Home История Великата китайска стена(1)

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Великата китайска стена(1) ПДФ Печат Е-мейл

Великата китайска стена

Това гигантско крепостно съоражение едновременно преграждало и служело за вход към богатствата и загатките на Китайската империя. Размерите на Великата китайска стена са така поразителни, че е наречена Осмото чудо на света.

Няма друго човешко постижение, за което да са изричани толкова суперлативи: „най-великото предизвикателство в строителството, предприемано някога от човек”, най-дългото крепостно укрепление”, „най-голямата гробница на планетата”. Фактите са достатъчно красноречиви: стената се простира на повече от 6400 км през Китай и наподобява тялото на виещ се дракон. Строена е в продължение на 2100 години от милиони войни и работници, като е отнела живота на хиляди. Знае се, че само за 10 дни през VII в. там са загинали 500 000 души. Началото на строежа датира поне от V в. пр. н. е. Този отрязък от китайската история, наричан „период на враждуващи царства”, следва разпадането на някогашното единно царсво Жу. За да се защия едни от други, разпокъсаните държави изградили защитни стени. Освен това свете най-сверни и предимно земеделски страни Цин Жао и Ян направили редица диги и изкопи, за да укрепят границите си срещу набезите на живеещите в северните степи монголски полуномадски племена.

През 221г. пр. н. е. владетелят Цин Ши Хуангди покорява воюващите държави и се провъзгласява за първи император на Китай от династията Цин. По време на 11-годишното си властване той установява империя с жестоко, но ефективно управление и правосъдие, въвежда единна система за мерки и теглилки, построява пътна мрежа и налага строг контрол върху местоживеенето на населението. Той предприема мерки по укрепването и досторояването на всички съществуващи до тогава стени, за да защити северната граница на империята. Армия от 300 000 войници и около милион насилствено събрани работници и затворници се захващаъ за работа, като събарят и след това изграждат отново някои от старите стени и укрепват вече съществуващите.

За разлика от предишните укрепления, които се състоят главно от защитни ровове със земни насипи и пресована в дървени „форми” пръст, приизграждането на стената били използвани различни строителни методи и материали. Туй като транспортирането им било трудно, влизали в употреба наличните в района ресурси. В планините се добивали каменни блокове от скалите. Дъбови, борово и елхови талпи, запълнени в средата с пръст, били предпочитам вариант в заселените участъци. А в пустияната Гоби се използвала смес пръст пясък и чакъл. Транспортирането се извършвало с хора и магарета или чрез система от въжета и макари. Материалите били пренсяни на гръб или се предавали от ръка на ръка по жива верига.

Сама по себе си стената никога не е била предназначена за защитно укрепление: за това се е разчитало на граничните гарнизони. С помоща на сигнали, изпращани на разтояние, докато съществувала пряка видимост, едно съобщение можело да стигне от единия до другия край на стената само за 24 часа – постижение, което нямало равно на себе си до изобретяването на телефона. Допълнително предимство на гарнизонната система и за следващите имератори било, че армията била разпръсната и – в някои случаи – отдалечена на стотици километри от двореца в Пекин. Така вероятността военните да се съберат и да организират метеж била нищожна. След смъртта на Ши Хуангди императорите от династията Хан (206г. пр. н. е. – 220г. от н. е.) продължили да поддържат и удължават стената и по-късно възобновяването и укрепването й изискали още време и човешки труд. Последният основен етап от строителството бил предприет от императорите от династията Мин (1368 – 1644 г.), които след прогонването на монголите, първо от Пекин, а после и от останалата част на страната, искали да подсилят защитата на Китай от север. Участъците от стената от времето на Мин, които са най-добре съхранени, са иззидани от камък. При тяхното строителство земята била изравнена и били положени основи в редове от каменни полчи. Постепенно се извисила стена с каменна облицовка, запълнена вътре със смес от дребни камъчета, пръст, чакъл и варовик. След като конструкцията се издигнела достатъчно – по принцип размерите от времето на Мин са височина 6м, широчина 7,6м в основата и 6м. при върха, тя била завършвана с тухли. Ако наклонът бил по-малък тухлите се слагали хоризонтално; ако пък бил по-голям – стъпаловидно. На различни места покрай стената били направени пещи за изпичане на тухли и почки.

По време на разцвета на династията Мин стената се простирала от крепостта Шанхайгуан при залива Бохайван, източно от Пекин, до Дзяюгуан в централноазиатската провинция Гансу: най-западната точка била Юменгуан, на 200км по на запад, по време на епохата преди династията Цин. Днес участъците около село Бадалин, на 56км от Пекин, са най-добре запазени. В другите сектори стената е полуразрушена, особено в западните райони. Настоящата разруха се дължи донякъде на първоначалния избор на материали, някои от които не са устойчиви, а от друга старана, части от стената са били разграбени от селяните. Но въздействието й като символ изибщо не е намаляло. Днес тя напомня на китайския народ за величието на страната им, неподвластно на времето. За останалия свят съоражението е забележителен паметник, всидетелство за човешка сила, изобретателност и издръжливост.

Любопитни факти:

  • Стражеви кули: Около 25 000 наблюдателни кули били разположени на разтояние от 90-180 м по стената, всяка 13 на 13 м в основата и със средна височина 13 м. Грандиозните кули никога не били отдалечени на повече от 17, 5 км една от друга. Денем съобщения за нападение се предвали до съседния гарнизон посредством димни сигнали със смес от вълча тор, сяра и нитрат. Нощем палели огньове от суха дървесина. Вероятно първо са били построени наблюдателните кули и след това те са били свързани посредством стената. Всяка кула може да побере от 30 до 50 войници.

  • Ландшафната архитектура: Великата китайска стена пресича гъсти гори, пясъчна пустиня и планински възвишения. Някога се е смятало, че е единственото човешкото творение, което можело да се види от Луната и макар да е доказано, че това не е така, тя намира място сред рекордите на Гинес като най-грандиозния строителен проект.  Мнението, че тя може да бъде видяна от космоса съществува години наред, подобно на градска легенда, като понякога е записвано дори в учебници. Реално погледнато обаче, ако това беше вярно, човек би могъл да забележи и всяка по голяма магистрала. В действителност това, което може да се забележи е сянката на стената от околоземна орбита, т.е. от височина по-малко от 500км (което е 0,1% от разстоянието до Луната). Необходима е много добра видимост, когато Слънцето е ниско, а резултата не е по-различен от този при много други обекти създадени от човека.
  • Яздещи конници: Пътят върху стената позволява на шест коня или на десет войници да застанат един до друг. На всеки 180 м има стъслбище, което осигурява достъп до него.

Наследството: Сега общата дължина на всички участъци е към 6000-6700 км, като стената на места може да достигне на ширина до 10 м., а на височина 15 м., като в по-отдалечените части на страната тя представлява просто по-големи земни валове. Изчислено е, че общо са използвани приблизително около 180 млн. м3 пръст и 60 млн. м3 други строителни материали. Ако този материал се използва за построяването на стена с дебелина 1 м. и височина 5 м., то тя ще обиколи цялата Земя един път и нещо. Снимките от сателит показват, че сега участъци с обща дължина около 1000 км са разрушени изцяло или са погребани под земята.

  • Съдбата на войниците: Войниците се оплаквали от условията по време на служба на стената. След преход, който продължавал до 2 мсеца, мнозина се озовавали в отдалечена област със суров климат и сред хора, чиито език и култура им били чужди. Според законите на Първия император - ако работник закъснее по време на изпълнение на работата си, екзекутиран бивал целият му екип. Чън Лин от династия Хан пише, че това е време, когато по-добре да родиш момиче, отколкото момче. У Лунхан от Сун пише, че Стената е толкова висока, защото е стъпала на човешки кости и толкова дълбока, защото е напоена с кръвта им. Затова понякога се казва, че Великата стена е "най-голямото гробище в света", тъй като там, според някои историци, са намерили смъртта си 10 млн. души.
  • Извивката на дракона: Оприличаването на стената с дракон има своите основания. В много случаи строежът следва очертанията на терена, като увенчава била на хребети, за да осигури на войниците, изпратени на пост там, максимална видимост. Кули и укрепления били разположени на места, където най-вероятно да се очакват нападения – при планински проходи, кръстопътища или речни завои.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG