Home Икономика Финансиране на магазин KAUFLAND

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Финансиране на магазин KAUFLAND ПДФ Печат Е-мейл

На 9-ти март 2006 година отваря врати първиямагазин на Kaufland в България в град Пловдив.Фирмата се представя с още над 600 филиала в Германия,Чехия,Словакия,Полша,Хърватия и Румъния.

Kaufland спада към водвщите фирми за търговия с хранителни стоки в Европа.

Обекта който ще разглеждаме се намира в град Плевен. За изграждането му са вложени около 10 милиона лева.Теренът върху които е изграден е с обща площ от 6 хиляди квадратни метра. Работещите в него са около 200 човека.

Точно пред самия магазин се намира паркинг с обособени 500 паркоместа.

В комплекса на Kaufland освен хипермаркета са намерили място и търговски обекти и магазини на наложили се на пазара фирми като: DOMO-за електроуреди;INTERNITY-за GSM,парфюмерия,аптека и сладкарница.

Магазина е разделен на търговска зала,офиси,складове.

Всички стоки са разделени на групи и са разположени на точно определена височина,като пред всеки продукт стои цената му.За още по голямо улеснение на клиентите в началото на всеки един коридор от продукти са поставени табели обозначаващи продуктите намиращи се там.

Kaufland предлага богата гама от висококачествени и винаги пресни хранителни,стоки за бита,свободното време,градината и то на “най-ниски цени”(което е и мотото на магазина).Има голямо разнообразие от наложили се познати марки,продукти от местни производители и маркови стоки,а също така могат да се открият продукти с високо качество и изключително изгодни цени,гарантирани под знака на собствените марки на Kaufland.

Особено важни за Kaufland са отделите  за пресни продукти: плодове,зеленчуци,сирена,хляб,месо,колбаси,млечни продукти,деликатеси и много друсги стоки.

В нехранителния сектор се предлагат на привлекателни цени,разнообразни стоки за: бита,домакински препарати,предложения за градината,домакински уреди,всичко за детето,а също така и текстилни изделия,които могат да отговорят на всеки вкус,сезонни стоки и ранообразни седмични предложения.

Kaufland предлага точния продукт за всеки,като цената и изборът,свежестта и качеството на продуктите са определящи.

На всеки един от щандовете с различни продукти при затруднение може да се намери и да се потърси информация от висококвалифицирани за целта продавач-консултанти.

Създадено е удобството за клиентите при покупка на стоки от щандовете за плодове и зелен4уци,сами да избират,теглят и пакетират продуктите без намесата на продавач.

В Kaufland продажбите са организирани така,че клиентите да имат пряк достъп до повечето от продуктите,като има и щанд на които се предлагат на момента приготвени хранителни изделия.Оттук клиентите има възможност да закупят и дори могат и да опитат продукти на грамаж като за целта се грижат продавач-консултанти.Тези продавач-консултанти са организирани в отдели,като за всяка група стоки има точно определен отдел,който има за  цел да улесни избора на хората.

Клиентите на хипермаркета имат възможност да пазаруват както кеш така и с кредитни карти.Създадено е и удобството,по скъпите продукти като електротехника да се купуват на изплащане.

Kaufland търгува главно с търговци на едро ,а също така и на дребно.Разнообразието от продуkти може да задоволи всички пазарни сегменти.Продажбите са насочени главно към задоволяването на ежедневните нужди на клиентите.Но също така в магазина могат да се закупят и специални продукти произведени само и единствено от Kaufland.

Доста често клиенти на Kaufland са хотели,ресторанти както дори и по-малки магазини,което значи че се отговаря на очакванията за цена и високо качество.

В магазина се предлагат голяма част от марките много познати на националния пазар,както и новооткрити и тепърва развиващи се,но разбира се качествени,също така и продукти произведени от Kaufland.

