Home Психология Прилики в общуването родители деца и мениджъри подчинени

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Прилики в общуването родители деца и мениджъри подчинени ПДФ Печат Е-мейл

Общуването е основен проблем, както на социалната психология, така и на психологията на мениджмънта. Като социален феномен общуването е привлекло вниманието още на древните философи. Между тях са Сократ, Демостен, Перикъл и Цицерон. Известно е, че Сократ е разработил диалога както метод на общуване. Платон е изследвал връзката между звуковете и тяхното значение, а Демостен и Цицерон доказват изключителната сила на ораторското изкуство.

Общуването е основна социална потребност на човека. Доказано е, че хората не могат да съществуват без да общуват. Корените на общуването ние търсим в самата жизнена дейност. Именно чрез общуването се реализира цялата система от жизнени отношения на човека. Общуването е важно и в емоционално отношение. Чрез общуването хората изразяват не само своите мисли, но и своите чувства. Хората общуват помежду си не само за да осъществят основната си жизнена дейност, но и да изпитат удоволствие от самото общуване.

Нещо повече – през последните 50-60 години на нашия век психолозите са доказали, че по-високата компетентност в общуването изпълнява ролята и на защитен механизъм срещу стресовите фактори на дадената среда. Не случайно Рокфелер заявява, че общуването е способност, за която трябва да се плаща, както се плаща за кафето и захарта: “Аз ще платя повече на човек, който има тази способност, отколкото за всяка друга негова способност”.

Анализът на общуването налага да се разкрият същностните страни, съставките, компонентите на понятието общуване. Голяма част от авторите са единни в разбирането си, че общуването съдържа три взаимно свързани страни:

1)комуникативна страна – в този случай общуването се разглежда като обмен на информация, т.е. като комуникация;

2)интерактивна страна – имаме взаимодействие, което предизвиква промяна във външното поведение или вътрешната психическа дейност на участниците в общуването;

3)перцептивна страна – от тази страна общуването се разглежда като взаимно възприемане и разбиране на субектите на общуването.

От казаното следва, че общуването не е възможно без обмяна на информация между общуващите, но то не се изчерпва с тази обмяна, а обезателно включва взаимодействието, взаимното разбиране, постигането на съгласие и задоволяване на потребностите от емоционално въздействие.

Науката за общуването е много млада. Един от първите допринесъл за нейното оформяне, като изключим древните философи, е Дейл Карнеги. През 1936 той издава книгата “Как да печелим приятели и да влияем на хората”. В САЩ работи фондация на негово име. Нейните проучвания показват, че дори и в инженерните науки  само 15% от успеха се дължи на техническите познания на хората; останалите са плод на техните личностни качества и на способността им да общуват с другите.

Психологията на управлението е науката призвана да подпомага мениджърите в тяхната ежедневна дейност. Колко от мениджърите възприемат бащински подход към своите подчинени? Колко от тях смятат, че много често служителите във фирмата са държат като малки деца? Затова по-долу в този реферат посочваме девет съвета към родителите и ги анализираме от гледна точка на общуването между мениджъри и подчинени.

Девет съвета за родители

Възпитанието на децата е една от най-трудните и най-отговорни задачи в целия свят, за която вие можете да се чувствате най-малко подготвени. Създаването на корпоративна култура и възпитанието на служителите в нейните ценности е една от най-деликатните задачи, за която мениджърите често се чувстват най-слабо подготвени. Единственият начин за успешно справяне с тази деликатна задача на мениджмънта е като се подобри общуването между мениджърите и техните подчинени.

1. Децата се виждат през Вашите очи. Така те започват своето личностно осмисляне и възприятие. Тонът на гласа Ви, езикът на тялото и всеки израз на лицето се поглъщат от детето. Вашите думи и действия, засягат развиващото самоизображение на Вашето дете, повече от каквото и да е в неговият свят.

Ето как позитивният пример води до подобряването на работата на един възрастен служител. Майкъл Уидън от Уоруик, Роуд Айлънд, търговски пътник на “Шел Ойл” иска да стане търговски агент номер едно в своя район, но му пречи един сервиз. Ръководи го възрастен човек, който не може да бъде накаран да го изчисти и разтреби. Сервизът е в толкова лошо състояние, че продажбите спадат значително. Този човек не обръща внимание на настояването на Майк да модернизира сервиза си. След много увещания и добронамерени разговори, всички безрезултатни, Майк решава да го покани да посети най-новата бензиностнация на  “Шел” в района. Човекът е така впечатлен от удобствата на новата бензиностанция, че при следващото посещение на Майк и неговата се оказва почистена, и продажбите са отбелязали  повишение. Така Майк успява да стане търговски агент номер едно в своя район.

Следователно, хвалейки детето за неговите постижения, дори и в ежедневните, малки негови успехи, ще го накарате да се чувства гордо; позволявайки му да се справя само в ежедневните дейности, ще го направите способно и независимо. И обратно, омаловажаването на неговите успехи или негативното му сравнение с друго дете, могат да го накарат да се чувства подценено. Избягвайте изрази или използването на думи, като оръжие: "Какво глупаво нещо си направил(а)! " или "Държиш се като по-голямо бебе, от колкото е брат(сестра) ти!". Подобни коментари нараняват детето със силата на шамар. Избирайте думите си внимателно и бъдете състрадателни. Позволете на Вашето дете да знае, че всеки прави грешки и че Вие все още го обичате, дори когато не одобрявате неговото поведение.

Дороти Врублевски, директор на клона на Федералния кредитен съюз в Монмът, Ню Джързи, споделя как успяла да помогне на една от служителките си да работи по-ефективно. Младата дама работела много добре с клиентите и била бърза и точна в отделните операции. Проблемът настъпвал в края на деня, когато трябвало да се направи балансът. Главният касиер настоявал да уволнят тази млада жена, защото забавяла всички останали касиери. След затварянето на банката Дороти отишла при нея и я похвалила за любезното и приветливото отношение към клиентите и за точността и бързината в нейната работа. После прегледала заедно с нея процедурата за изготвяне на баланса. Младата дама видяла, че Дороти има доверие в нея, последва нейните съвети и скоро нямала никакви проблеми с изготвянето на баланса.

2. Хвалете детето си. Замисляли ли сте колко пъти дневно сте реагирали критично към Вашето дете? Вероятно ще забележите, че повече критикувате, отколкото хвалите постъпките му. По-ефективен би бил подходът на похвалата: "Ти оправи сам(а) леглото си, без да ти напомням - това е страхотно!" или "По време на игра, ти беше много търпелив(а) с брат(сестра) си - това много ме зарадва!". Изявления от този вид могат да насърчат детето към добро поведение повече, отколкото непрекъснатите кавги и викове. Бихте могли да си изработите "плакат на послушанието", на който да поставяте по една звезда за всеки "послушен" ден. Бъдете щедри на похвали, Вашата любов, прегръдки и комплименти могат да направят чудеса и често са достатъчно възнаграждение за детето. Скоро ще забележите, че "отглеждате" поведението, което бихте искали да видите.

Как бихте се чувствате, в случай, че шефът постоянно Ви укорява, въпреки Вашата добронамереност? Естествено това ще Ви подтиска и няма да подобри Вашата работа. Ето как един мениджър се справя с незадоволителната работа на един свои служител. Едно от задълженията на Памела Дънам от Ню Феърфийлд, Кънектикът, било да надзирава един портиер, който си вършел работата недобросъвестно. Другите служители често му се присмивали и хвърляли боклуци по коридорите, за да се види как той не си върши работата. Нещата се били влошили дотам, че се губело ценно време.

Памела се опитала безуспешно да мотивира този човек по различни начини. Тя забелязала, че той понякога се справя особено добре с работата си. Тя си поставила за цел винаги да го похвали за това в присъствието на други хора. Той започнал да работи все по-добре с всеки изминал ден и не след дълго станал отличен работник. Сега си върши работата чудесно и другите също го признават и го хвалят. Искренната похвала успява там, където критиката и подигравките не действат.

3. Поставете граници, за осигуряване на дисциплина. Дисциплината е нужна във всяко домакинство. Целта на дисциплината е да помогне на детето да избере приемливо поведение и да го научи на самообладание. Децата могат да изпробват границите, които Вие сте им определили, но въпреки това имат нужда от тях за да се превърнат в отговорни личности. Установените правила вкъщи ще помогнат на децата да разберат Вашите очаквания и да развият самообладание. Например: никакво гледане на телевизия, докато не се напише домашното; повикване само по име; не удряй; преди лягане - вечерен тоалет и т.н. Бихте могли да си изградите своя система от последващи действия при нарушаване (неспазване) на приетите правила: първо предупреждение, следвано от последствия като "почивка" или загуба на привилегии. Обикновено грешката, която родителите правят е да оставят без последствия нарушаването на дадено правило. Вие не можете да научите на дисциплина детето, ако единия ден го "санкционирате" за неспазване на правилата, а на другия ден игнорирате същото поведение. Последователността Ви в това отношение ще научи детето на това, което очаквате.

Колко често се случва грешките на служителите свързани с нарушение на дисциплината да се толерират от мениджърите? Това е нормална практика в българските фирми, защото почти навсякъде е възприет подхода всеки мениджър да си нарочи един от своите подчинени за черна овца. Така, какъвто и проблем да възникне си има своя дежурен виновен. По-лошо, когато се възприема подход, за непрекъснато търсене на виновен за хронични проблеми в организацията, тогава най-често се санкционират невинни служители. Малко са компаниите успели за заменят системата с наказания с  система за непрекъсното награждаване на доброто поведение, като тази система прави възможно наличието на значими длъжности на ниски нива в йерархията на компанията и осезаема разлика в възнаграждението на служителите спазващи възприетите етични правила в компанията. Разбира се, тази система трябва да бъде достатъчно гъвкава и адаптивна, за да не пропусне компанията шанса си да се възползва от таланта и енергията на недоволните и непокорните свои служители. Днес компанията “Нокиа” е номер едно при мобилните телефони и дължи този успех точно на такъв тип служители.

4. Отделяйте време за занимания с детето. Забързаното ни ежедневие нерядко ни затруднява да се съберем заедно на вечеря или да прекараме известно време с любимите си хора. Вероятно има някой неща, които детето Ви обича да прави заедно с Вас. Бихте могли да станете сутрин по-рано за да закусите заедно с детето или да оставите неизмитите съдове за по-късно, за си направите семейна разходка в парка. Деца, които не получават вниманието, което изискват от своите родители често действат или се чувстват зле, защото по този начин те биват забелязвани. Много родители трудно могат да отделят редовно време, което да посветят изцяло на детето си. Например, кажете на вашето дете, че събота е специалният му ден с мама(татко) и му позволете да определи как ще прекарате Вашето време. Търсете необичайни начини за да осъществите контакт с детето си - сложете бележка или нещо специално в неговата кутия за закуска.

Юношите оставят впечатление, че нямат нужда от специалното внимание на родителите си, за разлика от по-малките деца. Поради малкото възможности, които имат родителите и тиинейджъри за пълноценно общуване помежду си, би трябвало родителите да са "под ръка", когато техният тиинейджър прояви желание за разговор или участие в дейностите на семейството. Съвместните посещения на концерти, игри или други събития показва загрижеността Ви към неговите интереси и Ви дава възможност да научавате важните за него и приятелите му неща. Не се чувствайте виновен, ако сте работещ родител. Понякога важни са и малките неща, които правите заедно с Вашето дете - пуканки, разходка в парка, игра на карти, пазаруването в близкия магазин - неща, които то после ще си спомня.

Колко често мениджърите забързани от преследването на оперативни задачи и цели спират да се занимават с развитието на своите служители? Това обаче е по-малкото зло, по-голямото зло е, че повечето компании са изградени върху две погрешни предпоставки по отношение на хората: (1) чрез обучение всеки може да бъде компетентен почти във всичко; (2) при всеки има възможност за развитие в областите, в които са най-големите му слабости.

Тези предпоставки тласкат компаниите по наклонената плоскост, защото се проявяват следните тенденции:

  • Компаниите харчат повече пари за обучение на хора, след като са назначени, отколкото за правилен подбор на хора преди това.

  • Компаниите се фокусират върху процеса и стила на изпълнение на работата. Това означава акцент върху правилата за работа, схеми, процедури и “поведенчески умения”.

  • Компаниите изразходват повече пари и време за обучение, за да се попълват “празнините” в уменията или познанията на служителите. Те наричат тези пропуски “възможности за развитие”. Индивидуалният план за обучение на всеки служител, ако има такива, се основава на техните “възможности за развитие”, т.е. на техните слабости.

  • Компаниите повишават хората на базата на уменията и познанията, които са придобили. В крайна сметка, ако всеки може да се научи да бъде компетентен почти във всичко, тези, които са научили най-много, трябва да са най-високо оценени. По този начин, по презумция, във компаните с най-голям престиж, уважение и с най-високи заплати са най-опитните и добре шлифованите хора.

5. Бъдете добър модел за подражание. Децата се учат на поведение, като гледат Вас и начинът Ви на държание, реакции. Колкото по-малки са те, толкова повече реплики взимат от Вас. Преди да реагирате бурно в дадена ситуация, помислете за това, как искате да се държи детето, когато е ядосано. Никога не забравяйте, че вие сте постоянно наблюдавани от детето. Проучванията показват, че деца, които са удряни, обикновено имат кумир на агресия вкъщи. Моделирайте чертите, които искате да култивирате във Вашето дете: почит, приветливост, честност, доброта, толерантност. Правете добро за другите хора, без да очаквате възнаграждение. Изказвайте благодарности и правете комплименти. Преди всичко, отнасяйте се към своите деца по начина, по който очаквате другите хора да се отнасят към Вас.

Това важи с двойно по-голяма сила при психологията на управлението. Едно от сериозните разногласия между запасняците и редовите воени, които ги обучават, е по въпроса за подстиригването на косата. Запасняците се смятта за цивилни (каквито през повечето време наистина са) и затова не обичат да се постригват късо. Старшина Харли Кейзър от 542-ро военно училища е изправен пред този проблем, когато работи с група подофицери от запаса. Като опитен старшина от редовната армия от него би могло да се очаква да крещи на войниците си и да ги заплашва. Вместо това той решава да обясни какво се иска от тях непряко.

“Господа – започва той, - вие сте водачи. И ще бъдете най-добри, ако водите с примера си. Вие трябва да давате пример на хората си. Знаете какви са правилата за подстригване в армията. Аз ще се подстрижа днес, макар че косата ми е доста по-къса, отколкото на някои от вас. Погледнете се в огледалото и ако смятате, че за да бъдете пример за подражание, ще имете нужда от подстригване, ще ви запишем час в бръснарницата.”

За резултата можете да се досетите. Няколко от запасняците наистина се поглеждат в огледалото, същия следобед посещават бръснарницата и се подстригват, както се полага “по устав”. На следващата сутрин сержант Кейзър отбелязва, че вече са налице зачатъци на лидерски качества у някои членове на взвода.

6. Направете комуникацията свой приоритет. Вие не можете да очаквате децата да правят всичко, просто защото вие, родителят, "казвате така." Децата искат и заслужават обяснения, толкова, колкото и възрастните. Ако ние не отделяме време да обясняваме, децата ще започват да се чудят за нашите мотиви и дали те имат каквото и да било основание. Родителите, които обясняват и разискват с децата си, им позволяват да ги разберат и ги възпитават без да осъждат и упрекват. Направете очакванията си ясни. Ако има някакъв проблем, обяснете на Вашето по-голямо дете как се чувствате и го помолете да вземе участие в разрешаването на ситуацията заедно с Вас. Правете предложения и му предоставете възможност за избор. Бъдем също така отворени към неговите предложения. Преговаряйте с него. Деца, които участвуват във вземането на решения, са по мотивирани да ги осъществяват.

За да се възпитават служителите в духа на корпоративните ценностти не е достатъчно да назначиш мениджър по човешките ресурси, а трябва да положиш усилия за подобряване на вътрешната комуникация. В сферата на услугите често това се нарича вътрешен маркетинг. Един новаторски подход към вътрешният маркетинг е така наречената  - “Програмата за широкомащабна промяна”. Този подоход е разработен от проф. Джон Котър (обявен  през октомври 2001г. от списание “Business Week за “гуру на лидерството” въз основа на проучване, проведено в 504 водещи американски предприятия).

ПРОГРАМАТА ЗА ШИРОКОМАЩАБНА ПРОМЯНА има за основна цел да доведе до мотивиране на хората в организацията за преодоляване на всички пречки по пътя към подобряването на тяхна работа.

При нея подходът е “ВИЖ – ПОЧУСТВАЙ – ПРОМЕНИ” т.е. съвършено различен от “АНАЛИЗИРАЙ – МИСЛИ – ПРОМЕНИ”.  Когато говорим за ръководство на хора основната цел на мениджъра е да постигне промяна в поведението на своите подчинени, когато става дума за ирационалните човешки същества, изтъкани от предразсъдаци и суета, почти винаги основният модел е “ВИЖ – ПОЧУСТВАЙ – ПРОМЕНИ”. Психологическият механизъм на този модел е от три етапа:

  • ПОМОГНЕТЕ НА ХОРАТА ДА ВИДЯТ. Създават се убедителни, улавящи вниманието, драматични ситуации, за да се помогне на другите да си представят проблемите, решенията или прогреса в разрешаването на проблема за самодоволството, стратегията, овластяването или другите ключови въпроси.

  • ВИЖДАНЕТО НА НЕЩО НОВО ВЪЗДЕЙСТВА ВЪРХУ ЕМОЦИИТЕ. Представите осигуряват полезни идеи, които въздействат върху хората по-дълбоко равнище от повърхностното мислене. Те предизвикват висцерална реакция, която отслабва блокиращите промяната емоции и подпомага онези, които я подкрепят.

  • ЕМОЦИОНАЛНО ЗАРЕДЕНИТЕ ИДЕИ ПРОМЕНЯТ ПОВЕДЕНИЕТО ИЛИ ПОДКРЕПЯТ ПРОМЕНЕНОТО ПОВЕДЕНИЕ.

7. Бъдете гъвкави и нагаждайте стила си на възпитание. В случай, че често се чувствате "разочаровани" от поведението на Вашето дете, това би могло да се дължи на нереалистичните Ви очаквания към него. Родители, които се отнасят към уменията на детето по следния начин: "Той(тя) трябваше вече да се е научил(а) да използва гърне!", биха могли да потърсят повече информация относно развитието на детето в съответната възраст, да обменят опит с други родители или да потърсят помощ от специалисти в дадената област.

Околната среда на Вашето дете оказва въздействие върху неговото поведение, и вие бихте могли да моделирате желаното поведение, чрез промяна на околната среда. В случай, че Вие се улавяте да казвате постоянно "Не!", то вероятно Вашето 2 годишно дете ще търси пътища да преструктурира своята обкръжаваща среда така, че по-малко неща да са граница на отстъпката му. Бихте могли да направите средата му изискваща по-малко "Не-та". Това ще доведе до незначителни провали и за двама Ви. Както Вашето дете се променя, така и Вие постепенно ще трябва да променяте стил си на отглеждане. Това, което работи успешно сега, вероятно няма да е решение след една или две години. Тиинейджърите имат склонност да се грижат по-малко за родителите си и повече за връстници си. Продължавайте да предоставяте насока, окуражаване и подходяща дисциплина за това Вашето дете да придобива повече независимост и самостоятелност. Използвайте всеки наличен момент за заздравяване на връзката с детето си!

Фразата с която започва този пасаж присъства почти във всеки учебник по мениджмънт. Всеки мениджър бива обучаван да адаптира своя управленски стил към конкретна ситуация и нужди на своята организация. Ето как Рон Маршал променя околната среда, за да моделира желаното поведение сред своите служители.

“Преди време, ако влезехте във фойето на централата ни, щяхте да се изправите пред секретарката на рецепцията, а точно срещу нея висяхя около десет портрета на строги бивши главни изпълнителни директори. Веднъж няколко от изпълнителните ми директори попитаха “Е, кога ще окачат твоя портрет?” отвърнах “Никога”. Малко  след този разговор наредих да махнат всички портрети на бившите изпълнителни директори. Просто ги свалихме. В стара фирма като нашата това действие предизвика шок. Слухът за този дребен акт се разпространи по-бързо, отколкото всяка реч, която бих могъл да изнеса. Реших да закача вместо портретите прости снимки на магазините на клиентите. Това също стана повод за коментари в компанията. Скоро след като снимките бяха окачени, няколко представители на моя директорски екип се отбиха в кабинета ми и ми казаха, че е време да се фокусираме върху клиентите си.”

8. Покажете, че Вашата любов е безусловна. Като родител, вие сте отговорени за възпитанието и обучението на Вашето дете. Начинът по който вие изразявате корекциите на поведението му, би трябвало да е съобразена с начинът, по който то ще ги получи и разбере. Когато вие трябва да коригирате поведението на Вашето дете, избягвайте да му приписвате качества, които не притежава, критикуване, или намиране на дефект, които подкопават самоуважението му. Вместо това, стремете се да насърчавате дори кога дисциплинирате Вашето дете. Уверете се, че то знае, че въпреки Вашите изисквания и очакванията към него да се държи по-добре, вие го обичате безрезервно и безпрекословно.

Като мениджър ви трябва да се научите как да поднасяте критиката към своите служите с по-малко фрустрация и колкото се може по-конструктивно. Ето един показателен случай разказан от самия Дейл Карнеги:

“Един мой приятел гостува веднъж през почивните дни в Белия дом по време на администрацията на Калвин Кулидж. Влизайки в частния кабинет на президента, той дочува Кулидж да казва на една от секретарките си: “Днес сте облечена в много красива рокля. Вие сте много привлекателна млада жена.” Това е може би най-многословната похвала, която Мълчаливият Кал някога е отправял към секретарката си. Тя е толкова необичайна и неочаквана, че секретарката се изчервява смутено. Тогава Кулидж казва: “Е, не се надувайте много. Казах това само за да ви стане приятно. А отсега нататък ми се иска да обръщате малко повече внимание на препинателните знаци.”

9. Бъдете наясно за Вашите ограничения като родител. Възпитавайки само детето си има вероятност да се превърнете в непълноценен родител. Вие имате сили, но и слабости като водач на семейството. Наблюдавайте се и разберете кои са Вашите слаби страни. Заречете се да работите върху вашите слабости - "Аз също трябва да отговарям на изискваната от мен дисциплина". Опитайте се да имате реалистични очаквания към самите себе си, към Вашият съпруг и деца. Вие не трябва да имате всички отговори във всяка една ситуация - прощавайте си и бъдете снизходителни. Фокусирайте се върху областите, които имат нужда от най-много внимание, вместо да се опитвате да адресирате веднага всичко до всички. Признавайте своите слабости, грешки и умора. Отделете си време за почивка, за да правите неща, които ще Ви направят щастливи като човек (или като двойка). Нуждата от това, да се фокусирате върху собствените си нужди, не Ви прави егоисти. Това просто правило би трябвало да имате предвид, защото по този начин Вие се грижете за собственото си благополучие, което е друга важна стойност от образа Ви на модел за Вашите деца.

Познаването на вашите слабости и хвърлянето на усилия за тяхното преодоляване не е добра стратегия, нито при възпитанието на децата, нито при възпитанието на служителите.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG