Home Психология Нашите фобии

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Нашите фобии ПДФ Печат Е-мейл

ФОБИИ - А, Б, В на нашите фобии

Фобия (гр. phobos "страх") - патологичен, натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство; страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение.

Много психолози и психиатри разделят фобиите на 3 основни категории:

Агорафобия — страхът да напускаш дома си или своята лична "безопасна зона". Това е единствената фобия, определена като заболяване.

Социална фобия — страх от социални контакти, излизане пред публика и др.

Специфични фобии — страх от определен обект или действие - примерно страх от кучета, от летене и др. Специфични фобии са примерно:

Има много думи, които имат наставка -фобия, в които под "фобия" се разбира негативно отношение към определена група хора

Хомофобия — страх или непоносимост към хомосексуалисти

Ксенофобия — страх или непоносимост към непознати. Думата се използва често в националистически или политически изказвания.

Какъвто и да е причинителят на страховата невроза, симптомите, общо взето, си приличат -неприятно усещане в стомаха, сухота в устата и гърлото, пребледняване, потни длани, треперене, сърцебиене...

Още през V век пр. н. е. Хипократ описва симптомите на фобията в трактата си, посветен на епидемиите. Самата дума „фобия" произхожда от гръцкото „рhobos", което буквално означава ужас. И има нещо вярно в това, особено ако се огледате около вас. Ще срещнете хора, които се вцепеняват при вида на мишка,змия или нож... И за да ги успокоим, позовавайки се на медицината, трябва да подчертаем, че фобиите не са причина за неуспех в живота. Ние просто съжителстваме с тях. Може би знаете, че великият Наполеон се е страхувал от котките, а доктор Фройд е изпитвал ужас от пътуването с влак...

Историята познава и други известни „страхливци". Всесилният Цезар никога не е спял нощем на тъмно. Френският крал Анри IV все се страхувал да не пропусне нещо и непрекъснато повтарял действията си. А художникът Льо Нотр, известният пейзажист в двора на Луи XIV, не понасял затворените пространства.

Известният мислител Паскал също бил в плен на разни фобии. Но, разбира се, всичко това не е попречило на тези хора да бъдат известни и да оставят следа във времето...
Специалистите са на мнение, че състоянието, колкото и драматично да е то, е излечимо. Обикновено при най-малкото смущения засегнатият от фобия веднага търси утеха в транквилантите и други хапчета за възстановяване на равновесието. Действието им е скоростно, това е факт, но не трябва да се подценяват вторичните ефекти. Често предизвикват сънливост, забавяне на реакциите, човек привиква към тях и те автоматично попадат в категорията на наркотиците.
Днес психолози и психоаналитици проповядват психотерапията или, с други думи, говорете за страха си, за да се отървете от него!
Подвластните на фобии би следвало да четат и книги, и статии на тази тема. Всеки човек е подвластен в известна степен на фобия, макар и в латентно състояние. Още от детството си ние познаваме страха от тъмното, гръмотевиците, големите животни, насекомите, неизвестното...
Но впоследствие с утвърждаването на личността и нейната самостоятелност детето се научава да прави разлика между реалното и въображаемото, т.е. много страхове изчезват.

Най-разпространените фобии са:

Ахмофобия - страх от ъгли и ръбести предмети.

Акрофобия-страх от височини.

Агорафобия - страх от открити пространства.

Елурофобия - страх от котки.

Алгофобия - страх от болката.

Антрофобия - страх от много хора, събрани на едно място.

Апопатодиафулатофобия - страх от запек.

Астрапефобия - страх от светкавици.

Базофобия - страх от ходене.

Белефобия - страх от игли и карфици.

Битрохозофобия - страх от колело.

Блемофобия - страх от чужди погледи.

Клаустрофобия - страх от затворени пространства.

Кинофобия - страх от кучета.

Ендуофобия - страх от обличане.

Еритрофобия - страх от почервеняване.

Графофобия - страх от писане.

Гинефобия - страх от жени.

Хидрофобия - страх от вода.

Кенофобия - страх от тъмнина.

Левкоселофобия - страх от бяла, неизписана страница.

Логофобия - страх от говор.

Макерофобия - страх от хладно оръжие.

Музофобия - страх от мишки.

Миксофобия - страх от прахоляк.

Нозофобия - страх от болести.

Оклофобия - страх от тълпата.

Орофобия - страх от планините.

Плангонофобия - страх от кукли.

Рупофобия - страх от мръсотията.

Таласофобия - страх от морето.

Танатофобия - страх от смъртта.

Трихофобия - страх от косми.

Зоофобия - страх от животни.

 

WWW.POCHIVKA.ORG