Всичкото това разнообразие на продукти се дължи най-вече на добрия избор на доставчици на магазина.В Kaufland се предлагат над 17 хил. Артикула,80% от които са родно производство,а само 20% са внос от други страни(Германия и др.).Над 1000 са с цени,които поддържат най-ниско ниво на пазара у нас.За  повечето магазини от веригата доставчиците са едни и същи,но съществуват и такива които обслужват точно определен търговски обект в даден регион.

Като много голямо удобство за клиентите на Kaufland е създадена клиентска карта.Чрез нея клиентът при покупка получава отстъпка,а също така и натрупва определен брой точки в зависимост от това на каква стойност са купените продукти.

Като със тези точки след достигането на обределен брой може да се пазарува със тях.

В Kaufland най-важното правило че клиентът е най-важен се доказва и от следната гаранция за бързина и обслужване,която гласи че ако сте чакали повече от 5 минути на каса и в този момент не всички каси са били отворени,в знак на извинение Вие получавате 1 лев компенсация.

В магазина съществува също и гаранция за замяна на стоки според която без никакъв проблем закупената стока се заменя или срещу касова бележка се възстановявят парите.

С цел за напълното задоволяване на клиентите при покупка се предлагат разнообразни услуги като : възможността клиента сам да опакова закупената от него стока предназначена за подарък например,като за целта в магазина зад касите са направени опаковачни маси;нарязването на определени хранителни стоки,както и възможността за дегустация на някои продукти.

Друго много голямо удобство,което Kaufland е създал за клиентите си е работното време,което е всеки ден от седмицата от понеделник до петък,включително и празници.

Всички магазини от веригата интериорно и екстериорно са еднакви,като това създава чувство у клиента за сигурна и перспективна марка.По този начин той изпитва увереност,че това внимание и удобство което е получил  при пазаруване в един от магазините на Kaufland , ще получи и в които и да е друг от веригата.

Атмосферата в магазина придава чувство за уют и комфорт.Главните цветове отвътре и отвън са червено и бяло.Рафтовете се подреждат,зареждат и почистват всеки ден.

Цените на продуктите в Kaufland са съобразени с качеството им,като зависят от марката,качеството,доставчика.Главен фактор за ценообразуването в магазина са конкурентите.За удобство на клуентите си Kaufland издава промоционални брошури в които са обозначени точно продукти които са на с намалени цени и периода за които тече промоцията.Много интересна опциа за тези намалени продукти,обозначени с “най-ниска цена” е,че ако в рамките на един и същи ден за същия или сравним продукт клиентите на Kaufland са платили по-скъпо, отколкото са го видели при конкурентна верига в същия град,разликата в цената се изплаща.

Рекламната кампания е разнообразна и много успешна.Най-много Kaufland залага на своя вестник “Kaufland”,който се издава всиака седмица.Той достига до над 450 хил. домакинства,като тенденцията е до края на 2008 броят им да достигне над 1 млн.Във вестника могат да се намерят : актуални седмични оферти;новини от шоубизнеса;практични съвети за домакинята;здраве и красота;кулинарни идеи и хороскоп. Той се разпространява чрез собствена и уникална за България дистрибуторска мрежа.

Други рекламни материали които се използват са табели и билбордове поставени върху сгради,градски транспорт,възлови места ; рекламни торбички,които се дават безплатно при покупка от магазина и др.

Допълнителен комфорт у клиентите,а в същото време и привличането на вниманието им с цел реклама,създават множеството рекламни материали,монитори,стереоговорители разположени по целия таван на магазина съобщаващи за промоции и намаления в реално време и напътстващи купувачите към точния щанд на който се намират продуктите.

Някои от стоките се окомплектоват и се предлагат по ниаколко броя в комплект под формата на промоция като това е свързано и с намаляването на цената им.

Разглеждания в случая магазин на Kaufland е разположени на по отдалечено от центъра на града място,в близост до голям жилищен комплекс с население около 35 хил. души,също така пред самия обект се намират и спирки на тролейбусен и автобусен градски транспорт.В непосредствена близост е и голям пътен възел.

Чрез присъствието си на българския,а и на други европейски пазари,магазините на Kaufland се стремят към лидерски позиции,както и към европейско ниво на обслужване,предлагащо на клиентите приемливи цени,богат асортимент и качество.

В следствие от множеството проучвания на пазара в региона на  Плевен,показателите за добри печалби,стабилните връзки и бизнес взаимоотнушения с доставчиците и клиентите на Kaufland,компанията е взела решение за построяването на още един магазин от веригата в града.Във връзка с това от компанияата са започнали проучване за възможностите за набиране на средства и отпускане на кредит от различни банки в региона.Целта на специалистите от   Kaufland е да проучат възможностите за кредитиране от различните банки,които са както следва:

Банка Алианц - Кредит Инвестиции – BGN

Основна информация за заема

Цел на кредита

• Инвестиционни цели
Цел на кредита – забележки -  Инвестиционни проекти (покупка на ДМА, необходими за производствената дейност на фирмата), реализирани на територията на Република България. Валута BGN
Договорена лихва 8.50%
Лихва през гратисния период 7.00%
Гратисен период - Съобразно сроковете на реализация на инвестицията, но не повече от 18 месеца
Максимална сума - 1000000 BGN
Максимален срок на кредита (месеци) - 20 години (240 месецa) Самоучастие – забележки - Не е задължително. Финансиране до 100 % от инвестицията без ДДС, без ограничение за самоучастие.
Тип обезпечение - Материални активи /сгради, земи, машини, съоръжения, транспортни средства, стоки, продукция на склад и др./; Нематериални активи /вземания, търговски марки и др./.
Предназначение - Фирми
Предназначение – забележки - Юридически лица и еднолични търговци, регистрирани в страната, отговарящи на критериите, дефинирани в Закона за МСП
Пазарно присъствие на кредитоискателя - забележки Желателна е бизнес история поне 2 години
Приходи от продажби на кредитоискателя (за последен отчетен период) - забележки Няма определено изискване

Фиксирани такси

Годишна такса за управление на кредита - 1.00% еднократно върху разрешения размер на кредита за първата година от срока на действие събирана еднократно в началото при отпускане на кредита или на тримесечие по преценка на клона; 0.50% върху остатъка от главницата за всяка следваща година, събирана ежегодно в първия месец от всяка една година

Застраховки - Имуществена застраховка на обезпечението в полза на Банката, за сметка на кредитополучателя

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предоговаряне/ ускоряване - 0.10% върху размера на кредита Такса за предсрочно погасяване - 5.00% върху предсрочно погасената сума при рефинасиране от друга банка;  1.00% върху предсрочно погасената сума -при издължаване със собствени средства. 

Такса ангажимент -  0.50% еднократно върху неиздължената част Наказателна лихва при просрочие - 10% годишно върху просрочието Начин на усвояване - Срокът за усвояване е до 18 месеца
Погасителен план - Индивидуален погасителен план
Необходими документи
• Попълнено искане за предоставяне на кредита
• Годишен финансов отчет за предходни финансови години, изготвен в съответствие със Закона за счетоводството
• Заверени отчети за приходите и разходите за предходни години и към настоящия момент на текущата година
• Икономическа обосновка /бизнес план на проекта
Необходими документи - Изискват се баланс и ОПР за 2 предходни години.
Пояснения Изискват се опростени прогнозни годишни парични потоци за целия период и прогнозни баланси и ОПР само за първите три години от срока на кредита
Бонуси Kредитна карта.
Вид лихвен процент Променлив

Кредит за инвестиции и оборотни средства - BGN

Основна информация за заема

Цел на кредита

• Инвестиционни цели
• Оборотни средства

Цел на кредита – забележки
1. Срочен кредит за инвестиции
- закупуване на недвижим имот
- строително-ремонтни работи
- закупуване на машини и оборудване
2. Срочен кредит за оборотни средства
Валута - BGN
Договорена лихва - БЛП + надбавка
Минимална сума - 2,000.00 EUR (3,911.60 BGN)
Максимален срок на кредита (месеци) - 15 години (180 месецa)
Минимален срок(месеци) - 1 година (12 месецa)
Тип обезпечение
1.Ипотека;
2.Застраховка на 100% от MV с валутна клауза
Предназначение
• Фирми
• Свободни професии
Пазарно присъствие на кредитоискателя - забележки
Изисква се минимум 12 месеца бизнес история.
Приходи от продажби на кредитоискателя (за последен отчетен период) - забележки Приходите от продажба на кредитоискателя по последна данъчна декларация да са до    2 000 000 лв.

Фиксирани такси

Такса за разглеждане на документи
- при кредити с размер до 150 000 евро - 100 евро;
- при кредити с размер между 150 000 евро и 500 000 евро - 200 евро;
- при кредити над 500 000 евро - 500 евро.
Годишна такса за управление на кредита 1.5% годишно за първата година и мин.1% за останалите
Застраховки - Застраховка на кредитни вноски (PPI)

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предоговаряне/ ускоряване
- 200 BGN за кредити до 200 000 BGN
- 300 BGN за кредити над 200 000 BGN
Такса за предсрочно погасяване - Мин. 3%, макс. 5%
Такса ангажимент - 0.50 - 1.00%
Начин на усвояване Касово и безкасово
Погасителен план - Индивидуален погасителен план
Необходими документи • Попълнено искане за предоставяне на кредита
• Удостоверение за актуално състояние
• Устав или дружествен договор
• Регистрация по Булстат
• Данъчна регистрация
• Копие от данъчна декларация за последната отчетна година
Необходими документи - Лична карта на кредитоискателя и авалиста

Вид лихвен процент - Променлив

Банка Пиреос България - Кредит за финансиране на инвестиционни проекти – BGN

Основна информация за заем

Цел на кредита • Инвестиционни цели

Цел на кредита – забележки
Покупка, строителство, довършителни работи или ремонт на производствени или складови помещения или лаборатории.
Покупка, строителство, довършителни работи или ремонт на магазини или офиси.
Покупка на нови машини или оборудване.
Валута BGN
Договорена лихва От 7.5 % до 11% (в зависимост от размера на кредита, от вида и размера на обезпечението).
Гратисен период До 12 месеца за кредити за покупка, строителство или ремонт на магазини, офиси, складове или производствени помещения, както и за кредити за довършителни работи по складове или производствени помещения.
Максимална сума 300000 BGN
Минимална сума 50,000.00 BGN

Максимален срок на кредита (месеци) 7 години (84 месецa)
Минимален срок(месеци) 3 години (36 месецa)

Тип обезпечение Първа по ред ипотека на жилищен,търговски или индустриален недвижим имот. Размерът на обезпечението трябва да е:
- минимум 130 % от размера на кредита при залог на офис или магазин.
- минимум 150 % от размера на кредита при залог на складови или производствени помещения
Пазарно присъствие на кредитоискателя - забележки До 2 години бизнес история чиста кредитна история (без просрочени задължения към държавата,банки и доставчици)

Фиксирани такси

Такса за пакета от документи Няма Такса за проучване 0.1%, мин.50 лв Такса за разглеждане на документи Няма Годишна такса за управление на кредита
Таксата за обслужване е от 1% до 1.5 % годишно (при редовно погасяване на вноските през последните 12 месеца може да бъде намалена на половина).

Застраховки Недвижимите имоти, които се предлагат като обезпечения по кредита ще бъдат застраховани срещу пожар и земетресение чрез застрахователния посредник 'Пиреос Брокер ЕООД', като застрахователната полица се издава в полза на Банката.

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предоговаряне/ ускоряване Комисиона за промяна на условията по банков кредит по искане на Клиента: 1% върху остатъка от главницата, макс.1000 лв.
Такса за предсрочно погасяване 5% върху погасената сума
Такса ангажимент  По договаряне
Наказателна лихва при просрочие 10 пункта над договорената лихва

Начин на усвояване Срещу документи, веднага или на траншове Погасителен план • Равни вноски
Пояснения Разходите за оценка на недвижимия имот, за издаване на удостоверение за тежести, за вписването на ипотека са за сметка на кредитоискателя. Размерът на кредита плюс размера на всички останали кредити от други банки не може да надвишава 50% от официалния годишен оборот на фирмата през последната годинаофициалния годишен оборот на фирмата през последната година.
Вид лихвен процент Променлив

Основна информация за заем

Цел на кредита • Инвестиционни цели

Валута BGN
Договорена лихва Базисен лихвен процент на ОББ/Euribor/Libor/ + надбавка, според оценката на риска
Гратисен период По договаряне
Минимална сума 100,000.00 BGN
Максимален срок на кредита (месеци) 10 години (120 месецa)
Самоучастие – Да
Самоучастие - забележки Мин. 25% (без ДДС); За инвестиции “на зелено” – мин.40% (без ДДС)

Тип обезпечение Недвижим имот, машини, транспортни средства, стоки, вземания, парични средства
Предназначение
• Фирми
• Земеделски производители
• Свободни професии
Предназначение - забележки Кредитът е предназначен за малък и среден бизнес Приходи от продажби на кредитоискателя (за последен отчетен период) - забележки Няма ограничителни условия, в зависимост от размера на кредита

Фиксирани такси

Такса за разглеждане на документи От 100 000 лв.– 500 000 лв.вкл.- 200 BGN
Над 500 000 лв.- 0.15% върху размера, макс. 3 000 лв.
Годишна такса за управление на кредита Със срок до 12 месеца включително - 0.25% за всяко тримесечие или част от него.
Със срок над 12 месеца:
- За първата година (платима преди усвояване по кредита) - 1% върху договорения размер;
- За втората и всяка следваща година (платима в срок до 7 дни от началото на втората, респ. 3-та, 4-та и т.н. година) - 1% върху действителния дълг по главницата или ангажимента на банката Застраховки Размерът на застраховките се определя в зависимост от застрахователната компания, избрана от кредитоискателя.

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предоговаряне/ ускоряване За предоговаряне, независимо от условията, които се искат за промяна – събира се в деня на подписване на анекса - 0.25% върху остатъка по главницата, плюс допълнително разрешената главница, ако има такива (мин.100 BGN)
Такса за предсрочно погасяване
При погасяване на кредит със собствени средства - 1% еднократно
При рефинансиране от други банки (пълно предсрочно погасяване на кредита с превод от друга банка) - 5% еднократно
Такса ангажимент  За кредити с договорен план – инвестиционни и оборотни (събира се при приключване срока на усвояване на съответния транш или при изтичане на договорения срок за усвояване на кредита) - 1% еднократно върху неусвоената част от договорения транш или от пълния размер на кредита (при кредити без договорено усвояване на траншове) Наказателна лихва при просрочие Договорен лихвен процент + 5 пункта Начин на усвояване Еднократно или на траншове
Погасителен план
• Равни вноски
• Намаляващи вноски
• Индивидуален погасителен план
Вид лихвен процент Променлив

Alpha Bank - Инвестиционен кредит - BGN

Цел на кредита -  Инвестиционни цели

Цел на кредита – забележки - Придобиване на дълготрайни активи, ремонт и др.

Валута - BGN

Договорена лихва - ОЛП + Надбавка (Съобразена с комплексния риск за банката)

Гратисен период - Съобразен с конкретният проект

Максимална сума - 2000000 BGN

Максимален срок на кредита (месеци) - 10 години (120 месецa)

Самоучастие – да

Тип обезпечение - Ипотека, банкова/корпоративна гаранция, особен залог

Предназначение -  Фирми

Предназначение – забележки - Местни юридически лица

Пазарно присъствие на кредитоискателя – забележки - Без базов минимум

Приходи от продажби на кредитоискателя (за последен отчетен период) – забележки - Без базов минимум

Фиксирани такси

Такса за пакета от документи - Няма

Такса за проучване - Няма

Такса за разглеждане на документи - 0.10% от искания лимит, мин.50 лв.- макс.300 лв.

Такса за усвояване/управление на кредита (еднократна в началото) - 0.50% от искания лимит

Годишна такса за управление на кредита - 0.10%

Месечна такса за обслужване на кредита - 20 EUR

Застраховки - Да - застрахова се 100% от финансирането

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предоговаряне/ ускоряване - Няма

Такса за предсрочно погасяване - Няма

Такса ангажимент  - Няма

Наказателна лихва при просрочие - Договореният лихвен процент + 10%

Начин на усвояване - Еднократно или на части в зависимост от съответните нужди на клиента. При строителство се упражнява инвестиционен контрол.

Погасителен план - Равни вноски

Необходими документи - Финансови отчети, фирмена документация, документи за обезпечението, Вид лихвен процент - Променлив

Банка ДСК - Дългосрочен инвестиционен кредит за МСП - BGN

Цел на кредита -  Инвестиционни цели

Цел на кредита – забележки - За покупка/строеж на бизнес площи (офиси, магазини, ресторанти кафенета и други). Дава се възможност за дългосрочно ползване на ресурс, който се издължва с по-малки по размер месечни вноски

Валута - BGN

Договорена лихва - Базисна лихва + договорена надбавка за риск

Гратисен период - До 12 месеца

Максимална сума - 400000 BGN

Максимален срок на кредита (месеци) - 20 години (240 месецa)

Самоучастие - да

Самоучастие – забележки - Минимум 20%

Тип обезпечение - Недвижим/и имот/и

Предназначение -  Фирми

Предназначение – забележки - Кредитът е предназначен за МСП

Пазарно присъствие на кредитоискателя – забележки - Няма специални изисквания

Фиксирани такси

Такса за разглеждане на документи - От 1 септември 2008 г. стартира промоционална кампания на Банка ДСК по новоразрешавани кредити в лева и евро за микро, малки и средни предприятия. Те получават отстъпка в размер на 50% от таксата за разглеждане на искането за кредит. 

Промоцията е валидна за клиенти, които са подали своите документи за искане на кредит през периода 1 септември – 31 октомври 2008 г.
Стандартен размер на таксата: В зависимост от искания размер /от 50 лв. до 600 лв./

Годишна такса за управление на кредита - 1%

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предоговаряне/ ускоряване - 0.25%

Такса за предсрочно погасяване - 5%

Такса ангажимент  - 1.5%

Наказателна лихва при просрочие - Договорена редовна лихва + 10 процентни пункта

Начин на усвояване - Безкасово

Погасителен план -  Индивидуален погасителен план

Необходими документи :

Попълнено искане за предоставяне на кредита

Удостоверение за актуално състояние

Копие от удостоверение за съдебна регистрация

Устав или дружествен договор

Регистрация по Булстат

Данъчна регистрация

Годишен финансов отчет за предходни финансови години, изготвен в съответствие със Закона за счетоводството

Междинен финансов отчет към последно тримесечие, предхождащо искането за кредит

Копие от данъчна декларация за последната отчетна година

Удостоверение за липса на данъчни задължения по чл.182

Копие от решение на компетентния управителен орган на дружеството за вземане на кредит и упълномощени лица за подпис на договора

Протокол от Общото събрание на дружеството с решение за кандидатстване за кредит или банкова гаранция

Пълномощно, даващ правото да се представлява и задължава фирмата, ако това не личи от регистрационните актове

Заверени от одитор счетоводни баланси за предходни години и към настоящия момент на текущата година

Заверени отчети за приходите и разходите за предходни години и към настоящия момент на текущата година

Икономическа обосновка /бизнес план на проекта

Предварителни оферти, споразумения и окончателно сключени договори, Документи, доказващи собствеността върху имуществото, предлагано като обезпечение

Лицензи, патенти и разрешителни за дейността

Договори за наем или лизинг

Сведение за свързаност

Декларация за гражданско и имуществено състояние

Декларация за получени кредити от други кредитори - сума и падежи, Декларация за заведени от и срещу търговското дружество /ЕТ/ съдебни дела и зад балансови ангажименти

Предоставени обезпечения за получени кредити от други кредитори

Декларация за открити сметки в други банки,  Референции от други банки

Пояснения - Погасяването на кредита става по договаряне

Бонуси - Напълно банково обслужване в Банка ДСК - преференция в лихвените условия

Първа Инвестиционна Банка - Бизнес кредит "Събитие" - BGN

Цел на кредита - Инвестиционни цели

Цел на кредита – забележки - Изграждане, закупуване, реконструкция на дълготрайни материални активи

Валута - BGN

Промоционален лихвен процент - 0% за първата година

Договорена лихва - 7.50%

Лихва през гратисния период - 0%

Гратисен период - До 12 месеца

Максимален срок на кредита (месеци) - 10 години (120 месецa)

Минимален срок(месеци) - 5 години (60 месецa)

Тип обезпечение - Ипотека на жилищна или търговска площ

Предназначение -  Фирми

Фиксирани такси

Такса за проучване - мин. 50 лв., макс. 200 лева

Такса за разглеждане на документи - Покрива се с таксата за проучване

Такса за усвояване/управление на кредита (еднократна в началото) - 1% върху договорената главница

Годишна такса за управление на кредита - 1% върху непогасената главница

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предоговаряне/ ускоряване - 100 BGN

Такса за предсрочно погасяване - 5%

Такса ангажимент  - 2%

Наказателна лихва при просрочие - Договорена + 20%

Бонуси - Бизнес кредитна карта; кредитни карти на управителите/собствениците

Вид лихвен процент - Променлив

Сосиете Женерал Експресбанк - Кредит Партньор - Инвестиционен кредит - BGN

Цел на кредита -  Инвестиционни цели

Цел на кредита – забележки - Финансиране на инвестиционни проекти на малки и средни предприятия. Кредитите могат да бъдат използвани за инвестиране в търговски и офис площи: офиси, складове и магазини

Валута - BGN

Договорена лихва - от 10.45%

Лихва през гратисния период - от 10.45%

Гратисен период - До 6 месеца

Максимална сума - 250000 BGN

Минимална сума - 10,000.00 BGN

Максимален срок на кредита (месеци) - 10 години (120 месецa)

Минимален срок(месеци) - 2 години (24 месецa)

Самоучастие - да

Самоучастие – забележки - 15%

Тип обезпечение - Ипотека на недвижима собственост - личен и фирмен имот;
Залог на машини и съоръжения, МПС, вземания и стоково-материални запаси

Предназначение - Фирми

Предназначение – забележки - Предназначен за малки и средни предприятия. Юридически лица с приходи от продажби между 50 000 лв. и 2 000 000 лв.

Пазарно присъствие на кредитоискателя - От 1 до 3 години

Пазарно присъствие на кредитоискателя – забележки - За Кредит Партньор могат да кандидатстват търговци с минимум 1 година и половина.дейност

Приходи от продажби на кредитоискателя (за последен отчетен период) – забележки - Приходите от продажба за последния отчетен период трябва да са над 50 000 лв.

Фиксирани такси

Такса за разглеждане на документи - 50 BGN

Годишна такса за управление на кредита - 1,5% - 50 BGN за първата година и
1% за всяка следваща година

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предоговаряне/ ускоряване - 0.25% (min 15 BGN, max 250 BGN) върху предоговорената сума

Такса за предсрочно погасяване - 4%

Такса ангажимент  - 0.75%

Наказателна лихва при просрочие - 3 пункта годишно

Начин на усвояване - До 6 месеца

Погасителен план - Равни вноски

Вид лихвен процент - Променлив

УниКредит Булбанк - Инвестиционен кредит за новопривлечени клиенти - BGN

Цел на кредита -  Инвестиционни цели

Цел на кредита – забележки - За финансиране покупката или строежа на недвижим имот за бизнес цели (офиси, складове, търговски и административни сгради, хотели, ресторанти и др.), покупка на движими активи - машини и съоръжения, транспортни средства, офис оборудване и др., без да се отделят средства от търговския му оборот. Специална програма "Заедно в Европа" за привеждане активите/дейността на фирмата съгласно изискванията на Европейския съюз

Валута - BGN

Договорена лихва - Базисен лихвен процент по кредити (БЛПК), EURIBOR + надбавка

Гратисен период - До 6 месеца - само за главницата

Сума на кредита – забележки - Стандартна оферта - до 10% от нетните приходи от продажба за добре познати клиенти и до 7% за не добре познати клиенти.

Максимален срок на кредита (месеци) - 10 години (120 месецa)

Самоучастие – да

Самоучастие – забележки - До 20%

Тип обезпечение - БАНКАТА приема обезпечения - активи, подробно описани в единна таблица на обезпеченията, вкл.:Имущество – ипотека на недвижим имот; залог на движимости, вземания и други активи; Гаранция, поръчителство, авал; Други обезпечения, определени от закона. Обезпеченията могат да се комбинират.

Предназначение -  Фирми

Фиксирани такси

Такса за разглеждане на документи - 0.10% върху заявения размер на кредита, мин.EUR 100 / BGN 200, макс. EUR 1500 / BGN 3000 + реалните разноски

Такса за усвояване/управление на кредита (еднократна в началото) - еднократна комисиона през първата година - мин. 1.50%

Годишна такса за управление на кредита - За всяка следваща година - мин.0.50%

Застраховки - Изисква се имуществена застраховка на обезпечението при съгласуван с банката застраховател

Фиксирани такси при промяна на условията

Такса за предсрочно погасяване - Съгласно общите условия, при които Булбанк АД сключва договори за кредит – комисиона върху остатъчния дълг по кредита, определяна в зависимост от срока на предизвестие и остатъчния матуритет по кредита.

Такса ангажимент  - 1% годишно

Наказателна лихва при просрочие - По договореност

Начин на усвояване - По договореност

Пояснения - За съществуващи, лоялни клиенти: лихвен процент за първата година: 6,50% за кредити, обезпечени с ипотека на жилищна или търговска сграда, 6,75% за кредити, обезпечени с ипотека на промишлена или др. сграда ; 7,00% за кредити, обезпечени с ДМА, а за останалите години до края на кредита 7,85% (БЛПБ + надбавка) или за целия период 7,75%.

Бонуси - Възможност за получаване допънително на кредит за оборотни средства в размер не повече от 10% от сумата на инвестиционния кредит

Бонуси: Търговски отстъпки при закупуване на пакетна програма "Бизнес лидер" - оптимална комбинация от банкови продукти и услуги;

Вид лихвен процент – Променлив

От всички тези интересни интересни оферти на различни банки за кредитиране,специалистите от Kaufland избират най-подходящия кредит за финансиране на проект,а именно Банка Аllianz.

Банката предлага  инвестиционен кредит с максимална сума 1000000 BGN, максималният срок на кредита е 20 години.
Необходимите  документи са :
-   Попълнено искане за предоставяне на кредита
-   Годишен финансов отчет за предходни финансови години, изготвен в съответствие със Закона за счетоводството
-   Заверени отчети за приходите и разходите за предходни години и към настоящия момент на текущата година
-   Икономическа обосновка /бизнес план на проекта
Необходими документи - Изискват се баланс и ОПР за 2 предходни години.

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG