Home Икономика Стратегически мениджмънт - стратегически промени

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Стратегически мениджмънт - стратегически промени ПДФ Печат Е-мейл

Стратегически мениджмънт   - стратегически промени

1. Представяне на обекта

Винпром Ямбол е известен като най-старата винарска изба в Южна България. Създаден през 1924 г., днес той разполага с модерни бази в гр. Ямбол и гр. Стралджа. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. литрa. Производствените бази и лозовите масиви, в които се отглежда суровината, се намират в долината на р. Тунджа.

Гордостта за Винпром Ямбол е фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно там и не случайно професионалистите й отреждат почетно място сред произвежданите от фирмата продукти.

Винпром Ямбол е водещ износител на червени и бели вина, които печелят потребителите със своето високо качество и елегантен дизайн. Продуктите на фирмата са високо оценени от водещи експерти на най-престижните конкурси и дегустации във Великобритания, Германия, Франция, САЩ, България и др. Международната сертификация по HACCP, ISO 9001 : 2000 и BRC Global Standard е гаранция за постоянното високо качество на продуктите на фирмата.

Продуктите на предприятието, които се отнасят към категорията високо алкохолни са:

Þ      Ямболска Гроздова Ракия

Произход: Тракийска низина

Сорт грозде: Червен Мискет, Ркацители,  Димят;

Алкохол: 40 %

"Ямболска" Гроздова Ракия е един от най-популярните продукти на "Винпром Ямбол" и се произвежда от 30-те години на миналия век. За производството на ракията се използват сортовете Червен Мискет, Ркацители и Димят. Използването на оригинална технология, разработена от "Винпром Ямбол" я правят любима напитка на много хора.

"Ямболска Гроздова" е ракия със златист цвят и мек и хармоничен вкус. Има изключително приятен гроздов послевкус. Произвежда се в две разфасовки - 500 и 700 мл., за да удовлетвори най - добре нуждите на клиентите.

Отличия:

Почетен Диплом, "Винария 2004",

България

Златен Медал, "Винария 2005",

България

Þ      Стралджанска Мускатова Отлежала Ракия

Произход: Тракийска низина

Сорт грозде: Мускат Отонел, Тамянка;

Отлежава: В дъбови бъчви 6 месеца

Алкохол: 40 %

"Стралджанска мускатова" притежава класическия за мускатови ракии искрящ бледожълт цвят и фин и приятен мускатов аромат. За производството й се влага грозде от най - ароматните сортове - Мускат Отонел и Тамянка. Гроздето се подлага на изключително строг входящ качествен и микробиологичен контрол. Отлежава в бъчви от български стралджански дъб между 6 месеца и 1 година. Вкусът е изключително приятен, с характерни мускатови нотки, плътен и запомнящ се. Ракията е със специално разработена капачка с дозатор, който прави удобно разливането й в чаши, а в същото време е и гаранция за оригинален произход.

"Стралджанска мускатова" е една от най - популярните и харесвани ракии в България. През лятото на 2004 г. ракията беше пусната в нова модерна и стилна опаковка, което затвърждава имиджа й на ракия за млади и стилни хора. Разработката на бутилката бе направена с консултацията на една от най - добрите фирми в Лондон за разработка на продуктов дизайн.

Отличия:

Почетен Диплом, "Винария 2004", България

Почетен Диплом, "Wine & Spirits International

Design Awards 2005"

Златен Медал, "MUNDUSvini 2006", Германия

Златен Медал, "Винария 2007", България

Þ      Стралджанска Мускатова Отлежала Специална Селекция

Произход: Тракийка низина

Сорт Грозде: Мускат Отонел, Тамянка

Отлежава: В дъбови бъчви минимум 3г.

Алкохол: 40 %

Стралджанска Мускатова Отлежала Специална Селекция се отличава с богат ароматен комплекс и хармония, съчетаваща сортовия мускатов аромат и дискретни нотки на ванилия с мек и дълъг вкус, оформящ персоналния характер на специална ракия. Магията за създаване на златистата напитка започва с избора на най-зрялото и ароматно грозде от сортовете "Мускат Отонел" и "Тамянка". Най-добрите дестилатни партиди отлежават минимум 3 години в селектиран български дъб от Странджа Сакар и поречието на р. Камчия.

Стралджанска Мускатова ракия е първата мускатова ракия, създадена в България. Специалната селекция е лимитирана серия от само 10 000 бутилки, всяка означена с уникален номер на гърлото на бутилката.

Основно, предприятието рекламира "Ямболска" Гроздова Ракия. Рекламата се осъществява чрез телевизионен клип, излъчван в прагтайма на националните телевизии. Клипът е запомнящ се, отличава се с оригиналност и информативност.

За останалите продукти, рекламата се осъществява по следния начин:

•  разпространение на рекламни брошури;

•  поставяне на билбордове на територията на страната;

•  обяви в пресата.

Може да се обобщи: предприятието предлага добри продукти,  но му липсва адекватна рекламна стратегия. Различни фактори налагат промяна на стратегията по рекламиране на предприятието, като тези фактори могат да бъдат обобщени в следващата точка.

2. Фактори, които налагат промяната

Продуктите на предприятието са подложени на силна конкуренция. Тук трябва да се посочи, че продукцията е и обект на силна конкуренция от внос. На следващата фигура е показан вноса в страната на храни и напитки за последните години: 

Тъй като обект на изследване са високоалкохолните продукти на фирмата:  ракиите, то на следващата фигура е показано и нарастването на потреблението на този продукт:

Наличието на висока конкуренция, както и интересът към този продукт налагат промяна на рекламната стратегия на предприятието и планиране и провеждане на рекламна кампания като част от комуникационната политика на предприятието.

3. Класифициране на промените

Промяната, която се планира в стратегически аспект се свързва с промяна в рекламната стратегия на фирмата. Според новата стратегия, целите на рекламата на предприятието ще бъдат:

Предизвикване на незабавно действие.  Това се свързва със създаване на желание за покупка.  Рекламата за незабавно действие може да се приложи и с проучвателна цел - за да се провери въздействието на рекламния спот. Резултатът във вид на обем продажби може да бъде отнесен само към рекламния спот, без да се търси въздействието на други фактори на околната среда.

Насърчаване на търсенето на информация. Предприятието ще насърчава търсенето на информация за продуктите си  чрез привличаща вниманието емоционална реклама. В момента се използва само една медия – телевизионната, като там се посочва основното предназначение на продукта, както и производителя.    Имайки предвид засилената конкуренция в сектора, както и ниската разпознаваемост  на продуктите на Винпром- а, то е необходима промяна на познаваемостта на продуктите на фирмата.

Създаване на връзка между продукт и потребност. Основната цел на тази реклама е да създаде информация за  марката и нейното приемане. Резултатите от такава рекламна кампания се измерват с относителния дял на целевите потребители, достигнали до всеки от приетите в рекламния план ефекти.

4. Възможни причини за съпротива

Имайки предвид факта, че предприятието е разположено в регион със сравнително висока безработица и имайки предвид факта, че продажбите на продуктите  биха осигурили на  служителите на фирмата по –висока заетост, то не се очаква никаква вътрешна съпротива от служителите на компанията.

5. Подходяща стратегия

Рекламната стратегия   на предприятието  ще има за цел  да напомни и информира потребителите за задоволството, което свързват с използването на тази продуктова марка.

Към настоящия момент, предприятието няма нови продукти, ето защо, то няма да  използва рекламата за въвеждане на нов продукт, а само с явна напомняща и поддържаща цел.

Каналите, които предприятието ще използва са електронни медии, билбордове и  обяви в пресата. Като се има предвид продукта на предприятието, се счита, че това са ефективни канали.

Препоръките към предприятието са:

Þ      използване на интернет канала. Предприятието може да използва банерни реклами или да разпраща съобщения по електронни пощи и други. Така, има възможност да се увеличи познаваемостта на марката на предприятието;

Þ      при  въвеждане на нов  високоалкохолен продукт, предприятието може да  въведе като цел промяна на мнение. В случая, това ще бъде наложително, ако предприятието започне производството например на бренди или друг нетрадиционен за негов алкохолен продукт;

Предприятието следва да се насочи и към рекламната цел, наречена поддържане на мнение. Тази цел не бива да бъде последна по значение за която и да е фирма, макар че теорията я разглежда като неотменима за пазарните лидери. Това обяснява защо компании със световноизвестни имена непрекъснато излъчват реклама. В много случаи напомнящата реклама се свързва с въвеждането на нова опаковка за продукта, с временно намалена цена, с нова разфасовка - или ефектно поздравление за предстоящ голям празник.

6. Евентуални проблеми

Както вече се спомена,  вътрешни проблеми не се очакват. Единствените проблеми, които обаче могат да бъдат елиминирани с подходящо маркетингово управление  са свързани с:

-          планиране на рекламния бюджет;

-          използване на комплекс от интегрирани маркетингови комуникации;

-          подходящ избор на времеви график на рекламната стратегия на компанията.


 

WWW.POCHIVKA.ORG