Home История Париж си струва една меса

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Париж си струва една меса ПДФ Печат Е-мейл

„Париж си струва една меса”

Анри IV

Реформацията от 1517г. води до избухването на редица религиозни воини, обхващащи цяла Европа, в резултат на които настъпват кардинални промени във всички сфери на живота.

В изреченото от Анри дьо Бурбон(става Анри IV когато поема властта) има две ключови думи-Париж и меса. Меса е църковно песнопение  в католическите храмове, но в изреченото символизира религията като цяло. Париж пък е символ на властта, управлението.В този смисъл казаното има революционен характер, защото за първи път политическите цели се поставят над религиозните вярвания. Това спомага за преодоляването на религиозните воини в Европа, причинени от настъпването на Реформацията-1517 и се превръща в практика на всички управляващи. Защо обаче Анри дьо Бурбон поставя политиката над религията?

Основната причина е времето в което живее-Ренесанса. Ренесансовия човек подхожда рационално към заобикалящия го свят- започва да поставя всичко под съмнение, включително и религията. меркантилен е т.е. духовното богатство отстъпва на материалното такова. Религиозната идентификация отстъпва място на етническата. В Средновековието Църковната хегемония е непоклатима, мирогледът на хората е толкова широк,колкото е широко феодалното имение т.е. такава промяна е невъзможна. Друга причина са събитията във Франция- натиска на хугенотите(калвинисти) в/у централната власт. За да спре политическата нестабилност през 1561 Анри IV обявява религиозна толерантност. Кризисните ситуации изискват бързи и точни решения, които са по силите само на адаптиращи се и прозорливи личности, каквато е Анри IV, следователно и самата личност е причина за новата подредба.

От локална гледна точка действията на Анри IV водят до политическа, религиозна и социална стабилност във Франция. В по широк мащаб- започва изграждането на големи коалиции на политическа основа, които в сравнение с религиозните са стабилни и носещи развитие. Общата религия не означава общ интерес.

 

WWW.POCHIVKA.ORG