Home История Априлското въстание(9)

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Априлското въстание(9) ПДФ Печат Е-мейл

Откакто свят светува за свободата се заплаща висока цена. Затова на знамето на въстанниците през 1876 г. е записано като заклинание "Свобода или смърт". Въпреки дългото робство, въпреки страшния геноцид, българският народ запазва своето национално самосъзнание и се стреми към свободата. Самопожертвователното Априлско въстание завършва с военно поражение и с кланета, но то постига целта си - Освобождението на България, като предизвиква Освободителната Руско-Турска война от 1877-1878 г.

В Априлското въстание българският народ категорично заявява, че той повече не иска робството и иска свобода. Априлската епопея поднася някои уроци за държавници, водачи, лидери, за народа, за всички нас. Тя показва, че тогава, когато историята и обстоятелствата налагат, нашият народ може да излъчи водачи, които да го водят.

Ние, българите, сме извоювали своята свобода и можем да се гордеем с това, можем и да очакваме по-добро бъдеще след Априлското въстание. Когато се питаме понякога кои сме ние българите, можем да си зададем въпроса, какво би останало от нас, от нашата национална чест, от нашата национална гордост, ако не бяха Левски, Ботев, Бенковски, ако не беше Априлското въстание, ако не бяха Панагюрище , Батак, Копривщица, Клисура. Нашият народ е показал през почти петвековната робство и по време на Априлската епопея, че може да издържа и на най-тежки изпитания и се е представил блестящо при решаването на историческата задача за освобождението на България. Нашият народ е заслужил уважението на другите народи.

Ние, българите, доказахме, че сме част от Европа. Априлското въстание е върховно събитие в нашата история, в борбата за политическа независимост, за демократични права на народа ни. То е проява на национално единение, пример за мобилизиране на националната ни енергия, наша духовна опора и ни служи за ориентир по нашия път от минало през настояще към бъдеще.  За нас Априлското въстание е част от приетата и условна мъдрост във вековете, част от уроците на историята, полезни тогава и сега. Въстанието е подготвено от мечтата за собствена българска държава, в която делата и съдбините се решават от българските  граждани, от техните синове и внуци, а не от някой друг.

Днес ние се прекланяме пред героите, дали своя принос за свободата ни, за самочувствието и гордостта да се смятаме българи. Трябва да си кажем ясно, просто и по човешки - априлци от 1876 г. отсрамиха България и българите пред историята на света. Те са ни предали най-великия урок по родолюбие, който ни е нужен и днес - как се решават важни исторически задачи.

Дни наред са се редили в нашето минало, но само значимите събития остават в нашата история. Ние като народ и като държава имаме минало, имаме и бъдеще, защото в историята си имаме такова събитие, като Априлското въстание!

Вечна памет на загиналите за свободата и бъдещето на България!

 

WWW.POCHIVKA.ORG