***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Иран ПДФ Печат Е-мейл

ГЕОГРАФСК0 ПОЛОЖЕНИЕ

Иран(до 1935г. Персия) има площ 1648,0 хил.км.кв.(около пет пъти по-малка от тази на Съединените щати) и граничи с Ирак, Турция, Пакистан, Авганистан, Туркменистан, Азърбайджан и има брегова линия с Каспийско море от 315км. и с Индийския океан от 1795м. Голяма част от територията на стрната е заета от планини. Най-високата точка е връх Демавенд(5604м.). Климат-субтропичен,тропичен и континентален.

НАСЕЛЕНИЕ

Населението на страната е 66 130хил.д. Преобладава иранската група(74%). Официален език е персийският с арабска азбука. Повече от 98% от населеноето изповядва Исляма. Градското население е 62%.

Столица на Иран е град Техеран(6 760хил.ж.). Дриги по-големи градове са Мешхед(1 900хил.ж.), Исфахан(1 270хил.ж.), Тебриз, Ахвас, Керманшах и др.

ДЪРЖАВНО УСТРОИСТВО

Иран е ислямска република. Президентът оглавява  министерския съвет и се избира за 4 години. Законодателният орган е еднопартиен парламент съставен от 270 депутати. Страната е разделена на 28 провинции.

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА-Един риал(IR)=100 динара.

СТОПАНСТВО

Иран е индустриално-аграрна страна. Най-важен отрасъл на икономиката е добивът на нефт(180млн.т. годишно) и газ (58млрд.куб.м. год.).  Най-развити отрасли са химическата, хранително-вкусовата промишленост, нефтопреработването и др. Селското стопанство е изостанало. Приоритетни отрасли са и риболовът и  износа на черен хайвер. Главни пристанища в Персийския залив са Хоремшир, Шапхур и др., а в Каспийско море-Ензели и др. Международни летища има в Техеран,Абадан, Шираз и Бендер Абаз. Общото обществено производство на глава от населението е 1 810$.

ТУРИЗЪМ

В страната има добри ресурси за развитието на туризма, но годишно страната се посещава от едва 150хил. туристи годишно. Това се дължи на икономическата и политическата обстановка в страната. Непрекъснати са теруристическите атентати и заплахите за такива. Никои турист не желае животът му да бъде застрашаван по време на отдиха си. И именно затова броя на туристите не отговаря на туристическите ресурси на страната. Единствено политически и икономически стабилни страни предизвикват интерес за световните туристи.

Иран наистина има какво да даде на световния туризъм. В страната има чудесни условия за развитие на планински, морски, културен и други видове  рекреационен туризъм. Прекрасни са останките от древни градове и дворци, мавзолеи, джамии, исторически музеи и др. Бреговата линия на Иран е  4110км., което е много добра предпоставка за развитието на морския туризъм. Иран има предимно планински релеф, надморската височина достига до 5 604м. Условията са чудесни за развитието на планински туризъм. Най-големите планински вериги са Сабалан и Талеш, раположени  в северозападната част на страната и Загрос(по западната граница). Североизточната част е по-бедна на туристически ресурси тъй като там се намират двете най-големи пустини в страната.

В Иран има няколко национални парка, около които обаче на места липсват огради, а и реинджърите са малко. В планината Елбрус са разположени най-обширните горски масиви в страната. Най-често срещаните животни са вълк, чакал, рисове, черни мечки и др. Голямо богатство за страната са Ореалският овен и червената овца.

Освен природни туристичеслки ресурси страната разполага и с множество културни такива. Първите заселници по днешните територии датират от 3000г. преди Христа. Запазени са останки от различни епохи, които са ценно културно наследство не само за Иран. Град Шуш в югозападната част на страната е една от най-старите градски останки в света.  По-късно тук се заселва династията на Ачаемениан, която основава Персия-страната от която по късно се формира Иран. Ценни реликви са запазени в Персеполис, Исфахан,Техеран и др. градове. Много интересна за туристите е архитектурата на много градове. Изключително интересни са гробницата на великият персииски цар Кир в Пасаргада от 6в. Пр. Н. Е., дворецът в Ктезифон от 6в.  и др.

Визата е задължителна за обсолютно всички чуждестранни туристи. Проблеми с изваждането й обикновенно имат словенците, македонците, турските и японските туристи, поради стари вражди на Иран с тези страни. Услоията, на които трябва да отговарят туристите са неточни, а цените-високи. Вепреки това, веднъж посетил страната туристът винаги остава възхитен от красотата й.

Най-благоприятно е времето за посетителите от средата на Април до началото на Юни, както и от края на Септември до началото на Ноември. По този начин те избягват студените зими, особено в северните части на страната и топлите лета, в които температурата надхвърля 40C. Много хора предпочитат да посещават страната по време на големите ислямски празници(особено Рамадан). Недостатък по време на празниците е обаче, че повечето от ресторантите са затворени. Много туристи идват и на празниците на рожденната дата на Мохамед.

Любителите на планинския туризъм със сигурност няма да останат разочаровани. Сред иранските туристи скитуризма се практикува от по-заможните, докато за чуждестранноте Иран е една от най-евтините ски-дестинации в света. В Шемшак, намиращ се само на няколко часа път от столицата Техеран, има много дорби условия за ски-спускания, докато център на ски бягането е Калардашт. Освен отличните условия за карането на ски, условията са чудеслни и за туристите, практикуващи планинско и скално катерене.

ДЕМАВЕНД

По почти всички сухоземни и морси граници на страната стоят сякаш като стража сурови планини и непристъпни върхове. Най-известният и най-високият от тях е Демавен(5 604м.), чиито огромен снежен конус всъщност е слабо активен вулкан. Той е най-високият връх в планинската верига Елбрус, която минава на юг от Каспийско море и пресича Северен Иран. Дамевенд е голямо предизвикателство за катерачите.

Името на планината често се споменава в местните легенди, а някои смятат, че след Великия потоп именно тук е заседнал Ноевия ковчег. Северните склонове са гъсто обрасли с гори, предимно дъбови и брезови. Южните са почти пустинни, поради недостатъчните валежи(само 200-500мм. годишно). В миналото планините Елбрус са били обитавани от тигри, които днес са почти изчезнали. В района обаче все още се срещат снежният леопард и снежният барс, които са изключително богатство за страната.

ГАР ПАРАУ

Гар Парау е най-дълбоката пещера в Азия-дълбока е 571м. Намира се в планината Загрос в Югозападен Иран. Открита и излседвана е през 1971-1972г. от британски спелеолози. Те установили, че единсвеният начин да се влезе в пещерата е през кошмарно тесен ключообразен коридор(30-180см.).  Пещерата е чудесно място за търсачите на силни усещания.

Със морският туризъм особено за мюсюлманите има много проблеми. Плуването и къпането не са от най-приятните занимания за тях, защото те трябва да го правят с традиционния “хеджаб”, и да крият лицата си. Има разбира се и плувни басейни, които тези сегрегационни правила не важът.

КАСПИЙСКО МОРЕ

По каспийското крайбрежие плажовете са малко, повечето частни и много скъпи. То обаче е известно с това, че е най-големият вътрешен басейн в света. С територия от 371 800кв.км. то е по-голямо от Германия, колкото Япония и 1.5 пъти по-голямо от общата площ на големите американски езера. Около 2/5 от територията му се намира в Иран. Повърхността му непрекъснато се снижава и морето губи от водите си. Това не се дължи толкова на климатичните особености, колкото на антропогенната дейност-построяването на язовири, отклоняване на реки и др(Каспийско море е безотточно езеро). В следствие на този спад  в залива Черната паст се е образувало уникално природно явление-морски водопад.

За разлика от слабо развития морси туризъм около Каспийско море, то е едно от най-добрите места за любителите на риболова. Големи са количествата от сьонга, есетра, спарид, кефал и др. Карането на водни ски са практикува  най-много около Карай Дам и други реки и езера. Делтапланеризма също е популярен спорт, особено около Техеран и Амол.

ТЕХЕРАН

Град Техеран е столицата на Иран и най-големият и най-космополитният град в страната. Градът не е сред най-красивите столици в света и има много вътрешни проблеми- замърсяване, задръсвания, пренаселеност,лоша инфраструктура и дори и най-темпераментният туристически агент би имал трудности да го възхвали, макар че разполага с няколко много интересни туристически забележителностти. Техеран не разполага с много от ориенталският чар на други градове в района. Главните забележителностти са разпръснати по всички крайща на града, хотелите обаче са сравнително добри. Има много ресторанти и условият за практикуване на спорт са на добро ниво. Жителите на Техеран са приятелски настроени и много гостоприемни. Преобладаващата част от атракциите за туристите са музеи.

Първите заселници на града датират от Неолитната ера, но след това развитието на града е сравнително бавно и стихиино. От средата на 16век градът става център на Сафавидските крале и бързо се превръща от средно проспериращ търговски такъв в привлекателен, добре устроен град, на който много европейски посетители се възхищават  и за който пишат книги. По това време в Техеран има много красиви паркове и градини отрупани с разноцветни цветя. Обявен е за столица на Персия през 1789г. от Ага Мохамед Кан, които шест години по късно е коронясан за шах на страната. Тогава градът достига разцвета на краотата си. По късно, по време на династията Гаиар, Техеран се развива с по-бавни темпове.

Бързите темпове на модернинизация на Техеран от 20те години на 20в. е една от основните причини за бързото нарастване на населението му в следващите години. Градът е електрифициран. Бързите темпове на урбанизация продължават и до днес. В наши дни дори и техеранците (да не говорим за туристите) често се изгубват в своя град.

Техеран се намира в подножието на планинската верига Елбрус(най-високата в страната и региона), която се намира на север от града. Техеранците я наричат “Северната звезда” на града. Една от най-известните забележителности на столицата е Националният исторически музей, където се съхраняват много ценни керамични реликлви и каменни фигури, както и резбарси изделия датиращи от 5в. Пр.Хр. Много то тях са от археологически разкопки около Персеполис, Шуш, Рей, и Туранг Тапей. Това се изключително ценни реликви не само за иранците, но и за цялото човечество. Музеят на Стъклото&Керамичните изделия също е много известна туристическа атракция. Той е един от най-забележителните в столицата. Известен е не само с експонатите си, но и с много красивата в архитектурно отношение сграда. В музеят Реза Аббази се съхраняват ценни картини, бижута и грънчарски изделия, датиращи от различни епохи. Различен от повечето други музей в града е музеят на Са’д Абад, който включва прекрасният Бял дворец на последният Шах на страната. Архитектурата тук е невероятна и много пищна. Много ценни древни бижута се съхраняват в музеят на Бижутата.

В центъра на града на площад Емам Комеини се намира огромен телефонен офис. Друга интересна забележителност на Техеран е така нареченият “случаен ориенталски пазар”, който е толкова голям, че практически представлява отделен град. Заслужава да се види и джамията на Емам Конеини, която има много красива архитектура, арменската катедрала Саркис, както и красивите техерански паркове и отрупаните с цветя градини.

Почти всички евтини хотели в столицата на Иран са в южната част на града, в радиус на около един км. от площад Емам Комеини. Тук се продават едни от най-вкусните кебапчета в страните от Ориента. Из града има и няклолко четири и пет звездни хотели, повечето от тях неодобни за достигане с градския транспорт. Международното летище е разположено на 10км. югозападно от центъра на града.

ПЕРСЕПОЛИС

Персеполис, наричан още ”Тронът на Жамшид”, е огромно и забележително място, посещавано от много туристи всяка година. Сроителството на този дворцов комплекс започва през 512г. Пр.Хр. и завършва след 150 години. Персеполис е яростно опостошен от Алексндър Велики през 313г. Пр. Хр. (именно за това много често македонците имат големи проблеми с ваденето на визи за Иран). Това, което е Персеполис днес, е само една малка част от величественият дворец унищожен от Александър Македонски. Въпреки това Персеполис и днес е много важна туристическа атракция за туризма на Иран.Интересно е да се отбележи, че до 1930г. целият комплекс е покрит е прах и кал, когато е реставриран е превърнат в туристическа атракция. Архитектурата на двореца обаче е запазила великолепието си.

Едно от първите неща, които виждат посетителите е прочутата порта на Ксеркс, покрита с древни надписи и красива дърворезба. Портата води към невероятният дворцов комлекс Ападана. Тук кралете посрещали важните си гости и посетители. При археологически разкопки тук е открито много злато и сребро, но се смята че голяма част е и заграбеното от Александът “не чак толкова” Великият, както го наричат иранците. Днес част от тези богатства се съхраняват  в Националния историяески музей в столицата.. Най-голямата зала в Персеполис е Дворецът на 100-те колони, може би най-голямата зала строена по времето на династията на Акеамените, някога използвана от известният персииски цар Дарии 1 за тронна зала. Персеполис се намира на 57км. от Шираз, малко в страни от пътят за Исфахан и от Шираз(петия по големина град в страната) всекидневно пътуват автобуси и таксита за прекрасния камплекс.

ИСФАХАН

Исфахан е третият по големина град в Иран, извествен сред туристите с изключително красивата си архитектура. Сградите тук са покрити със интересни сини керемиди. Те заедно с величествените мостове контрастират перфектно на горещата и суха иранска природа около града. Исфахан е забележителност, която веднъж посетили туристите никога не забравят, не само заради архитектурните особености на града, но и заради релаксиращата му атмосфера. Това е идеалното място за разходки и откъсване от напрегнатото ежедневие и проблеми. Много са и красивите градини и паркове.

В града има много забележителности и дори туристите, които остават за по-дълго време тук не остават разочаровани. Най-посещавани са джамият на Емам Комейни-впечатляваща сграда покрита със сини керемиди, които са запазена марка за Исфахан; площадът Емам Комейни-един от най-големите градски площади в света и музеят&парк Чехел Сотун-построен през 17-ти век. Това е идеално място за пикник. Катедралата Ванк е арменска църква в Ираn, която също е любима туристическа атракция. Изключително приятна е атмосферата в кафенетата под прословутите исфахаски мостове.

Градът се намира на 400км. южно от столицата Техеран, с която Исфахан се свързва по въздух и суша. Автобусите до най-големия град в Иран и до Шираз обикновено пътуват през нощта(поради горещината), самолетите са целодневни. Автобуси пътуват всеки ден и до другите по-големи градове в страната, както и до Истанбул. Има проекти и за изграждането на линия за експресен влак до Техеран.

ШИРАЗ

През Средновековието Шираз е един от най-важните ислямски градове на само в Иран, а и в света. Градът е иранска столица по време на династията Занд(1747-1779г.), когато са построени или реставрирани повечето от красивите му сгради. Тук са израстнали много известни артисти, поети, философи. Градът е известен и със розите, виното и славейте.

Днес Шираз е важна туристическа дестинация и петият по големина град в страната. Привлекателни за туристите са джамиите , мовзолеите, градините и парковете. Шираз е много спокоен град с дружелюбни хора. Тук се намира един от най-известните университети в Иран. Сред най-известните забележителностти са градините и гробницата на Хафес, мавзолеят на Шах Черак(свещенно място за мюсюлманите), музеят Парс(съдържа ценни реликви от времето на динстията Занд) и прекрасната градина Ерам, където се намира и прекрсасният дворец Гайар.

В Шираз има много хотели, подходящи както за по-богатите посетители, така и за тези с по-скромни възможностти. Повечето са разположени близо и на основния булевард Занд. Кухнята в ресторантите също е отлична. Предлагат се както традиционни ирански ястия така и чуждестранни такива. Градът е разположен на 900км. южно от столицата Техеран и е чудесна начална или крайна точка за посещение на страната. Свързва се със по-големите градове в Иран и с други важни градове в региона както по суша така и по въздух. Международното летище се намира на 8км. югоизточно от центъра на града.

БАМ

Бам е изключително живописен град, които би накарал всеки австралиец да тъгува за дома, а палмите тук напомнят за пустинен оазис. Красивите антични сгради обаче са това, което прави града наистина специален. Някои от тях са построени през 12в, но повечрто датират от периода на династията Сафавид(1502-1722г.). Повече от 13 000д. живеели тук на площ от 6кв.км. до 1722г., когато градът е изоствен поради нашествито на афганистанци. По късно отново е заселван, но от 1930г. до сега е напълно безлюден. Това обаче не му пречи да бъде интересна туристическа атракция и дори това е благоприятно за запазването на античните сгради по дълго.

Няколко стръмни и тесни стълбища водят до върховете на глинените стени, които обграждат почти целия град. От върха са вижда извитата така наречена “ледена къща”, в която през зимата има огромни количества лед, който се разпопява през лятото и са превръща във вода за пиене. Вътрешната крепост, която също е много красива, е голяма част от вътрешността на града.

Бам се намира в югоизточната част на Иран- на 1260км. или на 21часа път със автобус, така че повечето туристи предпочитат полетът със самолет като средство за предвижване от столицата. Всяка седмица от Техеран има по два полета до античния град, а по време на туристическия сезон и по три. По-чести са автобусите до град Керман, който се намира на три часа път с автобус или такси от Бам.

 

WWW.POCHIVKA.ORG