Home География Реферат на тема Андора

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Реферат на тема Андора ПДФ Печат Е-мейл

( Знаме на Андора )

(  Герб на Андора )

Княжество Андора е много малко княжество в Югозападна Европа, което няма излаз на море. То се намира между Франция и Испания, в източната част на планините Пиренеи. Централната част на планинската страна се образува от долинната котловина на столицата Андора ла Веля. Общата площ на страната е 468 km2.

Андора е високо в източните части на Пиренеите,заградена от труднодостъпни върхове.Пейзажът е типично високопланински-огромни скални маси,зелени гори,пасища,кристално чисти ледникови езера.Върху територията на Андора се извисяват над 20 върха от 1800 до 2946 метра. Трите долини на страната се свързват помежду си образувайки форма наподобяваща на буквата „У” – Валира дел Норд и Валира д’Ориент, които в близост до Андора ла Веля се обединяват в долината наа р. Валира. Климътът се отличава със студени зими с обилни снеговалежи и влажни прохладни лета. Обилните дължодве съпътстватвсеки от сезоните през годината..

Първите сведедия за Андора са от 803г.,но за година на основаването й се приема 819г.,когато било съставено "Писмото на свободата",което давало независимост на скотовъдците,живеещи по долината на Валира и Ордино.

В 1278г. между епископа на Урхел/Испания/ и граф Де Фуа/Франция/ било постигнато споразумение (Така наречения "разделителен протокол") за статута на Андора,което видоизменено продължава да действа и до днес.

1866 - приета е конституция.

1940-44 - германска окупация по време на II световна война.

1982 - избран е първият министър-председател на Андора О. Р. Рейг.

1986 - сформиран е Изпълнителен съвет (правителство) с председател Ж. П. Соланс.

1993 - чрез референдум е одобрена конституция, установяваща парламентарно управление. Андора е членка на ООН (1993).

Андорците представляват само 20% от населението на свойта страна. Останалата част са чужденци с преобладаващо испанско присъствие. Te представляват потчи половината от цялото население на страната.На второ място следват португалците (около 10%), а на трето са французите (около 7%). Повече от 90% от населението изповядва католицизъм, Долавясе и присъствието на по-малки малцинствени групи от протестанти и евреи. Андора е парламентарно княжество. Страната е под ръководството на френския президент и епископа на Урхел. Законодателен орган - Генерален съвет (парламент). Изпълнителен орган - Изпълнителен съвет, чийто председател се избира от парламента.. Генералният съвет се състои от 28 депутати, които се избират за период от 4 години.

Малката планинска държава в продължение на столетия орентира икономиката си към селското стопанство, в чиято основа лежи пасищното говедовъдство. Отглеждането на едър ирогат добитък, овцевъдството и коновъдството продължават да бъдат сред водещите отрасли. Земеделието е по-ограничено и концентрирано в долините – предимно като терасовидно полевъдство. В страната се отглеждат живтни растения картофи и тютюн. В областта на промишлеността, трябва да се споменат тютюневата рпомишленост както и дърводобивът.Водните електроцентрали също допринасят за държавния бюджет чрез износа на енергия за Испания. Но Въпреки това водещ  отрасъл си осава туризмът. Той осигурява потчи 80% БВП. Приблизително 9 милиона туристи годишно посещават Андора, привлечени от безмитното положение на страната и от нейните летни и зимни курорти.


 

WWW.POCHIVKA.ORG