Home Информационни технологии Периферните устройства под Windows Vista

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Периферните устройства под Windows Vista ПДФ Печат Е-мейл

Windows Vista е новата масова операционна система на Microsoft. В превод от английски vista означава “поглед надалеч”. За инсталиране на периферни устройства  се използва технологията Plug-and-Play, обозначавана също с PnP, която се базира на  използване на обектно-ориентирана архитектура. Нейни обекти се явяват периферните устройства и програмите.

Технологията решава следните задачи:

 • Реализира се принципа "постави и работи". Използват се платки по стандарта Plug-and-Play (аудио-платки, видео-платки, платки за разнообразни външни устройства), което позволява включването им към компютъра да става без изпълнение на процедурите по настройка.
 • Създаване на подходящо програмно осигуряване, като програмите имат един и същи интерфейс.
 • Наличието в периферните устройства и обезпечаващите ги програми( драйвери) на един и същи интерфейс позволява на компонентите на системата просто да взаимодействат едно с друго. Благодарение на стандартизацията на програмното осигуряване се осъществява автоматична настройка на продукти, произвеждани от различни производители.

Издания на Windows Vista

1.Windows VistaStarter - Това е съвсем, съвсем орязана версия, предназначена за развиващите се страни, и се предлага на изключително ниска цена. Обикновено се доставя само за учебни заведения и основно чрез предварителна спогодба с правителството на съответната държава. Разполага само със стандартните инструменти и няма почти никакви екстри. Дори не може да бъде използван с новата Aero Glass - повърхност и е предвиден да работи само като 32-битова система.

2.Windows Vista Home Basic- Издание на Windows Vista. Домашен, опростен вариант, който не съдържа голяма част от най-ценните “домашни” новости, а това автоматично обезсмисля цялата идея. може. Навярно Microsoft се опитват да предложат особено изгоден ценови вариант за не особено претенциозни потребители и така дават шанс на дилърите да свалят цените на предлаганите от тях системи, но въпреки това да запазят търговския ефект от логото на Windows Vista. Ако е възможно  избягвайте Home Basic. Наистина, няма смисъл. Ако сте решили да пестите пари, по добре се ориентирайте към Windows XP. За домашни потребители с минимални изисквания към техните машини. Подобрява стабилността и сигурността на системата. И тук липсва 3D Aero Glass - повърхността, в пакета са включени обаче новите защитни инструменти, подобрената мрежова функционалност, защита от деца, няколко игри и възможността за създаване на BackUp на данни, както и Restore функията.

3.Windows Vista Home Premium - Това е добро предложение наистина, макар че разликата в цената между Basic и Premium е ориентировъчно около $60. Но си струва. Получавате поддръжка на актуален интерфейс, секюрити опции и, разбира се, целия комплект от допълнителни приложения– на практика може да се възползвате от пълния блясък и възможности, които настоящата операционна система осигурява на масовия,  непрофесионален потребител.

4.Windows Vista Business -Името е достатъчно ясно – тази версия ще намерите на почти всички бъдещи бизнес лаптопи, ще бъде инсталирана на компютрите в повечето фирми, компании и корпорации. Еквивалент на Windows XP Pro като позициониране на пазара. Тук са включени голяма част от корпоративно ориентираните възможности, част от тях нови, други – “откраднати” от Windows Server 2003, като например възможност за създаване на image архив на системата или пък опцията за ShadowCopy за запазване на предишните версии на даден документ.

5.Windows Vista Enterprise-Разширено издание на версията за бизнес потребители. Включва разширен набор от възможности за управление  и разширени възможности за влизане в домейн.

6.Windows Vista Ultimate-Това е пълноценният вариант на Windows Vista, където тя изпъква в цялата си прелест. В Ultimate наистина е събрано всичко, което присъства в останалите модификации – както бизнес ориентирани, така и напълно “домашни” възможности. Странна смесица, нали? Но Ultimate е за хората, желаещи наистина да притежават максимума, на който е способна Vista. И съответно са готови да си платят за това. Цената на Ultimate не е никак ниска, ориентировъчно Microsoft посочва $400...

Характерни особенности на новият Windows:

Microsoft се сбогува със стария и вече доста грозноват текстов графичен режим, който присъства при Windows XP. Инсталаторът работи в най-лошия случай в 16-битов режим и разпознава мишката, без значение към кой порт е свързана. Setup е модулно базиран – системата може много прецизно да бъде “окълцана” от излишни в дадена ситуация възможности и екстри. Може да се експериментира, като потребителите могат да направят свои “дистрибуции” на Vista. Свободата, която дава Microsoft с разработването на Vista, е много по-широка от тази при Windows XP например. За първи път Microsoft е събира всички модификации на Windows Vista накуп, върху един и същи носител. Факт, който неимоверно улеснява производствения процес и позволява всички оптични носители (DVD) да се произведат от една-единствена матрица. Коя версия ще бъде инсталирана от потребителя, зависи единствено от продуктовия ключ, който е закупил. Инсталаторът копира наведнъж компресиран image на съвсем оголена и опростена Windows Vista, която би могла да работи на произволен съвременен компютър. В началото се чака на Copying Files...доста голям интервал от време, след това image се разопакова, системата се рестартира и едва тогава започва реалният процес по разпознаване на системните компоненти и настройка на драйвери. Конфигурирането на хардуерните устройства в Windows VISTA е автоматично. Извършва се по различен начин от този в предишните версии на Windows. Устройствата, които не са открити по време на инсталацията или актуализацията на операционната система, се конфигурират по различен ред от новомонтираните устройства.

Достъп до драйверите на мишката и калавиатурата става по следният начин:

 1. В Control panel, щтракнете върху Hard and sound, след това кликнете двукратно върху Mouse / Keyboard. Появява се диалоговият прозорец Mouse / Keyboard properties.
 2. Настройката на страница Hard were  се натиска бутона Properties. След което се натиска Mouse / Keyboard properties и се преминава на страница Driver.

Настройки на клавиатурата

Настройките на клавиатурата се контролират с инструмента  Keyboard.

1.За да го стартирате, отворете Control panel, щтракнете върху Hard wаre and sound и след това кликнете двукратно върху Keyboard. Отваря се диалоговият прозорец Keyboard properties.

2. Настройката на страницата Speed се използва за актуализиране на основните характеристики на клавиатурата. Те са:

 • Repeat Dealy – Определя закъснението за повторение на знака при задържан клавиш.
 • Repeat Rate – Определя колко бързо знака да се повтаря при задържан клавиш.
 • Cursor Blink Rate – Определя скороста с която мига курсура. Ако не искаме да мига, натискаме None.

Клавиатурите също имат драйвери, които могат да бъдат управлявани като всеки друг драйвер. Има възможност за преглеждане на информацията за него. Това става по следният начин:

 1. В Control panel кликваме върху Hard wаre and sound и след това кликваме двукратно върху Keyboard. Появява се диалоговият прозорец Keyboard properties.
 2. На страницата Hard wаre се натиска Properties. След това в диалоговия прозорец Keyboard properties се преминава на страница Driver.

Настройки на мишката

Настройките на мишката се контролират с инструмента  Mouse.

1.За да го отворите, кликнете върху Control panel, щтракнете върху Hard wаre and sound и след това кликнете двукратно върху Mouse. Отваря се диалоговият прозорец Mouse properties.

2. Настройка за оптимизиране поведението на мишката:

 • На страница Buttons се избира Swicth Primary And Secondary Buttons– Променя се за левичари.
 • На страница Buttons tab, Turn On Click Lock – Селектиране и издърпване, без да се задържа бутона.
 • На страница Pointers се сменя вида на курсура.
 • Ако се появят затруднения при двукратното кликване, на страницата от списъка Buttons променя се според предпочитанията параметъра Double-click.
 • В случай, че курсура пречи, може да се направи невидим от опцията Hide Pointer While Typing.
 • При необходимост от по-ясно зададен курсор на екрана по време на движението, на страница Pointer Options се включва опцията Display Pointer Trails.
 • Repeat Rate – Определя колко бързо знака да се повтаря при задържан клавиш.
 • Cursor Blink Rate – Определя скороста с която мига курсура. Ако не искаме да мига, натискаме None.

Клавиатурите също имат драйвери, които могат да бъдат управлявани като всеки друг драйвер. Има възможност за преглеждане на информацията за него. Това става по следният начин:

 1. В Control panel кликваме върху Hard wаre and sound и след това кликваме двукратно върху Keyboard. Появява се диалоговият прозорец Keyboard properties.
 2. На страницата Hard wаre се натиска Properties. След това в диалоговия прозорец Keyboard properties се преминава на страница Driver.

Настройки на дата и час

Часовникът на компютъра се използва за записване на точното време на създаване или промяна на файловете в компютъра. Часът и часовият пояс могат да бъдат променяни. Това може да стане по 2 начина:

1.Стандартно се използва Date And Time Settings.

 • В лентата за задачи кликваме върху часовника.
 • След като се отвори диалоговият прозорец кликваме върху Change Date And Time Settings. След използването на опциите задължително се натиска OK за потвърждение на промените.
 • Кликва се върху Change Time Zone, за промяна на часовият пояс. След използването на опциите задължително се натиска OK за потвърждение на промените
 1. С използване на Старт бутона.
 • Датата и часът се отварят, като щракнете върху бутона Старт, Контролен панел, Часовник, език и регион и след това върху Дата и час.
 • Щракнете върху раздела Дата и час, след което изберете Промяна на датата и часа.  Ако трябва да въведете административна парола или потвърждение, въведете паролата или я потвърдете.
 • За да промените часа, щракнете двукратно върху него, след което щракнете върху стрелките, за да увеличите или намалите стойността.
 • За да промените минутите, щракнете двукратно върху тях, след което щракнете върху стрелките, за да увеличите или намалите стойността.
 • За да промените секундите, щракнете двукратно върху тях, след което щракнете върху стрелките, за да увеличите или намалите стойността.
 • Когато приключите с промяната на настройките на времето, щракнете върху бутона OK.
 • За да промените часовата зона, щракнете върху Промяна на часовата зона. В диалоговия прозорец Настройки на часовата зона щракнете върху текущия часови пояс, след което изберете бутона OK.
 • ЗабележкаАко часовият пояс, в който се намирате, следи лятното часово време, както и ако искате часовникът да се настройва автоматично при промяна на това часово време, поставете отметка в квадратчето Автоматична настройка на часовника за лятно часово време. Щракнете върху бутона OK за край.

Windows може да показва три отделни часовника: един за местното време и още два за времето в други часови зони.

Датата и часът се отварят, като :

 • щракнете върху бутона Старт, Контролен панел, Часовник, език и регион и след това върху Дата и час.
 • Щракнете върху раздела Допълнителни часовници.
 • Поставете отметка в квадратчето Показвай този часовник до всеки отделен часовник. Изберете часова зона от списъка, въведете име на часовника (можете да въвеждате до 15 знака), след което щракнете върху бутона OK.

Можете да синхронизирате часовника на компютъра с даден часови сървър в интернет. Така часовникът на компютъра ще се актуализира спрямо часовия сървър и ще може да сте сигурни, че часовникът е точен. Обикновено часовникът се актуализира веднъж седмично, но компютърът трябва да бъде свързан към интернет, за да може синхронизацията да се извърши.

ЗабележкаАко компютърът е в домейн, няма да можете да синхронизирате часовника с часови сървър в интернет

Отворете "Дата и час", като щракнете върху бутона Старт, Контролен панел, след което изберете Часовник, език и регион, а след това Дата и час.

Щракнете върху раздела Време от интернет, след което изберете Смяна на настройките.  Ако трябва да въведете административна парола или потвърждение, въведете паролата или я потвърдете.

Щракнете върху Автоматично синхронизирай с часови сървър в интернет, изберете часови сървър, след което щракнете върху бутона OK.

Промяна на типа календар, който Windows използва

Когато изберете езикова променлива за формат на датата, часа, валутата и измерванията, Windows автоматично променя календара, така че да съответства на избора на езиковата променлива. Обаче някои региони поддържат няколко типа календари и е възможно да се наложи да изберете тип, различен от избрания от Windows.

Регионалните и езиковите опции се отварят, като щракнете върху бутона Старт, Контролен панел, Часовник, език и регион и Регионални и езикови опции.

 • Изберете раздела Форматиране и щракнете върху Персонализиране на този формат.
 • Изберете раздела Дата.

Под Календар изберете типа на календара от списъка Тип календар.

Инсталиране  на модем

При инсталиране на модем, Windows обикновено намира и автоматично инсталира необходимите драйвери за него. Ако Windows обаче не може да намери или инсталира правилния драйвер за съответния модем, е необходимо да се инсталира модема ръчно. Това в общи линии става по следният начин:

 1. Опциите за телефон и модем се отварят, като щракнете върху бутона Старт, Контролен панел, Хардуер и звук и Опции за телефон и модем.
 2. В диалоговия прозорец "Информация за местоположението" е необходимо да предоставите информация относно вашата страна/регион и всички специални телефонни правила за набиране, преди да получите достъп до диалоговия прозорец "Опции за телефон и модем".
 3. Щракнете върху раздела Модеми.
 4. Щракнете върху бутона Добавяне и следвайте инструкциите в съветника за добавяне на хардуер.

За да се използва Internet, трябва да се свърже компютъра с мрежа посредник или компютър като посредник. От тази гледна точка може да се използват следните типове връзки:

1.LAN – Локална мрежа, или с други думи тожа е връзка с компютър , настроен за предоставяне на достъп до Internet.От него се управляват връзки с доставчици.

2.ISDN – DSL – Cable – мрежи използващи маршрутизатор. Следват се инструкциите на доставчика на услуги за настройване на маршрутизатора а Windows Vista автоматично прави своите настройки след това.

3. Dial-up –връзката се осъществява от модем и телефонна линия. Има потребителски акаунт за достъп през комютъра на доставчика.

И за трите типа връзки трябва да се създаде потребителски акаунт. Доставчика  предоставя нужната информация за завършване свързването с Internet.

 • IP – АДРЕС или DHCP сървар
 • DNS – адреси и имена на домейни
 • POP3 или IMAP настройки за входяща поща
 • SMTP настройки за изходяща поща

Това се осъществява по следният начин:

1.Щракнете върху бутона Старт, отворете Control panel, щтракнете върху Network and Internet .

2.Под Network and Sharing Center, се кликва върху CONECT TO A NETWORK.

стартира се съветкика и показва всички мрежови връзки. А ко са повече от 1 може да се филтрира списъка като се кликне върху стрелката Show и след това върху Dial-up and VPN OR WIRELESS.

3.В долната част на страницата се кликва върху Set up a connection or network.

4.На страницата CHOOSE А CONNECTION OPTION се кликва върху Connect to the INTERNET, и Next.

5.На страницата се кликва  на Broadband или Dial up и след това Next.

6.Въвежда се исканата информация и се натиска Connect бутона за да се затвори прозореца и да се създаде връзката. Затваря се прозореца. За да се стартира съществуващата връзка, от менюто СТАРТ

Се избира Connect to и в съветника се избира желаната за ползване връзка. За финал се натиска бутона Connect.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG