Home История От Русия към СССР

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
От Русия към СССР ПДФ Печат Е-мейл

ОТ  РУСИЯ  КЪМ  СССР

Болшевишкият преврат

Болшевишката партия завзема властта с преврат през ноември 1917г. Събитието има световни измерения. Ленин обещава мир, земя, работа и хляб за обикновените хора. Първите документи на новата власт са Декретът за мира и Декретът за земята. Ленин нарича правителството “временно” до изборите на 12.ноември. Това са първите и последни свободни парламентарни избори в Русия. Два дни след превземането на Зимния дворец на императора в Санкт Петербург работническо-селското правителство установява контрол върху печата. Първите мерки са национализацията на промишлеността и държавен контрол на банките. Създадени са революционни

трибунали. Червеният терор е с цел “изкореняване на буржоазията като класа”.

Гражданска война и военен комунизъм

За да не допуснат разпространение на влиянието на руската революция, съглашенските държави изпращат войски в Русия, но не се намесват. Предпочитат да дават оръжие на Бялата гвардия за нейните схватки с Червената армия. Болшевиките въвеждат военен комунизъм, като установяват контрол над цялото движимо и недвижимо имущество. Червената армия се набира от “потиснатите милиони”, които си отмъщават на господарите. Доброволческата армия на генерал Деникин не превзема Москва, бойците на генерал Юденич стигат до Петроград, адмирал Колчак не спасява царското семейство, а барон Врангел е изтласкан към Черно море.

Получила разрешение на запад върху германските земи, Полша се устремява на изток. През пролетта на 1920г. полската армия завладява Киев, но Червената армия я отблъсква чак до Варшава, но понася тежки загуби. Западна Украйна и Западна Белорусия са присъединени съм Полша.

Първата съветска конституция от 1918г. определя политическата система като диктатура на пролетариата. Държавата се разпорежда над всичко. Враговете са лишени

от граждански права.

Новата икономическа политика

На Х конгрес на Руската комунистическа партия през март 1921г. Ленин обявява Новата икономическа политика, която бързо дава резултат.През 1925г. промишленото производство достига 75%, а селскостопанското-87%. Правителството решава да не изплаща дълговете на Царска Русия и национализира чуждата собственост. Съглашението свиква на 10.04.1922г. европейска конференция в Генуа. Съветската делегация настоява да й бъдат изплатени 39млрд.златни рубли, но не се постига споразумение. На 16.04.1922г.в Рапало се подписва договор между Русия и Германия, като двете страни си опрощават военните задължения. Даден е урок на победителките. В края на същата година Русия се превръща в Съюз на съветските социалистически

републики.

Индустриализация и колективизация

Смъртта на Ленин на 21.01.1924г. заварва Сталин като секретар на Централния комитет. Той използва Каменев и Зиновиев, за да отстрани съперника си Троцки и постепенно придобива голямо влияние. През 1925г. 14-ия конгрес на партията поставя задача за превръщането на СССР в независима политическа държава. Успехите имат висока цена. Работи се без почивка, хората не достигат, жертва се здравето и Сталин твърди, че всичко може да се постигне с воля, дори да се преодолеят природните закони. Въпреки идеята за сила на пролетариата, селяните извършват Руската революция и спечелват Гражданската война.Започва се колективизация на селското стопанство през 1929г., като се ликвидират заможните селяни. Пропагандата се налага и с насилие. Съпротивата се наказва с изселване в Сибир или смърт. Много селяни са вкарани в колхози против волята им.

Терорът на вожда

Укрепил диктатурата си, Сталин започва унищожение на всички истински и мними врагове. Разстреляни са много видни болшевики и е обезглавена Червената армия. Изтреблението засяга и дипломатическия корпус. Вярата в Сталин е толкова силна, че жертвите са убедени, че Сталин не знае истината и умират с неговото име на уста. От 1936 до 1939г. са унищожени 500 хил. души, без да се броят загиналите в затворите и лагерите, организирани в главно управление ГУЛАГ.

СССР (1945-1985)

ЦЕНАТА НА ПОБЕДАТА

СССР празнува капитулацията на хитлеристка Германия на 08-09.05.1945г.като велика дата на огромно изпитание. Последиците от разрушенията са обобщени едва към 1946г. и то много неточно.Жизненото равнище на хората е на най-ниското стъпало, а мизерната купонна система се запазва чак до 1948г.Едновременно с това победата превръща СССР от религиозен в световен военнополитически фактор. Възстановяването на икономиката формулирано в Четвъртия петгодишен план(1946-1950)е основна задача.Съветските политици искат да я постигнат чрез свръх централизирано планиране.

Късният сталинизъм се запазва и основните инструменти за това са лагерите, вътрешните войски и органите на НКВД(съветско министерство на вътрешните работи).Преди спускането на “Желязната завеса”след 1946г. над Източна Европа, тя е наложена в СССР още след 09.05.1945г.Първите и жертви са завръщащите се от германски плен съветски войници. През 1944-1945г. принудително изселени са цели народи. През 1946г. на цензура и гонения са подложени стотици съветски артисти, писатели, художници и композитори. През 1952-1953г. след донос на лекарка от Кремъл, започват прословутите гонения по т. нар. лекарско дело. Сталин умира на 05.03.1953г. в самия разгар на кампанията.

ХХ Конгрес на КПСС-1956

След смъртта на Сталин, Хрушчов и маршал Жуков ликвидират ръководството на НКВД. На ХХ конгрес на КПСС през февруари 1956г. Хрушчов прочита на закрито заседание доклада си “За култа към личността и неговите последствия”, който развенчава Сталин. В него са разкрити част от огромните престъпления на сталинизма, показани са документи и посочени цифри за броя на жертвите. През 1961г. на ХХІІ конгрес на КПСС е приета програма, в която се предвижда построяване на комунистическо общество за 20години. С името на Хрушчов е свързана амбициозната съветска космическа програма, реализирала през април 1961г. първият полет на човек в космоса- Юрий Гагарин. През 1964г. Хрушчов е свален и го замества Леонид Брежнев.

БРЕЖНЕВСКАТА “СТАБИЛНОСТ”

През 50-те и 60-те години започват реформи в управлението на съветската икономика. След 1953г. са отменени принудителните селскостопански доставки от колхозите. Брутният вътрешен продукт спада с всяка изминала година. В началото на 80-те прирастът на производството едва покрива прираста на населението. Липсата на икономическа стабилност, огромните разходи за военни и космически програми, злоупотребата с власт и сенчестата икономика рушат доверието в съветската социална и политическа система. След “Пражката пролет” 1968г. съветската култура и наука преживяват ресталинизация. През 70-те най-сериозни изменения настъпват в европейските международни отношения, довели до свикването през 1975г. в Хелзинки на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа. През 1972г. между САЩ и СССР е подписан Договор за ограничаване на системите за противоракетна отбрана. Напрежението в международните отношения се засилват от изпращането на съветски войски в Афганистан през декември 1979г. Смъртта на Брежнев е посрещната в условия на дълбока икономическа, политическа и нравствена криза. През 1985г. изборът на Михаил Горбачов е новата огромна надежда на гражданите в огромната държава.

 

WWW.POCHIVKA.ORG