Home История Имена на личности - история 9 клас

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Имена на личности - история 9 клас ПДФ Печат Е-мейл

Мартин Лутер –основател на лутеранското(от 1529-протестантство) учение, слага начало на Реформацията, предан католик и монах от Августинския орден(враждуващ с Доминиканския орден);противопоставя се на разпространяването на индулгенции от Д.орден.-1517.На 3.10.1517(Вси светии)окачва на вратата на храма във Витенберг 95 тезиса, критикуващи работата с индулгенциите и правото на папата да опрощава грехове така.Това е систематизиран израз на исканията на всички християни.През 1520 Лутер  е отлъчен от Ц.-була от Лъв 10.Лутер изгаря булата публично.

Учението на Лутер, Реформацията му и исканията му са насочени към ликвидация ролята на католическата Ц. по пътя към Бог;издига Библията кото единствен източник на вярата;признава 2 от 7те тайнства-кръщение, причастие;обявява се против безбрачието на свещениците(целиба);против изображениеята и украсите в църквата;проповеди на достъпен език.Подкрепен е от немските князе.1521-Лутер е извикан пред Вормския райхстаг и пред император Карл 5(Испания).Обявен 5е за еретик-укриват го.Превежда Библията на немски.Идеите му се прилагат в Саксония, Дания, Швеция, Хесен, Франкфурт, Страсбург.1522-напуска обежището си.Лозунг на Реформацията-доктрина за пречистване чрез вяра.

Томас Мюнцер – Последовател на Лутер, но повлиян от Ян Хус и радикалните му мерки.Около него се оформя 1 от теченията на протестантството(лутеранство от 1529-протест на немските князе и на 14 имперски града с/у решението на Шпайерския сейм да не се пречи на католиците да присъстват на богослужения).Стига до доста крайни схващания, противоречащи на умерените разбирания на протестантите.Под негова ръководство през 1524 избухва Селската война-с/у духовници и благородници(безбожници)-за саздаване държава на Христос-лез крал,свещенице, общи блага.Лутер не подкрепя Мюнцер, а го осъжда.Въстанието е потушено жестоко , а  Мюнцер екзекутиран.

Улрих Цвингли – Основна фигура на Реформацията в Швейцария. Премахва абатствата и украсите от църквата, органите. Последователите му се смятат за избран народ, останалите са принудени да напуснат Цюрих. Цюрих се превръща в религиозна крепост, започва война с католиците. Цвингли е убит през войната. Сред привържениците му се формират и анабаптистите (баптисти), проповядващи 2ро кръщение в зряла възраст, а не кръщението на деца.Отделят Църквата от д-вата(при дрте лидери водища си  е светската власт);не носят оръжия.Отхвърлени са от католизци и от протестанти.

Жан Калвин – Основателна калвинизма най - разпространената форма на протестантство. Напуска Фр-я и пристига в Женева, където разпространява идеите си. Основава Женевската академия-пропоганда на дейността му.Женевци+Фрибург+Берн(Eidgennossen-хугеноти-съюзници, заклели се във вярност) с/у Савойския херцог. Калвинизма-Бог предварително е избрал хората си и нищо или никой не може да промени това(ликвидация на църквата), но човек трябва да живее праведно, защото ако е избран с греховете си ще погуби съдбата си.Учението си смята за най-опасно от абсолютните владетели и е най-жестоко преследвано през 16 и 17 в.-Испания, Англия, Франция.16в.-Англииски калвинисти-пуритани.

Игнасио Лойола – дребен испански хидалго;през 16в(1534) основава Йезуитския орден(Обществото на Исус), имащ влияние и извън Европа;66 год. след смърта си е канонизиран за светец от католическата църква;кай-гениалния контрареформатор, създава цяла с-ма за поведение на йезуитите, но и за всеки истински католик=новата дисциплина на църквата.Според йезуитите всеки може да се спаси стига да има силна воля и да е умело ръководен;утвърждават авторитета на папата и на кат. Църква;присъстват в повечето благороднически и кралски дворове;имат голямо влияние и големи правомощия.

Анри 4 (1589-1610) Анри дьо Бурбон-калвинист;по идея на регентката Катерина Медичи(крал-Шарл 9) е органозирана Бартоломеевата нощ в Парож в нощта преди Св.Вартоломей(24.8.1572).Избити са най-видните калвинисти, а поводът за събирането им е сватбата на Анри дьо Бурбон, който успява да се спаси, като приема калолицизма.Скоро след това пак се връща към протестантството.След смъртта на краля-Шарл 9 калвинистите създават калвинистка д-ва със собствени финанси, армия и държавен глава- Анри дьо Бурбон в сърцето на Франция.Френското население се разцепва на 2-връщане на толерантността или война;избухва военен конфликт(Англия се намесва-към хугеноти, Испания-католици).1589 Анри дьо Бурбон сяда на престола под името Анри 4 и пак приема католицизма за да спечели привъпженици.1598-Наски едикт-завършват Хугенотските войни и се потвърждават религиозните свободи дадени на протестантите с Януарския едикт(1561-Катерина Медичи-свободно проповядване);протестантите имат права еднакви с тези на католиците.Този едикт е отменен от Луи 14-1685.

Луи 14 -  крал на Франция през 17в.На него е посветен дворцовият комплекс и по-спец. Паркът на Версай.Абсолютен владетел.1685-Отменя Нанския едикт,прекратяващ хугенотските войни, издаден през 1598.

кралят Слънце” - Луи 14-крал на Франция през 16в.На него е посветен дворцовият комплекс и по-спец. Паркът на Версай.Абсолютен владетел.

Вилхелм Орански – недерландски принц, застанал на чело на нидерландските войски във войната за независимост с/у Испания(херцог Алба)-война на гьозите;с;ед подписаното в Гент  споразумение от всички нидерландски крайща, изискващо от фр.крал признание независимостта на Холандия и Зеландия.В израз на съгласие за преговори Филип 2 отзовава херцог Алба.Новият нидерландски управител е готов да преиме исканията на нидерланци, но в Брюксел Вилхелм Орански е обявен за управител на страната от крайните революционери, които завземат властта.

!Вилхелм Орански2-холандски принц, извикан в Англия за да стане нейн крал на мястото на Джеймс 2(иска да върне католицизма).1688 става крал на Англия под името Уилям 3.

Чарлз 1- (1625-1649)Син на Джеймс I Стюърт;Има абсолютиските идеи кд баща си-11 год. не свиква нито 1 парламент.заедно с министър Страфорд въвежда някои стари данъци, с което нарушава реда в д-вата.Преследва пуританите и предизвиква нови изселвания от Англия.1637-опитва се да въведе ахгликанската църква в Шотландия-предизвиква нахлуването на шфтландците в Англия-не може да се справи и 1640г. свиква Дългия Парламент-13 год.Парламентът иска да сложи край на абсолютизма-екзекутиран е Страфорд.4.1.1642-Чарлз 1 се явява в парламента, за да арестува разбунтувалите се=>жителите на Лондон се вдигат на бунт с/у краля=> Чарлз 1 напуска Лондон и се готви за война с Парламента.Кромуел(назначен от Парламента за главнокомандващ) печели войната с/у краля-Нейзби-1646. Чарлз 1 бива върнат в Англия, предизвиква шотландците да нападнат Англия, но Кромъел ги отблъсква-по настояване на войската(има водеща роля в д-вата) е обезглажен-9.2.1649.

херцог Алба – След отхвърлянето на нидерландската петиция, за премахване на Инквизицията и смекчаване законите с/у еретиците към, испанците(петиция на гьозите-просяците),нидерланците въстават.ЗА потушаване на бунтовете, испанският крал изпраща  херцог Алба.  херцог Алба  въвежда невиждан режим на терор и съдилища, наречени “кървави трибунали” с/у недерланците, особено с/у калвинистите.1567-войските на херцог Алба превземат и опустошават Антверпен=>в Гент е подписано споразумение от всички нидерландски крайща, изискващо от фр.крал признание независимостта на Холандия и Зеландия.В израз на съгласие за преговори Филип 2 отзовава херцог Алба.

Оливър Кромуел – Казначен за главнокомандващ войските на Парламента по време на войната в Англия на Парламента с/у Краля-Чарлз 1 и абсолютизма, след като печели битката с/у Краля при Марстън Мур-1645.Неговата войска е съставена предимно от фанатични протестанти, но има големи успехи-печели войната през 1646.Отблъсква шотландците след интригите на Чарлз 1;прочиства Парламента от поддръжниците на краля-така Кромуел подчинява Парламента;Англия е обявена за република;Кромуел сломява възникналите движения за равяенство и общо ползване на земята.Води войни с Ирландия(католици-невиждани жестокости-отнети земи, ангариен труд), Шотландия(заставена да приеме съюз с Англия), Холандия(Ндвигационен акт-1651-застрашава интересите на Х-я)=>Англия става водеща морска сила.1653-Кромуел разпуска Дългия Парламент и свиква нов само за да бъде обявен за лорд-протектор на републиката=протекторат=военна диктатура.Кромуел умира 1658-режимът рухва;възстановена е монархията.

Петър 1 Велики – (1682-1725)реформаторска дейност=>Силна вестернизация, дълбоки изменения във всички сфери на живот.Основна цел-мобилизиране на населението за сметка на д-жавата.Промените са съпроводени с насилие, защото са наложени насила, не са плод на ест. прогрес;осн. Промени-икономика и военно дело;стремеж към централизъм.Управлението на Петър 1 е изпълнено с войни=>военна реформа-дворянското опълчение е заместено с редовна войска от данъкоплатците в страната;дворяните-задължителна пожизнена гражданска или военна служба;задължително училище за тях;1714-указ за единонаследие-дворяните вече имат наследствени права в/у имотите си но могат да ги завещавата на само 1 син;отстранява от управлението родожата аристокрация-Болярската ума е заместена от Сенат(изпълнителна и съдебна власт);колегии-всяка с опред.отрасъл на производството или упревлението;страната е разделена на губернии;спец. Внимание на промишлеността-създават се много заводи-крепостен труд;пътни мрежи.Външна полит.-излаз на Русия на море-фйвоюва Балтийско от Швеция след 20-год. Война1721.1722-Петър се обявява за император на Русия;1723-премахва рускатапатрияршия, назначава Синод.Построява нояата столица на Русия на гола земя-Санкт Петербург на Балтийско море.

Екатерина 2 Велика –Руска императрица след Петър 1 Велики-води 2 успешни войни с Портата и отвоюва Кримското ханство=>излаз на Черно море;започва да изгражда руски флот;поделя си Полша с Прусия и Австрия-1795;присъединява Литва, Белорус, Западна Украйна.Края на 18 в.-важен фактор в Европ. Полит.По това времв се създава руската интелигенция.

Джордж Вашингтон – Назначен за главнокомандващ американските войски по време на войната на САЩ за независимост от Англия. Проявява се като талантлив воин още по време на 7-годишната война с Англия. Успява да организира и възстанови америк.войска след нанесените и от Англия поражения. Пръв президент на САЩ с приетата през 1787 америк. конституция.

Томас Джеферсън –Философ, европейски прсветител в Северна Америка.Пердлага проекта на Декларацията за независимост.Издига идеята за обединение и полит. Свобода на 13-те английски колонии в С.Америка.Идеите му намират одобрение сред американците.

Бенджамин Франклин – Американски пратеник – дипломат, в Париж по време на войната на САЩ за независимост, през февруари 1778.Сключва френско-американски съюз.По-късно Франция, а и Испания се включват във войната.3.9.1783-Версай-Англия подписва д-вор, с които признава независимостта на САЩ.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG