Home Психология България - отечество на всички български граждани

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
България - отечество на всички български граждани ПДФ Печат Е-мейл

 1. I.
  Тема: „България – отечество на всички български граждани”
 2. II. Вид на урока: за нови знания
 3. III. Цели:
 4. 1. Образователни:
 • да научат и осъзнаят значението на „български гражданин”;
 • да могат да изброят имена на известни българи от ромски произход;
 1. 2. Възпитателни:
 • да се запознаят с характерни различия в празниците на различните етноси;
 1. 3. Развиващи:
 • да се затвърдят знанията за международните мостижения на български спортисти, музиканти и др.
 1. IV. Предварителна подготовка на урока
 • Предварителна подготовка на учениците: няма
 • Предварителна подготовка на учителя: фактологическа подготовка – тълкуване на понятия като „отечество”; „родина”; „български гражданин”; методическа подготовка - план-коспект; илюстрации; разказ; обяснение.
 1. V. Ход на урока
 2. 1. Встъпителна част

-        Здравейте, ученици! Облегнете се назад. Погледите в мен. Учебниците затворени. Започва часът. За какво говорихме миналия час? Кой иска да ми припомни? Имахте и домашно? Интересно ли беше?

-        Да-а-а.

-        Радвам се. Нека да го прегледаме.

 1. 2. Встъпителна част

-        Днес с вас ще разгледаме една много интересна тема, но първо може ли някой от вас да ми каже какво според него означава думичката „отечество”?

-        В тълковния речник пише, че отечество означава страна, където си роден и отрасъл. Всички ние сме български граждани, защото сме родени в Република България. Хората, които живеят в чужбина също са български граждани, защото са родени тук или поне единият им родител е българин. Ние разгледахме природата на България. Реките, планините, низините, морето. Това прави нашата родина пъстра и много красива. Но, кое я прави още по-шарена и цветна? Кое е нещото, което прави нашата страна още по-уникална и свидна? Това, деца, са хората. Аз казах, че всички сме български граждани, но това, което ни прави колоритни е това, че принадлежим към различни етноси. В нашата родина живеят българи, турци, роми, арменци, евреи, и много други, но всички ние имаме равни права и задължения.

-        Обичате ли да гледате спортни състезания?

-        Да-а-а!

-        Браво на вас. А какво става, когато награждават със златен медал спортиста, спечелил първото място?

-        Всички го гледат, пускат химна на държавата му.

-        Точно така. Пускат химна и всички застават мирно, с вдигнати глави, за да го изслушат. Искам от вас сега бързо да се сетите по едно име на български спортист, заради когото сме слушали химна на състезания. Кой ще ми каже?

-        Румяна Нейкова, Тезджан Наимова.

-        Добре. Браво! Друг?

-        Тереза Маринова, Мария Гроздева, Ивет Лалова.

-        Добре. Стига толкова. Защо те са важни за нас като граждани и трябва да се гордеем с тях?

-        Защото заради тях се чува за нашата родина.

-        Точно така. Благодарение на тях и техните постижения, чужденците разбират за нашата малка и красива страна. Но освен в спорта, ние имаме още много известни в различни области имена. Като например Джон Атанасов. С какво е известен той?

-        Той е измислил компютъра.

-        Добре. Ами Георги Иванов?

-        Първият български космонавт.

-        Браво на вас деца! Много знаете.

-        Въпреки че сме от различни етноси, всички български граждани празнуваме официалните празници на Република България. Хайде да ги проследим по календара. Започваме от?

-        3-ти март.

-        После?

-        1-ви май – Ден на труда.

-        Следва?

-        6-ти май – Гергьовден.

-        11-ти май – Св. Св. Кирил и Методий.

-        24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

-        2-ри юни – Деня на Хрито Ботев

-        6-ти септември – Съединението на България.

-        22-ри септември – Деня на независимостта

-        1-ви ноември – Деня на народните будители.

-        Това са светли дати в нашата история и трябва да ги почитаме и да отбелязваме празника. Различното във всеки етнос е начина, по-който почитаме различните празници и ги празнуваме. Това се дължи на културното ни възпитание, което се предава от поколение на поколение. Например нашата Нова година е на 31 декември срещу 1 януари. а знаете ли кога е ромската нова година?

-        Не-е-е!

-        Тя е на 14-ти януари и се казва Банго Василий. Според легендата свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат циганите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Традиция е да се заколи петел. Легенда разказва, че когато турците вземали кръвен данък - мъжко дете, слагали на къщата червен знак. В една циганска къща имало само едно дете и родителите, за да го спасят, заклали петел и нацапали вратата с кръвта му. Според традицията циганите посрещат Нова година със семейството си в домашна обстановка. Всички къщи, в които се празнува Банго Васил, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Нова година циганите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек и да носи късмет.

-        Друг важен традиционен празник за нас е Гергьовден. Знае ли някой как се нарича той от ромите?

-        Не-е-е!

-        Той се нарича Едерлези. Много цигани (на този ден посещават манастири, свързани със свети Георги, където палят свещи, а край манастирите си правят трапеза. Завързват се конци от дрехата по дървета за здраве и на празнични трапези се разказва за силата на Демир баба - Железния баща.

-        Ще ви спомена някои знаменити роми. Сали Ибрахим е българска поетеса и обществена деятелка. Ибро Лолов е  акордеонист. Александър Чирков е лекар и кардиохирург. Иво Папазов, по прякор Ибряма е български кларинетист.

-        От изброените имена можем само да се гордеем, защото въпреки, че тези хода са с друга етническа принадлежност, те по цял свят са познати като български граждани. Те славят името България като тяхна родина с всичко, което правят.

 1. 3. Заключителна част

-        Днес, деца, с помощта на тълковния речник дефинирахме понятието „отечество”. Но това, което е за вас отечеството, родината е нещо уникално, за всеки е различно. Разгледахме още и интересни обичаи от другите етноси. Надявам се да ви е било интересно, за да може със същия интерес да си направите и домашната работа. Искам да напишете по една страничка разказ за знаменит българин по избор. Къде е роден и кога, с какво е прославил България. Ако можете намерете и негови снимки. Доволна съм от работата ви този час. С ваша помощ беше много интересно.

 

WWW.POCHIVKA.ORG