Home Право МЕЖДУНАРОДНИ ПРОЛИВИ

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
МЕЖДУНАРОДНИ ПРОЛИВИ ПДФ Печат Е-мейл

МЕЖДУНАРОДНИ  ПРОЛИВИ

В зависимост от географското разположение и от значението им за международното корабоплаване проливите се делят:

1)    проливи , които водят към вътрешни морета или заливи - режима се определя от държавата.

2)    исторически проливи - водят в исторически заливи на дърйавите.

3)    архипелажни - морски пътища между архипелазите.

4)    проливи които водят в затворени морета - поради особеното им положение и с оглед безопасността на държавите се правят редица ограничения в режима им , а за някои са приети специални конвенции - Черноморските проливи.

5)    международни проливи - които съединяват част на световния океан и традиционно служат като световни морски пътища - Гибралтар , Бабел-мандеб , Английския канал и др.

При определянето на режима в тях се взема предвид обстоятелството дали те се покриват от териториалното море на крайбрежните държави.

Конвенцията на ООН по морско право установява два режима на преминаване през международните проливи:

1)    транзитно преминаване - разбира се осъществяване на свобода на корабоплаване единствено с цел непрекъснат и бърз транзит през пролива между една част на откритото море или изключителната икономическа зона и друга част на откритото море или изключителната икономическа зона.

2)    мирно преминаване - прилага се през проливи използвани за международно копрабоплаване , изключени от сферата на действие на принципа на транзитни преминаване или такива проливи свързват част от откритото море или изключителната икономоческа зона с териториалното море на чуждестранна държава.

Принципите за режима на международните проливи възприети от конвенцията са следните:

1)    осигуряване на свобода на корабоплаване и прелитане.

2)    забрана използването на проливите ако това заплашва международната сигурност.

3)    осигуряване на пълен имунитет върху преминаващите през проливите държавни кораби на други държави.

4)    забрана на преминаващите кораби да замърсяват околната среда и да нанасят щети на съоръжения.

5)    обезщетяване на крайбрежната държава за нанесени щети.

ЧЕРНОМОРСКИ ПРОЛИВИ

В тях се вклюяват Босфор , Мраморно море , Дарданелите.Рейима за корабоплаване се определя от Конвенцията от Монтрьо 1936 г.Конвенцията диференцира режима за преминаване на търговските кораби , военните кораби на черноморските държави , военните кораби ма нечерноморските държави.

Търговските кораби преминават в мирно време денем и нощем независимо от флага.Трябва да се спазват следните най-общи правила:

1)    при подхождане към проливите кораба съобщава името си , принадлежността си , тонаж , товар и направление на рейса.

2)    на определени санитарни стоянки се извършва санитарен контрол - Буюк дере , Чанак кале.

3)    Всеки кораб заплаща такса , която служи за заплащането на санитарния контрол , осигуряване на фарватера и поддържане на постоянна спасителна служба.

4)    превеждането на кораба с пилот не е задължително.

5)    транзитно преминаващите кораби могат да останат до 48 часа на рейда на Истанбул.

По време на война когато Турция не е воюваща страна режима не се променя.Ако Турция е воюваща страна или е явно заплашена от война може да се въведат специални курсове за плаване , като плаването се извършва само през деня.

Военните кораби на черноморските държави се ползват с по-облекчен режим на преминаване пред военните кораби на нечерноморските дътжави , които искат 14-дневно известие за преминаване и имат право да останат до 21 дни в Черно море.

От декември 1995 г. Турция въведе нов режим през проливите.Проливите се водят - Пролив Истанбул , Мраморно море , Пролив Чанак кале.Скоростта за преминаване е 10 възла.За големи кораби се считат тези с дължина повече от 150 м , а за дълбокогазещи - с газене повече от 10 м.Те не могат да преминават при скорост на течението в проливите повече от 6 възла.Кораби с опасен  товар и големите кораби не могат да преминават при видимост под 1 миля.Преди подхождането се изпраща 24 часов нотис - SP 1 от система TURREP.По протежението на проливите са разположени контролни станции за докладване по време на движението.Пилотажа не е задължителен.Преминаващите кораби задължително трябва да имат назначен агент в Истанбул.

БАЛТИЙСКИ   ПРОЛИВИ

На конференция в Копенхаген през 1857 г  е бил сключен международен договор по силата на който преминаването през Северно И балтийско море за търговските кораби е свободно без заплащане на кавито и да е такси.Пилотажа не е задължителен.

ГИБРАЛТАР

Пролива е открит за свободно преминаване на търговски и военни кораби на всички държави.През 1904 г  е подписана англо-френската декларация , а през 1907 г  англо-френско-испанско съглашение.Тези международни актове определиха правния режим на пролива и потвърждават свободното корабоплаване в него.

МАГЕЛАНОВ  ПРОЛИВ

Проливът е неутрализиран и свободен за търговското корабоплаване съгласно договор между Аржентина и Чили от 1861 г.

АНГЛИЙСКИ  КАНАЛ

Преминаването на търговски и военни кораби е свободно без всякакви ограничения , по всяко време на денонощието.В канала е въведена стройна система за контрол на трафика.Няма задължителен пилотаж.

 

WWW.POCHIVKA.ORG