Home Физика Силиконовата долина

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Силиконовата долина ПДФ Печат Е-мейл

Това е територията, разположена между Сан Франциско и Сан Хосе. В момента на нейния разцвет и икономически бум, описанията напомняха рай, а в периода на масовите уволнения – на фронтова сводка.

В период на подем на Internet-икономиката стана известна като икономически развита територия с технологична специализация.

Интересни факти за Силиконовата долина:

  1. На територия от 1500 квадратни мили живеят 2,5 млн. човека, Като при това 34% от него СА родени на територията на САЩ.
  2. Всеки сътрудник, живеещ тук носи на своята компания по 170 хил. долара чист приход средно
  3. 43% от населението имат минимум висше образование
  4. Средната цена на жилище тук е над 500 хил. доллара
  5. Средната годишна заплата през 2001 г. е била 76,8 хил. доллара, като по по това време с желите щати средната заплата е 35,3 хил. доллара
  6. Най-популярни за инвестиция през 2001 г. са комуникациите (36%) и програмното обезпечение (21%).

Технологични цикли

Като нови технологии и персоналният компютър и Internet отначало предизвикват интерес в тясна група специалисти. След това се превръщат в бум, минава време и се налага да се признае че панацея не е била открита. След това на пазара излизат играчи, които използвайки новите технологии, сами стават иноватори. И чак след това икономиката влиза в период на продуктивност и висок ръст.

Ако се анализира историята на Силиконовата долина за няколко десетилетия, се отчита че всяко повишение на активността, свързано с внедряване на нови технологии, замествал стабилността на пазара, след което следвал период на нормално икономическо развитие. В края на 50-те години разработките на Пентагона в областта на новите технологии доведоха до повишаване на държавните инвестиции в технологичния сектор. През 1969г. Конгреса съкрати финансирането за военното министерство и Силиконовата долина изпадна в кратковременна криза.

През 60-те и 70-те години на миналия век основен фактор за нейното развитие стана появата на интегралните микрочипове, а в последствие изобретяването на микропроцесора. Така в периода от 1959 г. до 1976 г. в САЩ бяха създадени 45 нови компании в полупроводниковата индустрия. Забележително е че 40 от тях ситуираха офисите и изследователските си лаборатории на територията между Сан Хосе и Сан Франциско. През 1985 г. в Силиконовата долина, особено в областта на полупроводниците отново настъпи рецесия – на пазара на интегрални схеми с по-икономични решения излезе Япония и мигновено стана сериозен конкурент на американската полупроводникова индустрия.

70-те и 80-те години ознаменуваха появата на персоналния компютър. За педнадесетгодишен период – от 1975 до 1990 г. количеството на работни места се увеличи 2 пъти.Вместо 100 хил. през 1975 г., статистическите отчети показваха, че през 1990 г. те вече са 276 хил. Увеличи се и броя на компаниите – през 1975 г. там е имало 830 фирми, а след 15 г. – 3 хиляди. Кризиса на свръхпроизводството, жестоката конкуренция и др. фактори, доведоха до рецесия на компютърния пазар, но много IT-компании съществуват и до днес.

Последната вълна – Internet-технологиите. Възникнала в края на 90-те индустриям фокусирана върху използване възможностите на Глобалната мрежа е получила най-много за историята на Силиконовата долина обем инвестиции. Периода на растеж на интереса към новите технологии, когато на бял свят ежедневно се появяваха няколко десетки компании, се смени с кратковременен спад, защото се оказа, че не всяка малка фирма може да стане мултимилярдна корпорация. Ако се разглежда положението в Силоконовата долина за последните няколко години, то може да се направи извод за влошаване на икономическата ситуация, макар че спада на интереса към Internet-компаниите и закриването на някои от тях може да се нарече закономерен процесс.

Историята на взаимоотношенията на компаниите от Силиконовата долина с държавата:

През 1939 г. сегашната НАСА създава изследователски център Ames Research Center в Сънивейл с цел изучаване на космическото пространство. Скоро компании, подобни на Lockheed Martin (LMT) пуснаха корени в тази благодатна почва, установявайки стандарти на компютърния дизайн и производствените процеси. Приблизително с същото време Агенцията за перспективни изследователски проекти при министерството на отбраната в САЩ (Advanced Research Projects Agency, ARPA) започна да финансира разработка на високоскоростни микропроцесори, което даде тласък за растеж на такива технологични гиганти като Hewlett-Packard (HPQ) и Intel (INTC), а също така позволи да се създаде прототип на съвременния Internet.

Софтуерната компания (ORCL) беше наречена на договора, който нейния създател Лари Елисон (Larry Ellison) получил от ЦРУ в 1979 г. Сега Oracle ръководи работата по синхронизация на базите данни на федерални агенции като ФБР и Службата по емиграция и натурализация.

In-Q-Tel, фирма на ЦРУ, основана в 1999 г., финасира неголеми компании, с цел да използва водещите им технологии за националните интереси. Основно внимание In-Q-Tel отделя на сферата на информационна безопасност, компютърна безопасност, машинен превод, търсене в Internet и други методи за съхранение, търсене, възстановяване и управление на данни.  Ежегодно In-Q-Tel, единственият клиент на който ЦРУ, инвестира в новите компании $30 млн. - $35 млн.

В компаниите, финансирани от In-Q-Tel, влиза и Graviton, която разработва безжични датчици, способни да откриват биологични субстанции на обществени места /биотероризъм/.

In-Q-Tel оказва финансова поддръжка при разработването на водещи Internet-търсещи машини като Intelliseek и Mohomine, а също Browse 3D – бързодействащ Web-браузер, получил на изложението Comdex 2001 г.награда за най-добър програмен продукт в областта на Internet

Поглед в бъдещето

Какво очаква Силиконовата долина в близките десетилетия? Ако се вярва на съставителите на отчета "Next Silicon Valley: на вълната на иновациите", то процесът на развитието не трябва да се забави особено или да спре, независимо от днешната непроста ситуация  в индустрията. В заключение на това изследване се отбелязва, че независимо от изглеждащото повсевместнo присъствие на Internet и кабелните технологии, съществуват многомалки пазари, които имат потенциал да станат привличащ фактор на начинаещи неголеми компании.

Broadband-комуникациите, мобилният достъп до Мрежата, повишение на ефективността на бизнес-процесите, развитието на биотехнологиите, системите за безопасност – това са кратки наименования на сферите, интереса към които може да порасне в близко време и даже да предизвика поредния бум.

Забележка: популярното превод на "Silicon Valley" е Силиконова долина, макар че “silicon” е силиций, а силикон “silicone”.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG