госпожа Пернел. Владеейки до съвършенство техниките на превълащенията, набожния лицемер изминава дългия път на моралната деградация, превръщайки се в на злодей.

Началото на комедийния конфликт набелязва различната позиция на участниците в него. Разделени на два лагера, от една страна госпожа Пернел и синът и, а от друга – останалите членове на семейството, те изграждат в словесния двубой основната характеристика на Тартюф. Идеята на писателя

да изведе Тартюф едва в трето действие, цели по-задълбочено да се покаже неговата същност и да създаде определена нагласа за правилно възприемане от зрителите. Така на прекомерните хвалби на госпожа Пернел за Тартюф се противопоставят изводите на Дорина от наглото поведение на натрапения гост в дома на Оргон:

Как тоя, що дойде изпаднал, гол и бос,

във твоя собствен дом високо вири нос

и стига веч до там във своята забрава,

че съди и кори и господар ти става.

По този начин авторът сглобява основните моменти от характера на набожника. Предупреждението, което се съдържа в думите на Дорина, звучи като предизвикателство да бъде изобличен докрай двуличника, който се стреми само към лична облага:

За вас е той светец, но вярвайте ми вие,

безбожен лицемер под маската се крие.

В мрежите на измамника, скрит под маската на добродетелен човек, трайно се е заплел Оргон. Заслепен от Тартюф, по думите на Дорина, “откак дружи със тоя мях надут, нещастния човек е станал просто луд.” За него гостът му се е превърнал в изповедник и съветник, по-значим от близките му. виждат у лицемера само привидните му качества на християнски моралист: смирен, изпълнен с любов към ближния, безкористен, целомъдрен и милосърден.

Първата му изява е комична, когато с пренамерени високомерие,още с влизането си демонстрира благочестие. Пред Дорина демонстрира свян „Неща от този род са страшни, извинете, те палят ни духа и раждат греховете ”.  Това обаче не може да подведе Дорина. На думите за целомъдрие, тя отговаря безцеремонно и саркастично, поставяйки на място похотливия мошеник. Прибран в дома на заможния, но наивен Оргон Тартюф е значително улеснен от него, за да може да реализира това, към което в действителност се стреми, скрит под маската на добродетелта. Наивността на Оргон надхвърля всички граници, когато той решава да направи Тартюф свой зет.Оргон не познава мярка в доверието си към Тартюф и е готов яростно да спори с всеки, за да защити поредната, пусната в ход от Тартюф измама.

Лишен от съвест и добродетели, веднага разкрива увлечението си към Елмира.Философията му на лицемер става напълно ясна в начина, по който говори на Елмира. Отдава се на страстите си и сам подсказва как може да бъде разобличен. Младата и красива господарка на дома се държи достойно, а Тартюф сам подготвя провала си, като показва пред нея истинското си лице.

След като е разкрит от Дамис той дори не отрича, напротив, върху неговото обвинение той изгражда самоовинението си, укорите към самия себе си и влага толкова жар във всичко това, че в крайна сметка невинният Дамис е изгонен от бащния си дом, лишен от наследство. Читателят вече се е убедил в това как нахалния измамник може да обърне всяка ситуация в своя изгода и да излезе чист от явния си грях. След явното разобличаване ,Тартюф не се отказва от набелязаната цел.Напротив, той става още по нагъл и настъпателен, защото вече държи в ръцете си всичко, което му е поверил Оргон-дома и тайните документи .

В края на творбата лицемерието на Тартюф достига своята кулминация.В последното пето действие благовидната маска на главния герой е свалена …      „а злото става зло, когато нашуми:

Осъжда ни свте за туй, що стане знайно,

И ний не вършим грях, кога грешиме тайно.”

Лицемерния злодей стига до там ,че без сянка на угризение се готви да изхвърли цялото семейство на Оргон от къщи.

В края на пиесата краля е единственият човек, който може да разобличи престъпника и да го накажа.именно той- като добър крал спасява семейството от  лицемера и злосторник – Тартюф.

Молиер създава комедията “Тартюф” като изобличение на лицемерната набожност Тартюф е лицемер по природа – това е неговата същност. Той не може да бъде друг, защото за него това е обичайният му начин на живот.

. Само здравият разум може да се опълчи срещу коварството и прикрития егоизъм, да се издигне над тях и да избегне всички беди, които пороците неизменно носят.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG